Den grønlandske kost har stor betydning for folkesundheden. Den spiller en væsentlig rolle for den stigende forekomst af overvægt, den har en vigtig social og kulturel funktion, og dens indhold af n-3 fedtsyrer og forureningsstoffer har fysiologiske effekter. Projektet er et tema under befolkningsundersøgelserne i Grønland 1993-2024.
Formål
Koststudierne er mangefacetterede. Der er publiceret artikler om blandt andet kostmønstre, fødevareusikkerhed, sociale determinanter for kost, kost og kardiometaboliske sygdomme, genetik og forurening. I forbindelse med den seneste og den kommende befolkningsundersøgelse (i 2018 og 2024) er der planlagt artikler om fødevareusikkerhed og sociale forhold, kosttransition og motivation for kostvalg.
Metode
De vigtigste datakilder er kostfrekvensspørgeskemaer, der indgår i alle befolkningsundersøgelserne siden 1993, og andre spørgsmål i befolkningsundersøgelserne. Med hovedvægt på Befolkningsundersøgelsen i 2018 er metoderne beskrevet i SIF rapporten Kost i Grønland fra 2024.
Projektperiode
Den første kostrelaterede artikel blev publiceret i 1996 og der er siden publiceret løbende.
Samarbejdspartnere
Steno diabetes center i København og Nuuk.
Københavns Universitet, Biologisk Institut.