Skip to main content
Forskningens Døgn 2024

Forskningens Døgn i Slagelse

Syddansk Universitet giver dig nu mulighed for at få styr på nogle af de ting, som er med til at skabe dit liv. Aktiviteterne sætter nemlig fokus på vigtige elementer i dit liv, hvor du selv har - og kan få - indflydelse på forløbet.

Du kan se alle SDUs aktiviteter nedenfor og på www.forsk.dk, hvor alle aktiviteter på Forskningens Døgn i hele landet er samlet.

Forskningens Døgn på Syddansk Universitet foregår på pladsen foran Slagelse Station, Sdr. Stationsvej 28 i Slagelse. Her kan du også deltage i aktiviteter med Erhvervsakademiet Sjælland og University College Sjælland.

Fredag den 24. april kl. 13-17
Lørdag den 25. april kl. 10-13

Identitet og selviscenesættelse

Vi bruger brands som symboler, der skal sige noget om, hvem vi er. Det vil med andre ord sige, at vores forbrug af brands er en form for sprog.

De fleste tillægger udseende, tøj og accessories en vis værdi, og vores ønske er at blive betragtet som noget særligt. Tag for eksempel en hipster, som ønsker at skille sig ud fra mængden og fremstå som et unikt individ - men i sidste ende ligner alle hipsters hinanden mere eller mindre med langt skæg og gammeldags tøj, som ikke rigtig passer sammen.

Bliv klogere på hvordan og hvorfor vi søger en særlig identitet. Og bliv bevidst om, hvilken værdi du tillægger andre - og dig selv via din egen selviscenesættelse. Du deltager samtidig i en mini-undersøgelse på Syddansk Universitet, hvor vi indsamler viden om de værdier, som du tillægger særlige personprofiler. 

Er du klogere end banken?

Hvem vil ikke gerne have endnu flere penge? Det vil de fleste nok, men hvordan kan du få det bedste resultat ud af din investering? Er det ved selv at jonglere med pengene, ved at lade de professionelle tage sig af den opgave eller et sted midt i mellem? Deltag i et nemt og hurtigt investeringsspil, hvor du dyster mod banken.

Ved hjælp af teorien om efficiente markeder ser vi, hvem der egentlig opnår den største gevinst af investeringen – den private investor eller banken? Kan det mon bedst betale sig at have en aktiv eller en passiv strategi, når dine penge skal investeres bedst muligt?

Med samarbejde når du længst

Du kender det sikkert godt - nogle gange er det bare bedst at være flere om at få tingene til at lykkes. Et godt samarbejde er bygget på tillid, og de bedste resultater opnås, når vi hver især bidrager med forskellige handlinger.

Det vil sige, at det ikke nytter noget, hvis vi alle kun kan det samme - nej, vi har brug for, at alle kan bidrage med noget særligt. Vær med i små eksperimenter hvor samarbejde er i fokus. Ved forsøgene forstår du hurtigt, at alene kan du nå et rimeligt resultat, men i et tæt samarbejde med andre opnår du først de store resultater.

Ole Opfinder

Mange opfindelser bliver gjort, fordi du tænker: Dette må kunne gøres anderledes, nemmere eller hurtigere… Og så gælder det bare om at få gang i kreativiteten og få idéen udviklet.

Innovation defineres ofte som en opfindelse og en idé, der bliver omsat til et produkt eller en tjeneste, og derefter bragt på markedet.
Med andre ord – innovation er en ny idé, der udvikles til et nyt eller forbedret produkt, og som derefter bliver markedsført og sat til salg.

Du har du selv muligheden for at være Ole Opfinder for en dag: For at gøre det lidt nemmere, stiller vi dig en række spørgsmål – og du forsøger med din største kreativitet at finde en ny løsning. Kom og vær med - både børn og voksne kan være med i legen.
Oplæg fredag den 24. april (tidspunkt offentliggøres snarest)

Innovation og personligheder

Kort oplæg om innovation og personligheder. Den unge iværksætter Morten Tranekær forklarer, hvorfor innovation kræver samarbejde – og forskellige personligheder.

En iværksætter får først rigtig succes, når iværksætteriet foregår sammen med dygtige samarbejdspartnere, og når der er dannet et brugbart netværk.

Morten underviser i innovation og projektledelse på Syddansk Universitet, så han kender teorien til fingerspidserne – og har også en stor erfaring fra ’det virkelige iværksætterliv’ i sin rygsæk.
Oplæg lørdag den 25. april (tidspunkt offentliggøres snarest)

Hvem bliver millionær?

Kort oplæg om investering og risiko: Hør historien om to tvillinger og en større arv fra deres afdøde mor.

Den ene tvilling bliver mangemillionær og lever i sus og dus med luksus og dyre vaner, mens den anden tvilling... ja, han må fortsat kæmpe med de månedlige regninger og den rustne bil.

Lektor Niels Lauritzen fra Syddansk Universitet forklarer, hvordan og hvorfor den ene tvilling bliver mangemillionær med sin arv, mens den anden slet ikke får arven til at yngle.
 

Sidst opdateret: 15.03.2023