Mennesker og samfund
Her finder du vores aktiviteter indenfor emnet mennesker og samfund. Du kan bl.a. komme til live-debat om Kommunalvalget 2021, høre en podcast om sociale medier og møde en hekseforsker.
-
Live-foredrag, 24. april kl. 10.00
En kongelig heksejæger? Om Christian 4. og trolddom
Christian 4. er en af danmarkshistoriens mest kendte – og omstridte – konger. Han er kendt som renæssancekongen, der gav København smukke bygningsværker som Rundetårn og Børsen, men også som den politiske fantast, der kørte rigets finanser i sænk i Trediveårskrigen. Og så er han blevet kaldet Heksejægerkongen, fordi han aktivt blandede sig i flere processer mod formodede hekse. Men hvorfor blandede Christian 4. sig?
-
Paneldebat - live, 24. april kl. 13.00
Corona - 1 år senere. Live forskerdebat med Gertrud Højlund
Vi giver dig nu chancen for at komme et spadestik dybere i corona-debatten og få seneste viden om Covid-19. TV2 News journalist Gertrud Højlund sætter nemlig nogle af SDU’s mest fremtrædende forskere i debatten i stævne til en spændende snak om virussen, som vendte op og ned på vores hverdag.
-
Live webinar - 24. april kl. 12.15
Filosofi i skolen
Bestemmer forældre altid over deres børn? Kan man tale med hunde? Er tal opdaget eller opfundet? Må man gerne lyve? Kom og mød projektet Filosofi i Skolen, der gennem filosofisk dialog søger at skabe rum til reel og tryg dialog blandt børn i alle aldre. Her får du mulighed for selv at være med i en filosofisk dialog, blive inspireret og høre mere om Filosofi i Skolen.
-
Live-debat, 24. april kl. 11.15
Kommunalvalg: Hvad bliver de store temaer? Og hvem vinder valget?
Til november venter kommunalvalget, og det bliver på mange måder et usædvanligt spændende valg. Nye partier har meldt sig på den politiske scene, og der er i flere kommuner udsigt til en række personopgør.
-
Quiz
Hvad må man på nettet – og hvad siger loven?
Test om du har styr på, hvad man må og ikke må dele på sociale medier og nettet. Betyder ytringsfriheden, at man må sige og skrive næsten alt?
-
Live-foredrag, 24. april kl. 14.30
Klimaforandringer og ansvarligt forbrug
Vores forbrug sætter et stort aftryk på klimaet, men kan det også være en del af løsningen på klimakrisen? Og hvad kan – og bør – vi selv gøre? Det tager forbrugsforsker Dannie Kjeldgaard op i denne talk.
-
Live-foredrag og TV-køkken, 29. april kl. 17.30
Smag på fremtiden
Den 29. april inviterer SDU Kolding og Designskolen Kolding til en ‘Spis Sammen Hver For sig’- event, hvor vi i fællesskab laver en bæredygtig middag med landsholdskokken Christoffer Bro Christensen fra Designskolen. Mens vi nyder maden, vil forsker ved SDU Kolding, Danielle Wilde, fortælle om sin forskning inden for bæredygtig fødevareproduktion.
-
Video
På skattejagt i bibliotekets bogkælder
På Syddansk Universitetsbibliotek har vi en enestående samling af gamle, historiske bøger. Desværre kan vi grundet Covid-19 situationen ikke vise samlingen frem i år. Men vi kan vise jer en film.
-
Webinar - live, 23. april kl. 12.30
På opdagelse i legens verden
Hvad sker der, hvis vi nærmer os verden og alle hverdagens aktiviteter på legende måder? Hvis vi giver legen, nysgerrigheden, fantasien og kreativiteten mere plads, når vi er studerende, går på arbejde, holder fri og i det hele taget er til?
-
Live foredrag - 24. april kl. 14
Med tonegangen i bagagen
Hvad sker der, når du lærer et nyt sprog, men tager tonegangen fra dit modersmål med dig?
-
Video
Hatespeech
Hadetale eller hatespeech optræder stadigt hyppigere på sociale medier, men betyder det noget? Forskning i hadytringer er stadig i sin tidlige fase og udgør et vigtigt forskningsområde. XPEROHS projektet undersøger hvordan hadetale kommer til udtryk på forskellige sociale medier, f.eks. Facebook og Twitter på dansk og tysk.
-
Video
Hvor blev nærheden af?
Ved Center for Landdistriktsforskning ved SDU-Esbjerg arbejder forskerne på at formidle resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse med alle lokalråd, borgerforeninger, bydelsråd m.m. i Danmark. De har bl.a. undersøgt, i hvilket omfang foreningerne har oplevet nedlæggelser eller -forringelser af den offentlige og private service i deres lokalområder – både i byerne og på landet. De har også set på, i hvilken grad lokalområderne selv har engageret sig i oprettelse af service og institutioner for at råde bod på forringelserne.