I lavindkomstlandet Guinea-Bissau i Vestafrika overlever ca. hvert tiende barn ikke de første fem leveår. Alligevel er dødeligheden de seneste 30 år faldet med mere end 2/3. En medvirkende årsag til faldet i dødeligheden er, at børnene i dag får vacciner, som beskytter mod sygdomme, som mange børn tidligere døde af, for eksempel mæslinger.
Gennem de seneste 40 år har vi med Bandim Health Project fulgt befolkningen i Guinea-Bissau, og data fra dette forskningsprojekt tyder på, at effekterne af vaccinerne er betydeligt bredere end bare beskyttelse mod den specifikke sygdom. Det betyder, at vi burde tænke vacciner meget bredere end vi gør i dag. I stedet for at tænke vaccinationer som noget, vi giver mod en specifik sygdom, skal vi tænke dem som bredere skjold mod mange sygdomme.
Det mener Ane Fisker, læge og lektor på Klinisk Institut og en af SDU´s forskere i Bandim Health Project i Guinea-Bissau. Hør hende fortælle om forskningen i Afrika, om hvorfor den er relevant for os danskere – og om hvordan den er mere aktuel end nogensinde i den coronakrise, som verden står midt i.