Krop og sundhed
Her finder du vores aktiviteter indenfor emnet krop om sundhed. Du kan bl.a. komme til live corona-debat, deltage i en live-rundvisning på Retsmedicinsk Institut og blive klogere på SDU’s leverforskning.
-
Live-foredrag, 24. april kl. 14.30
Bandim Health Project: Fra vaccination mod sygdom til vaccination for sundhed
I lavindkomstlandet Guinea-Bissau i Vestafrika overlever ca. hvert tiende barn ikke de første fem leveår. Alligevel er dødeligheden de seneste 30 år faldet med mere end 2/3. En medvirkende årsag til faldet i dødeligheden er, at børnene i dag får vacciner.
-
Paneldebat - live, 24. april kl. 13.00
Corona - 1 år senere. Live forskerdebat med Gertrud Højlund
Vi giver dig nu chancen for at komme et spadestik dybere i corona-debatten og få seneste viden om Covid-19. TV2 News journalist Gertrud Højlund sætter nemlig nogle af SDU’s mest fremtrædende forskere i debatten i stævne til en spændende snak om virussen, som vendte op og ned på vores hverdag.
-
Rundvisning - live, 24. april kl. 12.00
Den dødes vej gennem Retsmedicinsk Institut
Tag med, når retsmediciner Mette Schou går live med en rundvisning på Retsmedicinsk Institut på SDU. Her obduceres lig fra Fyn og syd- og Sønderjylland, når der er mistanke om en forbrydelse eller andre forhold, som får politiet til at bede om det.
-
SDU bevæger sig
Intelligent træning hjemmefra
Stillesiddende arbejde? Her kan du finde inspiration i forskernes mest effektive øvelser.
-
Video
COVID-19: Social ulighed – både når det gælder dødelighed og smitte
Uddannelse og økonomi har vist sig at have betydning for hvem der bliver smittet, hvem der bliver syge og hvem der dør af COVID -19. Eksempelvis ved vi, at man skal holde afstand for ikke at blive eksponeret for smitten, og i boligområder hvor man bor forholdsvist tæt, og på få kvadratmeter, eller i kraft af sit job har kontakt til mange mennesker – er det langt sværere.
-
Video
Sunde, sociale seniorer
Forskning viser, at det at indgå i et fællesskab med andre seniorer er godt for den fysiske og mentale trivsel, men hvilken betydning har det, hvis de ældre bliver inddraget i planlægningen og udførelsen af aktiviteterne i seniorbyen? Vil de ældre finde glæde i at bidrage eller synes de, det er en uoverkommelig opgave og vil deltagelsen i aktiviteterne betyde at de ældre over tid får det bedre både fysisk og mentalt?
-
Video
Nej tak til alkohol ved hjælp af virtual reality
Mange har prøvet at føle sig presset til at drikke alkohol, selvom man faktisk ikke har lyst til det. Vi har udviklet en virtuel fest (VR FestLab), hvor man i den virtuelle verden kan øve sig i at sige ”nej tak” til alkohol. VR FestLab er udviklet både af forskere og andre fagfolk, men vi har også fået hjælp af højskoleelever, der har skrevet manuskriptet til VR FestLab og lavet optagelserne. Så på den måde kan man sige, at det er unge - der hjælper andre unge - med at sige nej tak til alkohol.
-
Video
FLASH – Center for Leverforskning
En lever kan til en vis grad helbrede sig selv, hvis den bliver syg. Den kan blive syg på grund af for meget alkohol, sukkersyge og overvægt. Og leverlægerne bruger faktisk en ostescanner for at finde ud af om din lever er syg.
-
Podcast - live, 24. april kl. 14.00
Videnskabeligt udfordret
Videnskabeligt Udfordret er en comedy-podcast, hvor de to værter forklarer videnskab, så alle kan være med. I dag skal de tale om, hvordan man behandlede pandemier, før man fandt ud af at lave vacciner. Der brugte man nemlig nogle ret skumle metoder.