Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Lotte Kring

Ph.d.-studerende, cand.scient.anth

Email: lokring@health.sdu.dk

Projekt titel: DEPRE-ST: Patientperspektivet - En mixed methods undersøgelse af behandlingssucces med psykoterapi ved patienter med kronisk og behandlingsresistent depression

Projektbeskrivelse:

Mål: Dette ph.d.-projekt vil med en mixed methods tilgang undersøge patienters forventninger til og oplevelser med psykoterapeutisk behandling for kronisk behandlingsresistent depression (KBRD). Projektet vil sammenligne patienternes perspektiver dels med pårørendes og behandleres og dels med outcome på symptom- og funktionsniveau, for at få viden om, hvorvidt den måde behandlingssucces vurderes på i Psykiatrien i Region Syddanmark og Hovedstaden stemmer overens med patienternes behov.

Baggrund:

Studier viser, at evidensbaseret behandling af KBRD helbreder 1/3 patienter. Hidtil har vurdering af effekten af behandling været fokuseret på symptommål med udgangspunkt i de diagnostiske kategorier. Metoden i randomiserede undersøgelser lægger desuden op til et kvantificerbart, primært outcome, som dermed også bliver udgangspunkt for behandlingsguidelines og kvalitetsmonitorering. Det er dog uvist, om fokus på symptomer som primært mål for behandlingseffekt er lige så værdifuldt for patienten som for behandlingssystemet. Det er derfor nødvendigt at inddrage patienterne selv og deres pårørende for at få mere viden om deres forventninger til, hvad en vellykket behandling er.

Hidtil findes kun begrænset forskning på området, og eksisterende studier viser, at symptomreduktion ofte ikke er det eneste eller vigtigste behandlingsmål for patienter. Desuden er der betydelige forskelle i perspektiver på behandlingssucces mellem patienter og behandlere.

Metoder:

Ph.d.-projektet tager afsæt i et aktuelt igangværende forskningsprojekt (DEPRE-ST), der gennemføres på i alt fire psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark og Hovedstaden. DEPRE-ST er et RCT-studie, der undersøger behandling af KBRD med psykoterapiformen schematerapi (ST) sammenlignet med Treatment As Usual (TAU). (For mere information om RCT-studiet: https://www.psykiatri-regionh.dk/cndr/forskning/forskningsprojekter/DEPRE-ST-/Sider/default.aspx). Det er fra denne population, at dette projekt rekrutterer.

Projektet benytter en mixed methods tilgang, med primær anvendelse af kvalitative metoder (dybdegående interviews og deltagerobservation). 20 patienter rekrutteres til at deltage i semi-strukturerede interviews før og efter deres behandlingsforløb i RCT-studiet. Ti af disse patienter rekrutteres som nøgleinformanter, hvilket indebærer at patientens nære pårørende også deltager i interviews, og at den ph.d.-studerende besøger patienten og den pårørende i deres hjem og følger dem i dagligdagssituationer (deltagerobservation), for at opnå øget viden om relevante forhold i deres personlige recovery.

Der udføres i alt 20 individuelle før interviews med patienter og 10 individuelle før interviews med pårørende. Dertil følger 10 individuelle efter interviews med patienter og 10 fælles efter interviews med patienter og pårørende. Derudover udføres 20 interviews med patienternes primære behandler i forbindelse med behandlingsstart. Der udføres således i alt 60 kvalitative interviews, der alle optages og efterfølgende transskriberes. Den kvalitative data analyseres med tematisk analyse og generelle principper for etnografisk analyse.

Projektet vil endvidere sammenligne de kvalitative patientinterviews med kvantitative mål gennem PSYCHLOPS. PSYCHLOPS er et kort spørgeskema, hvor patienten selv definerer og afrapporterer 1-2 problemer, der generer dem mest, og scorer graden af disse på en 6-point Likert skala. PSYCHLOPS udføres i moderstudiet ved behandlingsstart og -slut. Eftermålingen vil således indikere effekten af behandlingsforløbet ift. patientens individuelle, selvdefinerede behandlingsmål. Det forventes, at PSYCHLOPS er et mere præcist og individualiseret kvantitativt mål for behandlingssucces end outcomemål.

Perspektiv:

Studier viser, at patienter oplever psykoterapi som en del af en større proces for at få et bedre liv, hvilket peger på nødvendigheden i at undersøge patienters forventninger til behandling i et bredere perspektiv. Fx viser forskning inden for personlig recovery, at temaer som empowerment, agens, meningen med livet og positive sociale relationer er særligt betydningsfulde. I denne forskning er der også fokus på de pårørende, da de udgør en stor del af patienternes hverdagsliv. Inddrages pårørende kan de fungere som støtte til patienterne i deres behandlingsforløb og personlige recovery. Studier viser, at patienter og pårørende ofte har forskellige forventninger til outcome, og dette projekt vil derfor undersøge og sammenligne patienters og pårørendes forventninger til behandling i et recoveryperspektiv.

Startdato og forventet slutdato01.08.2023-03.03.2027

Hovedvejleder: Stine Bjerrum Møller, lektor

Bi-vejledere: Ass. Professor, Yasuhiro Kotera, School of Health Sciences, University of Nottingham

Forskningsgruppe: Videnscenter for Psykotraumatologi

Samarbejdspartnere: Psykiatrien i Region Syddanmark og Hovedstaden

Nøgleord: Patientperspektivet, KBRD, behandlingsoutcome, personlig recovery, feltarbejde. 

Lotte Kring