Seest 20 år efter
D. 3. november var det 20 år siden, at Seest blev udsat for en større fyrværkeri-tragedie, hvor flere blev voldsomt påvirkede. Årsagen var en tabt kasse med raketter, der antændte en container fyldt med fyrværkeri. Resultatet blev en stor kaskade af fyrværkeri-brand, der omsluttede nærområdet.
Mange af de overlevende er stadig mærket af tragedien, hvilket er forståeligt. Symptomer på PTSD er blevet bemærket hos mange af dem, og flere har i dag valgt at fortælle om deres oplevelser efter hændelsen. En 15-måneders undersøgelse fra 2004, ledet af professor Ask Elklit fra Videnscenter for Psykotraumatologi, viste, at 37 % af de 470 deltagende børn udviste PTSD-symptomer, hvoraf 15,5 % opfyldte kriterierne for en PTSD-diagnose (1). En opfølgende undersøgelse viste desuden, at forekomsten af PTSD og subklinisk PTSD hos voksne var på niveau med børnenes.
”Nogle ting bliver ved med at leve inde i folk. Når noget angst er knyttet til et bestemt signal, nemlig sirener eller meget voldsom lyd, så får det sit eget selvstændige liv inde i personen,” nævner han blandt andet i et interview foretaget af TV Syd (2).
Litteratur
Nævnte referencer
- Elklit, A., Petersen, T. & Molin, K. (2008). De psykosociale konsekvenser af fyrværkeri-katastrofen i Seest. Del 3 – Beboerne 15 måneder efter. Psykologisk Skriftserie, 29(1), 1-100.
- Horskjær, J. J. (2024). Som 5-årig stod hun midt i katastrofen: I dag får hun stadig hjertebanken og koldsved . TV SYD. (sidst tilgået 8/11/2024). følg linket for at læse artiklen.
For en samlet oversigt over publikationer, der vedrører Seest-tragedien, kan du finde dem her.