Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi
Oplæg v. Videnskabernes Selskab

Maria Louison Vang fremlægger ”(no more) Gatekeeping Vulnerability: The new generation of trauma-related disorder.” ved Videnskabernes Selskab

I forlængelse af Danmarks Frie Forskningsfond (DFF)s bevilling til Maria Louison Vang, blev Maria i august inviteret til at fremlægge forskningsprojektet i Videnskabernes Selskab.

Projektet fokuserer på konsekvenserne af den nye ICD-11 manuals revision af det udløsende kriterie for PTSD-diagnosen, kriterie A. Kriterie A (”gatekeeper kriteriet”) er tidligere konceptualiseret som ”en exceptionel svær belastning af katastrofekarakter, som vil medføre symptomer hos næsten alle.” (ICD-10, 1992). Med udgivelsen af ICD-11 er kriterie A revideret, og lyder nu på at en eller flere hændelser er ekstremt truende eller forfærdelige. Det åbner for spørgsmålet om, hvad vi skal betragte som traumatiske hændelser, og hvad der ikke skal. Med udvidelsen kommer også den nye diagnose kompleks PTSD (eng. Complex PTSD, C-PTSD).

Projektet indebærer ansættelse af to Ph.d.-studerende, som skal undersøge traumer og PTSD-symptomer i den danske befolkning, og opnå indsigt i, hvad der udgør ”et traume" set både fra et befolknings- og fagfolksperspektiv.

Forskningsprojektet skal udvide forståelsen af det nye kriterie A’s omfang og konsekvenser for klinisk praksis.

Senere på året vil der komme jobopslag til et af ph.d.-projekterne.

 

Ønsker man at høre mere om projektet kan man på linket høre Maria Louison Vangs oplæg v. Videnskabernes Selskab.

Se desuden ScienceReports interview med Maria Louison Vang i anledningen af tildelingen her.

Hvis man ønsker at dykke ned i projekter, der berør symptomafdækning, traumemekanismer og metoder, kan man på Videnscenteret forskningsområder læse mere under Traumemekanismer og metoder. 

 

 


Redaktionen afsluttet: 20.09.2024