Projekt titel: DUSA - Du står ikke alene / No One Stands Alone
Projektbeskrivelse:
Mål:
Projekt DUSA har til formål at undersøge støttetypers forebyggende effekt på udvikling af PTSD og sygefravær blandt ambulancereddere. Projektet vil undersøge effekten af mønstre af støttesøgende adfærd over længere tidsperioder og vil besvare følgende forskningsspørgsmål:
1. Har mønstre af støttetyper, der benyttes hen over et år, betydning for udvikling af hhv. resiliens, PTSD-symptomer, og sygefravær det samme og det efterfølgende år?
2. Har kørselspres og social kapital en modererende effekt på sammenhængen mellem støtte og udvikling af PTSD-symptomer og sygefravær?
3. Har ledere og ansatte der yder støtte til deres kollegaer, enten i form af trænede støttekollegaer eller ved uformel støtte, en øget grad af belastningssymptomer i form af sekundær traumatisering?
Baggrund:
Studier har vist, at ambulancereddere er i øget risiko for at udvikle mentale helbredsproblemer grundet arbejdet, herunder særligt PTSD, grundet eksponering for potentielt voldsomme hændelser, såsom håndtering af tragiske ulykker. Dette kan skyldes en hidtidig tendens til at fortie udfordringer med at håndtere svære belastninger i arbejdet, samt manglende belysning af området og de sygdomsrisici arbejdet indebærer.
For at forebygge PTSD i arbejdet benyttes ofte støtte i form af hhv. debriefing, krisepsykologisk hjælp ved krisepsykologer, formel kollegastøtte og mere uformel støtte fra enten ledelse eller kollegaer, men evidensen for støttetypernes effekt er uklar, ligesom der mangler viden om brugen af flere typer støtte. Den eksisterende forskning har primært fokus på en specifik type af støtte og en afgrænset traumehændelse. Dette afspejler ikke ambulancereddernes virkelighed, der er kendetegnende ved vedvarende belastningsbillede af både små og store hændelser, ligesom effekten af samtidige støttekilder risikere at blive overset. Afdækning af traumeeksponering i arbejdet og forebyggende initiativer såsom brug af social støtte sammenholdt med indikationer for sygdomsudvikling kan derfor bidrage til at få indblik i forhold, der kan øge eller mindske risiko for sygefravær eller frafald i branchen.
Metoder og fokus:
DUSA-projektet omfatter hele ambulanceberedskabet i Region Syddanmark. Prospektive undersøgelsesdata indsamles over en 3-årig periode med opstart i august 2022. Data indsamles via e-mailbaserede spørgeskemaer, der både består af en udførlig spørgeskemapakke udsendt ved baseline (marts 2021) og med 1, 2 og 3 års follow-up, samt kortere målinger hver 3. måned, der dækker eksponering for traumatiske hændelser, brug af social støtte og nuværende mentale helbredstilstand. Undersøgelsesdata parres med arbejdspladsregisterdata om kørselspres og sygefravær, samt strukturerede kliniske undersøgelser.
Praksisbidrag:
Forskningsresultaterne vil danne udgangspunkt for praksisanbefalinger i samarbejde med en følgegruppe bestående af repræsentanter fra alle landets regionale ambulancetjenester, Arbejdstilsynet, Branchernes Forening for Arbejdsmiljø samt FOA.
Startdato og forventet slutdato: 06.01.2023-06.01.2026
Hovedvejleder: Jesper Pihl-Thingvad
Bi-vejleder: Ask Elklit
Forskningsgruppe: Projektleder: Jesper Pihl-Thingvad, lektor, ph.d. og ledende psykolog, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, OUH og Klinisk Institut, SDU, Ph.d. studerende: Pernille Melander, autoriseret psykolog og ph.d.-studerende, Ask Elklit, professor og psykolog, Institut for Psykologi, SDU, Maria Louison Vang, lektor, ph.d. og psykolog, Institut for Psykologi, SDU Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, OUH, Nina Beck Hansen, lektor, ph.d. og psykolog, Institut for Psykologi, SDU Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, OUH, og Lars Peter Sønderbo Andersen, seniorforsker, adjungeret lektor, ph.d. og autoriseret psykolog, Regionshospitalet Gødstrup.
Samarbejdspartnere: Ambulance Syd; Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital; Nationalt Videnscenter for Psykotraumatologi, SDU, Arbejdsmedicinsk Afdeling, Regionshospitalet Gødstrup, De regionale ambulancetjenester i Region Sjælland, Region Midt og Region Nord; Arbejdstilsynet; FOA og Brancheforeningen for Arbejdsmiljø (BFA).
Nøgleord: ambulance, traumeeksponering, social støtte, sygefravær, PTSD, arbejdsmiljø, forebyggende initiativer.
Finansiering: Arbejdsmiljøforskningsfonden