Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Januarkonference 2024

Den 19. januar 2024 afholdte Videnscenter for Psykotraumatologi en konference om bevægelsen mod ICD-11 og diagnoserne PTSD, Kompleks PTSD, Forlænget Sorglidelse og Tilpasningsreaktioner.

På vej mod ICD-11: Posttraumatisk stress (PTSD), kompleks PTSD, forlænget sorglidelse og tilpasningsreaktion

 

Oplæg fra dagen

På konferencen var der 6 oplægsholdere. Nedenfor finder du en oversigt over de forskellige oplægsholdere.


På konferencen bød vi velkommen til både danske såvel som internationale oplægsholdere. Videncenterets Ask Elklit indledte konferencen med en historisk gennemgang af PTSD-begrebet og dets gradvise anerkendelse i diagnosemanualerne.

Fællesfoto fra januarkonferencen 2024 

Med Maria Louison Vang som ordstyrer blev konferencen afsluttet med en paneldebat, hvor deltagerne aktivt deltog med spørgsmål.  

Igen i år glædede det Videncenteret at kunne samle mange fagfolk til en konference om de store ændringer, der er på vej i opfattelsen af traumediagnoserne, som vil få betydning for alle indenfor området.


Stress-reaktioner: Et historisk perspektiv 

Professor Ask Elklit fra Videnscenter for Psykotraumatologi, indledte konferencen med en historisk gennemgang af PTSD-begrebet og dets gradvise anerkendelse i diagnosemanualerne.

Professor Ask Elklit, Videnscenter for Psykotraumatologi, Syddansk Universitet, Odense

 

ICD-11 adjustment disorder

Professor Evaldas Kazlauskas fortalte bl.a. om tilpasningsreaktioner, som de står beskrevet i den nye ICD-11, og om den litauiske undersøgelse af forekomsten af tilpasningsreaktioner.
Professor Evaldas Kazlauskas, Vilnius Universitet, Litauen

 

Development  and status for ICD-11 PTSD and complex PTSD

Professor Philip Hyland og professor Mark Shevlin fortalte om den nuværende status og udvikling af ICD-11. 

Professor Philip Hyland, Maynooth Universitet, Irland & professor Mark Shevlin,  Ulster Universitet, Storbritannien

 

Identifikation og behandling af forlænget sorgreaktion

Professor Maja O'Connor fra Aarhus universitet holdt et oplæg om forlænget sorglidelse og om udviklingen af et nyt selvrapporteringsredskab og klinisk interview brugt til at identificere samme tilstand. Redskabet Aarhus Prolonged Grief Disorder Scale (A-PGDs) er blandt andet udviklet i samarbejde med professor Mark Shevlin, som også var til stede på konferencen. 
Professor Maja O'Connor fra Aarhus Universitet, autoriseret psykolog og specialist i gerontopsykologi


International perspectives on ICD-11 prolonged grief disorder

Professor Mark Shevlin fra Ulster Universitet fortalte i forlængelse af Majas oplæg om det arbejde, der ligger i at udvikle, konkretisere og konceptualisere en ny diagnose. Redskabet Aarhus Prolonged Grief Disorder Scale (A-PGDs) er blandt andet udviklet i samarbejde med professor Mark Shevlin, som også var til stede på konferencen. 
Professor Philip Hyland, Maynooth Universitet, Irland & professor Mark Shevlin,  Ulster Universitet, Storbritannien

 

Er du interesseret i at finde frem til oplæggenes tilhørende materialer og slides, kan du kontakte følgende mail for tilsendelse: psykotraume@health.sdu.dk

 

 

Januarkonferencen 2024

Her kan du danne dig et overblik over hovedtalerne, deres områder samt finde frem til nævnte måleredskaber. Ønsker du at få tilsendt specifikke måleredskaber samt fremgangsmåde, kan du henvende dig til vores mail psykotraume@health.sdu.dk

Januarkonferencen 2024

Sidst opdateret: 29.10.2024