Voldsdebatten i medierne
Da rapporten om indbyrdes vold, udarbejdet af professor Ask Elklit og ph.d.-studerende Sarah Bøgelund Dokkedahl, for nogle uger siden blev udgivet, blev den genstand for heftig debat i de danske medier.
Rapporten åbnede op for en dialog om vold og udfordrede den udbredte antagelse om, at det kun er kvinder som udsættes for vold af deres partner. En af rapportens hovedkonklusioner var, at kvinder som lever i et forhold med indbyrdes vold, oftere er voldelige over for deres partner, sammenlignet med mændene i denne type forhold. Denne påstand er på nuværende tidspunkt begyndt at dukke op som argument i den offentlige debat og optræder både i BT, TV2-Syd, Information samt mange flere. Et eksempel kan f.eks. findes i et læserindlæg bragt af Politiken d. 27. januar 2018.
Så sent som i går, bragte Information artiklen ’Alt for polariseret voldsdebat’, hvori rapporten endnu en gang blev nævnt. Artiklen berører blot den aktuelle voldsdebat ganske overfladisk ved at nævne, at forskerne er ’røget i totterne på hinanden’ grundet rapportens resultater. Derudover pointeres det, at de forskellige beskyldninger, der florerer i den offentlige og politiske debat, forhindrer en decideret dialog om vold. Samtlige instanser kritiseres for at polarisere voldsdebatten, heriblandt både professorer, regeringen og GREVIO-komitéen.
Spørgsmålet er dog, om der i virkeligheden ikke blot er blevet lagt op til en dialog om vold - en dialog, som ganske forventeligt, består af en masse instanser, organisationer og individer der alle har noget på hjerte. Debatten om vold har, i kraft af rapporten, fået tilføjet lidt flere farvenuancer, og denne tilføjelse betyder ikke at nogle af de andre farvenuancer forsvinder. Dette er utroligt vigtigt at have in mente.