Traumatiserede flygtninge svigtes af kommunerne
I en tid hvor flygtningedebatten i perioder raser i de danske medier, primært med et økonomisk eller samfundsmæssigt fokus, går de psykiske og personlige aspekter let tabt. Mange flygtninge som kommer til Danmark er nemlig traumatiserede og får, ifølge en ny undersøgelse, ikke den hjælp de har brug for.
’Kommuner vender det blinde øje til traumatiserede flygtninge’ - sådan lyder overskriften på en artikel bragt hos Avisen Kommunen den 16. april 2017. Videnscenterets professor, Ask Elklit, blev i forbindelse med artiklens tilblivelse, interviewet og kommer undervejs i artiklen med ekspertudtalelser om traumatisering.
Artiklen sætter fokus på de ca. 30.000-40.000 traumatiserede flygtninge i Danmark som, ifølge et forskningsprojekt af læge Charlotte Kærgaard Sonne, som i 2016 tog sin ph.d.-grad hos Videnscenteret, i gennemsnit venter 14 år før de får behandlet deres traumer.
I en undersøgelse, foretaget af LG Insigt for Avisen Kommunen, blev ledere og sagsbehandlere på flygtningeområder fra 65 kommuner adspurgt. 43 procent af de adspurgte vurderede, at deres kommune slet ikke gør nok for at afdække traumer hos flygtninge. Derudover svarede 46,2 procent, at deres kommune ikke tilbyder de nytilkomne flygtninge en helbredsundersøgelse.
Resultaterne fra denne undersøgelse er foruroligende, specielt fordi den tidlige indsats hos traumatiserede flygtninge, ifølge professor Ask Elklit, er helt essentiel for at undgå fejlbehandling. Den lange ventetid sætter også integrationen på pause, og har store personlige konsekvenser for patienterne, som kan risikere at tage medicin i årevis uden at få det bedre.
Ovenstående er baseret på enkelte uddrag fra artiklen. Hvis du har lyst til at vide mere, har du mulighed for at læse den fulde artikel her, samt en tilknyttet artikel her.