Søg
Studerende
Ansatte
Find
© Rune Johansen
CISC - Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund
CISC beskæftiger sig med samfundsvidenskabelig forskning i BEVÆGELSER og de sociale og samfundsmæssige vilkår herfor: FYSISKE BEVÆGELSER - i form af idræt, leg og anden form for fysisk aktivitet, og SOCIALE BEVÆGELSER i form af foreninger, frivilligt arbejde og det civile samfund.
Nyheder
25.10.2024
Ny undersøgelse af faciliteter og idrætten i Grønland skal hjælpe kommunerne med at lave facilitetsstrategier
Idrættens Analyseinstitut skal sammen me CISC undersøge, hvordan Grønland kan udvikle faciliteter, der kan aktivere flere i et land, hvor kommunerne er små, og mange har et tæt forhold til naturen.
23.09.2024
De frivillige i idrætsforeningerne bliver ældre
De frivillige i de danske idrætsforeninger er blevet markant ældre i perioden fra 2004 til 2021. Andelen af 60+’ere blandt foreningernes trænere er således næsten femdoblet fra 4 pct. i 2004 til 19 pct. i 2021. På ledersiden er der sket en tredobling i andelen af 60+’ere fra 9 pct. i 2004 til 31 pct. i 2021.
Forskning
16.09.2024
Fritidsvenner skal få flere sårbare børn med i fritidsfællesskaberne
Nu starter et forskningsprojekt, hvor forskere fra Syddansk Universitet skal samarbejde med Odense Kommune og to skoler om at skabe et stærkere forhold mellem skole og fritidsliv.
Workshop
16.09.2024
Invitation til POLIS Workshop 2025: Polity, Politics, and Policies for Promoting Physical Movement
Afholdes 4. februar kl. 8.00 - 21.00.
09.08.2024
Fra pedel til vært: Ansatte i idrætsanlæg kan få flere til at bruge faciliteterne
Personalet i idrætsanlæg kender brugerne og deres behov, og de kan spille en nøglerolle i forhold til at skabe bedre benyttelse af faciliteterne og nå bredere brugergrupper, viser en ny undersøgelse fra CISC.
13.06.2024
Overlap mellem idrætsvaner kan bane vej for nye samarbejder
Går du til gymnastik, kan du nok også lide dans. Ror du kajak, er du nok også til ski. Ny analyse fra ’Danmark i Bevægelse’ viser, at motionsvaner overlapper. Det kan åbne for nye, brede idrætstilbud.
28.05.2024
Livets overgange har stor betydning for nye bevægelsesvaner
I overgange mellem livsfaser, f.eks. ved skolestart, når man får job, stifter familie eller går på pension, lægger vi vores rutiner om for at være fysisk aktive. Netop i overgange er der særligt gode muligheder for at ændre vaner, viser ny undersøgelse fra ’Danmark i Bevægelse’.
16.05.2024
Læs rapport om personalets roller i kommunale haller
Ny rapport afdækker, hvilke roller personalet kan spille for udviklingen af de kommunale idrætsanlæg.
08.05.2024
Gigtramte er mere aktive i vand end andre
Svømning og træning i varmtvandsbassin er markant mere udbredt hos personer med gigtsygdomme, osteoporose eller fibromyalgi end blandt andre. Det viser en analyse, som ’Danmark i Bevægelse’ har udført for Gigtforeningen.
20.02.2024
Halpersonalets nye roller: Fra drift til instruktør og vært
Personalet kan spille en aktiv rolle i at øge brugen og aktiviteterne i danske idrætsanlæg, viser erfaringer fra fire anlæg.
08.02.2024
En stor dag for CISC
Inspiration, indsigt og gode debatter om civilsamfundets vilkår, da Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund inviterede til 20-års jubilæumsseminar.
26.01.2024
Aftenskolerne tiltrækker nogle af de grupper, som er mindst idrætsaktive
Der er generelt store sociale forskelle i idrætsdeltagelsen, men en undersøgelse, som forskere fra CISC har lavet, viser, at særligt aftenskoler har potentiale til at tiltrække grupper, som ellers er mindre idrætsaktive. Det fremgår i et kapitel fra en ny antologi, som CISC udgiver i forbindelse med centrets 20-års jubilæum.
Civilsamfund
18.01.2024
Det frivillige foreningsliv spiller en særlig vigtig rolle i de mindste landdistrikter
Danskere, der er aktive i foreninger i landdistrikter, bidrager i høj grad til de lokale samfund gennem frivillige indsatser. Men der er også udfordringer i landdistrikterne, som civilsamfundet har vanskeligt ved at løse, viser forskning fra Syddansk Universitet (SDU).
29.11.2023
Ny forskning i bevægelse skal gøre danskerne mere aktive
Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.
28.11.2023
CISC udgiver antologien ’Idrættens og civilsamfundets knaster’ og afholder 20-års jubilæumsseminar
Antologien udgives for at skabe øget debat med afsæt i den kritiske samfundsvidenskabelige forskning inden for idræt og civilsamfund.
17.11.2023
Mentorforløb og vejledning er bedre til at holde på de frivillige end formelle kurser
Frivillige, der har deltaget i uformelle læringsaktiviteter som mentorforløb og vejledning, er mere tilbøjelige til at fortsætte som frivillige, viser ny forskning fra SDU, der er beskrevet i en ny bog om frivillighed.
08.11.2023
Ny undersøgelse: Barrierer og motiver for uddannelse blandt ledere og trænere i dansk idræt
Undersøgelsen skal undersøge barrierer og motiver for valg og fravalg af uddannelsestilbud til trænere og foreningsledere, som skal bidrage til at gøre uddannelse mere attraktive i dansk idræt.
25.10.2023
Syddansk Universitet og Vifo sætter foreningslivet under lup i stort forskningsprojekt
Syddansk Universitets Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) og Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) skal over de næste tre år undersøge, hvad foreninger betyder for demokratiet, velfærdssamfundet og danskernes livskvalitet.
24.10.2023
Ny rapport: Grønlands bevægelsesvaner undersøgt af SDU-forskere
For første gang nogensinde er bevægelsesvanerne i bred forstand blevet undersøgt i Grønland.
Konference 30. marts 2023
13.02.2023
Vil du vide mere om integration af indvandrere i idrætsforeninger?
På konferencen ’Integration af indvandrere i idrætsforeninger’ kan du blive opdateret på den nyeste viden om, hvordan idrætsforeninger arbejder med integration og hvilken betydning indsatsen har for de indvandrere, som deltager. Endelig vil vi præsentere anbefalinger til, hvordan man kan understøtte integrationsindsatser i idrætsforeninger.
Ny undersøgelse
21.11.2022
Hvordan smitter borgernes engagement af på udviklingen i lokalsamfundet?
Hvorfor er der så stor forskel på lokalsamfundenes udvikling i Danmark? Det skal en ny stor undersøgelse, som Syddansk Universitet og fire kommuner står bag, være med til at kaste mere lys over
09.11.2022
Sådan skaber vi et Danmark i Bevægelse
Nu fremlægger forskere fra Syddansk Universitet en række anbefalinger til, hvordan vi bedst skaber et Danmark i bevægelse.
10.10.2022
Fodbold for Hjertet forbedrer det fysiske og mentale helbred
Lysten til at spille fodbold kombineret med socialt samvær og forbedring af det fysiske og mentale helbred, er afgørende motiver for, at kvinder og mænd med hjerte-kar-sygdomme og kroniske livsstilssygdomme vælger at deltage i Fodbold for Hjertet.
Aktuelt
13.09.2022
Nyt fra Danmark i Bevægelse
Et spændende efterår står for døren. I dette indlæg fortæller vi lidt om, hvad der kommer til at ske i efteråret, hvor Danmark i Bevægelse fortsætter den omfattende formidling – bl.a. med en landsdækkende konference i november.
26.08.2022
Teknologidrevne udstyrsskabe i byrummet
Nyt forstudie ser nærmere på brugen af teknologidrevne udstyrsskabe i byrummet.
23.06.2022
Ny viden om bevægelsesvaner og barrierer hos personer med en funktionsnedsættelse
Personer med en funktionsnedsættelse er mindre bevægelsesaktive. De løber og spiller mindre bold end personer uden en funktionsnedsættelse, men er mere aktive i udelivsaktiviteter og – naturligt nok – genoptræning og rehabilitering. Samtidig oplever personer med en funktionsnedsættelse flere barrierer for at være fysisk aktive i fritiden.
Ny analyse
03.06.2022
Grønland i bevægelse
Hverdagsfortællinger om bevægelsesvaner og motiver og barrierer for fysisk bevægelse
20.05.2022
Nu begynder den største undersøgelse nogensinde af grønlandske bevægelsesvaner
7.500 borgere over hele Grønland modtager i disse dage et spørgeskema i e-Boks om deres bevægelsesvaner fra forskningsprojektet Grønland i Bevægelse.
05.05.2022
SDU undersøger foreningslivets betydning for udvikling af lokalområder i landdistrikterne
Forskere fra Syddansk Universitet (SDU) inviterer alle foreninger i fire danske kommuner til at deltage i at dokumentere ’Civilsamfundets betydning for lokal udvikling’.
08.04.2022
’Sportsligt ansvarlige’ er til gavn for bredden i klubberne
Sportsligt ansvarlige i fodboldklubber er med til at binde trænerne sammen og initierer et godt træningsmiljø. De hæver kvaliteten i træningen for alle hold på tværs af årgange og niveauer gennem deres sparring med trænerne og udviklingen af redskaber som fx årshjul, manualer og koncepter.
15.11.2021
Fodbold for Hjertet giver energi og socialt fællesskab
Fodbold for Hjertet engagerer både mænd og kvinder, som ikke var aktive i fodbold. De fleste af deltagerne er 60+’ere og flere har livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk og kolesterol samt type 2-diabetes. Projektets største udfordring har været deltagerrekruttering, men lokale samarbejder mellem klubber, Hjerteforeningen og den kommunale rehabilitering ser ud til at lette overgangen fra rehabilitering til klub.
16.09.2021
Ny leder af SDU’s Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund
Evald Bundgård Iversen er udpeget som ny leder af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
06.09.2021
Markante forskelle mellem kommunerne på, hvor meget borgerne bevæger sig
I nogle kommuner er andelen af borgere, der løber, dyrker holdboldspil eller går til gymnastik, tre gange større end i andre kommuner, viser undersøgelsen Danmark i Bevægelse fra Syddansk Universitet. Alder, uddannelse og socioøkonomisk baggrund er afgørende for bevægelsesvanerne, mens antallet af idrætsfaciliteter og foreninger har mindre betydning.
20.08.2021
Undersøgelse: Hvor aktive er danskerne? Og hvor får de deres bevægelse fra?
Det er nogle af de spørgsmål Danmark i Bevægelse vil kigge nærmere på, i en netop igangsat undersøgelse, som løber frem til starten af oktober.
28.06.2021
Sygdom, handicaps og skader giver barrierer for bevægelse i hverdagen
Personer med funktionsnedsættelser er ikke inaktive, men de oplever flere barrierer og vælger andre aktiviteter end andre. Særligt personer med psykiske lidelser eller kognitive udfordringer har svært ved at finde egnede muligheder for at være aktive, viser en ny analyse fra Danmark i Bevægelse, Syddansk Universitet.
17.06.2021
Undersøgelse: Hvilken betydning har omgivelserne for vores gåture?
De fleste danskere går ture i fritiden. Nu undersøger Danmark i Bevægelse, hvor vi går ture, hvorfor vi går, og hvilken betydning omgivelserne har. Knap 1600 deltagere har besvaret spørgsmål ved bl.a. at sætte prikker på et kort.
05.05.2021
Bevægelsesvaner i Grønland skal undersøges
I 2021 gennemfører CISC og Grønlands Idrætsforbund en undersøgelse af motiver og muligheder for fysisk aktivitet i Grønland. Der mangler nemlig viden om, hvad der får grønlændere til at vælge eller fravælge bevægelse.
02.05.2021
Lyst og glæde motiverer os til bevægelse
Mange er fysisk aktive for at forbedre sundheden, men lysten til at bevæge kroppen er vigtigere, viser en ny rapport fra Danmark i Bevægelse. I en ny rapport belyses alsidigheden i vores bevægelsesvaner, og der fokuseres på motiverne bag fysisk aktivitet.
16.03.2021
Hvordan har Corona påvirket danskernes fysiske aktivitetsniveau?
Corona-lukningen i foråret 2020 og senere igen fra efteråret samme år ændrede for en stor del af befolkningen på mulighederne for fysisk aktivitet og bevægelse. Nu har forskerne i ’Danmark i Bevægelse’ foretaget en analyse af, hvilket betydning Corona-lukningen har haft for de voksne danskeres fysiske aktivitetsniveau.
11.02.2021
SDU-forskere skal analysere Norges hyttefriluftsliv
Syddansk Universitet, Norges Arktiske Universitet og Den Norske Turistforening (DNT) sætter nu fokus på udviklingen af gode rammer for hyttefriluftsliv i Norge.
19.10.2020
Nu begynder Danmarks største måling af, hvordan vi bevæger os
400.000 danskere over hele landet modtager nu et spørgeskema i e-Boks om deres bevægelsesvaner fra forskningsprojektet Danmark i Bevægelse.
07.09.2020
Ph.d.-projekt om motivationen til bevægelse
Hvilken betydning har den sociale kontekst for udviklingen af motivation for fysisk bevægelse? Det skal undersøges i et ph.d.-projekt under forskningsprojektet 'Danmark i Bevægelse'.
31.08.2020
Den frivillige kommune
Ny bog om frivillighed fra CISC
31.08.2020
Functions of Sports Clubs in European Societies
Ny bog om idrætsforeninger fra CISC
09.07.2020
Legende museumsformidling på Drømmeskibet på Museet for Søfart
Af legeforsker og ph.d. Lise Specht Petersen
Kommentar
09.06.2020
Vil Corona-krisen bremse udviklingen i danske idrætsanlæg?
Det stærke fokus på at redde foreningslivet efter corona-krisen kan blive en hæmsko for at få en bredere brugerprofil i anlæggene. Krisen kan dog også give mulighed for at tænke nyt.
02.06.2020
Syddansk Universitet på sporet af frivillige i mountainbike-miljøet
Nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet sætter fokus på udviklingen af gode rammer for frivillig mountainbike (MTB)-sporbygning og MTB-kørsel i Danmark.
19.05.2020
Det gode liv i Faaborg-Midtfyn Kommune
I samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune er Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund gået i gang med at undersøge borgernes tilfredshed med livet.
04.05.2020
Forundersøgelser i projektet 'Danmark i Bevægelse' er nu udgivet i tre rapporter
Som forberedelse til de andre studier i Danmark i Bevægelse er der nu gennemført et kvalitativt forstudie, et litteraturstudie og en dertil hørende tabelrapport.
09.01.2020
Ny forskning: Idrættens medlemstal følger antallet af kommunale idrætsfaciliteter
Antallet af faciliteter i de danske kommuner hænger positivt sammen med antallet af medlemmer i idrætsforeningerne, viser ny forskning fra SDU.
24.09.2019
Gode rammer for shelterfriluftsliv
Shelterfriluftsliv er populært som aldrig før, og rekordmange benytter sig af mulighederne for primitiv overnatning på de mange shelterpladser rundt om i landet.
24.09.2019
Idræt, fritid, kultur og frivilligt arbejde i Vordingborg Kommune
Denne omfattende undersøgelse af idræts-, fritids- og kulturlivet i Vordingborg Kommune er gennemført i foråret 2019.
24.09.2019
Otte anbefalinger til fremtidens organisering, styring og ledelse af idrætsanlæg
Forskningsprojektet Fremtidens Idrætsfaciliteter – organisering, styring og ledelse afholdt 11. september en velbesøgt afsluttende konference på Syddansk Universitet.
24.09.2019
Kameramålinger af kapacitetsbenyttelse i idrætsfaciliteter
CISC kan nu tilbyde kommuner undersøgelser af, hvor meget idrætsfaciliteter benyttes ved hjælp af kameramålinger.
24.09.2019
Ph.d.-afhandling om idrætspolitik og integration af indvandrere i Danmark
De seneste år har Ioannis Chatzopoulos, der er græker, gennemført en større undersøgelse af, hvordan Københavns Kommune og Aarhus Kommune søger at fremme integrationen af indvandrere gennem idræt.
29.05.2019
Legeskibet - en forskningsbaseret evaluering
Legeskibet er et femårigt projekt, der i 2015 blev søsat i et samarbejde mellem Gerlev Center for Leg & Bevægelse ved Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden. Formålet var at udvikle den danske bevægelses- og legekultur og gøre ”de blå byrum” mere legende.
27.05.2019
Frivilligt arbejde i Vordingborg Kommune
Notat udarbejdet af Bjarne Ibsen
13.05.2019
Millioner til forskning der skal gøre danskerne mere fysisk aktive
’Danmark i Bevægelse’ er den største kortlægning af danskernes motiver og muligheder for bevægelse nogensinde. Forskere fra CISC og Institut for Idræt og Biomekanik står for undersøgelsen.
11.04.2019
Foreninger og frivillige i samspil med kommunale institutioner og forvaltninger 2018
Undersøgelsen, som formidles i denne rapport, er en del af forskningsprojektet ’Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor’
11.04.2019
Danske idrætsfaciliteter er generelt i god stand
Den fysiske tilstand af idrætsanlæg er nu undersøgt i de 23 kommuner, som har deltaget i fase 2 af forskningsprojektet ’Fremtidens Idrætsfaciliteter – organisering, styring og ledelse’.
11.03.2019
Nye publikationer fra CISC
Mange ny publikationer, både artikler og rapporter, er udgivet i de første måneder af 2019.
03.01.2019
Publikationer fra CISC
Nye publikationer fra CISC efteråret 2018
17.09.2018
Forskere undersøger livskvalitet på landet
CISC er med i nyt stort forskningsprojekt støttet af Realdania, som skal undersøge, hvilke faktorer der skaber livskvalitet på landet.
22.08.2018
My Playground
Skæv, overraskende og skulpturel arkitektur har beriget leg og samvær mellem børn, unge og voksne på My Playground i fire forskellige bymæssige kontekster.
08.11.2017
Idrætsanlæg i Danmark
To notater giver for første gang et detaljeret indblik i idrætsanlægs organisering, styring og ledelse i Danmark.
25.10.2017
’God praksis' idrætsforeninger
Rapport om 30 ’god praksis’ idrætsforeninger i Europa
06.09.2017
16 eksempler på samarbejde mellem kommunale institutioner og foreninger og frivillige
Ny rapport fra forskningsprojektet om samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor
06.09.2017
Nye rapporter fra SIVSCE projektet
Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs in Europe
18.05.2017
Foreningers samarbejde med kommunale institutioner
Den tredje rapport i forskningsprojektet om ’Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor’ er nu udgivet og kan downloades her.
17.05.2017
Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv
Invitation til konference mandag den 4. december 2017 på SDU.
27.03.2017
Kommunale institutioners samarbejde med foreninger og frivillige
Ny rapport fra CISC undersøger omfanget af kommunale institutioners samarbejde med foreninger og frivillige.
21.03.2017
Forum for Idræt Online
Forskning og formidling om idræt, bevægelse og sport i historisk, samfundsvidenskabeligt og humanistisk perspektiv.
08.03.2017
Foreningsidrætten i Danmark – en historie om stabilitet
I et samfund som på en lang række områder er under konstant forandring, er den stabilitet, som foreningsidrætten i Danmark udviser i en stor undersøgelse blandt 3.631 foreningsledere, bemærkelsesværdig. I det store og hele ligner de danske idrætsforeninger sig selv – med alle de lighedspunkter og forskelligheder, som kendetegner det danske foreningsliv.
20.02.2017
'Ta' fat om dansen' opbygger fællesskaber
’Ta’ fat om dansen’ bidrager til at opbygge fællesskaber mellem deltagerne i en grad, som ser ud til at overgå opbygningen af fællesskaber i foreningsidrætten.
14.02.2017
Nye veje til bedre idrætsfaciliteter
Præsentation af ny viden om drift, ledelse og organisering af idrætsfaciliteter
12.12.2016
Konference den 8. februar 2017
Første afrapportering fra undersøgelsen ’Fremtidens Idrætsfaciliteter – drift, ledelse og organisering’
05.12.2016
Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor
CISC afholdt 29. november 2016 en velbesøgt konference med fokus på fakta og dilemmaer i samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor.
10.11.2016
’DM i foreningsudvikling’ skaber langtidsholdbare resultater
Arbejdet med foreningsudvikling skaber et ’udviklingsflow’, hvor lysten til at udvikle bliver fremmet af de succesoplevelser, foreningerne opnår.
06.10.2016
Foreninger styrker unges deltagelse i demokratiet
Ny, stor undersøgelse gennemført af CISC i samarbejde med DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, slår fast, at foreningslivet er demokratiets rugekasse, hvor unges samfundsengagement og demokratiforståelse dyrkes og styrkes.
06.10.2016
Op mod en halv million danskere arbejder frivilligt i en idrætsforening
Nyt notat om antallet af frivillige og lønnede i foreningsidrætten viser, at op mod en halv million danskere yder en frivillig indsats i en af de 11.646 idrætsforeninger, som er tilknyttet DIF, DGI og Firmaidrætten. Til sammenligning er antallet af lønnede på under 25.000. Der er således omtrent ni frivillige for hver person, som modtager honorar/løn for sit foreningsarbejde.
22.09.2016
Rapport om 'Kommunernes samarbejde med civile aktører'
Som et led i forskningsprogrammet ’Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor’ har Bjarne Ibsen i samarbejde med Helle Hygum Espersen fra KORA gennemført en undersøgelse af kommunernes samarbejde med civile aktører.
22.09.2016
Ny bog om 'Legens filosofi'
På forlaget Routledge har Professor Emeritus Henning Eichberg får udgivet bogen ’Questioning play. What play can tell us about social life’.
16.08.2016
Stor interesse for at skabe et godt fundament for frivillighed i det boligsociale arbejde
Første rapport fra forskningsprojektet ’Samspillet med den frivillige og den kommunale sektor’
24.05.2016
Flere ældre er frivillige i idrætsforeninger, mens de yngre trænere og ledere bliver færre
En voksende del af de frivillige i idrætsforeningerne er 60 år eller ældre. Det viser en ny undersøgelse, som Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU har gennemført. På de fleste andre parametre tegner undersøgelsen et billede at et stabilt foreningsliv præget af stor optimisme.
04.05.2016
'Bevægelse, Leg og Idræt'
Afsluttende rapport fra forskningsprogrammet
02.05.2016
Eksplosion i antallet af parkouranlæg i Danmark
Danmark er det førende land i verden i forhold til udvikling og etablering af faciliteter til parkour, og en ny rapport fra CISC viser, at antallet af anlæg er stærkt stigende.
14.04.2016
Projektpolitik på idrætsområdet - en grænseoverskridende affære
Ph.d.-forsvar 29. april 2016
14.01.2016
52 kommuner vil gerne deltage i 'Fremtidens Idrætsfaciliteter'
Tilmeldingen til 'Fremtidens Idrætsfaciliteter', der fokuserer på idrætsanlægs drift, ledelse og organisering, har nu afsluttet rekrutteringen af kommuner til forskningsprojektet. Der er mange kommuner, der har udvist interesse for at være med, og 52 kommuner har fremsendt de nødvendige oplysninger i form af en oversigt over kommunens idrætsanlæg.
28.10.2015
Første fase af projektet om fremtidens idrætsfaciliteter i gang i denne uge
CISC sender i denne uge information ud til mere end 50 kommuner.
26.10.2015
Skoleelevers og voksne borgeres deltagelse i idræts- og fritidsaktiviteter i Greve Kommune
Ny Movements rapport fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund viser interessante forskelle i forhold til landsdækkende undersøgelse.
28.09.2015
Danske forskere undersøger 50.000 europæiske idrætsforeninger
Et spørgeskema skal give værdifuld viden om inklusion og frivillighed i foreningslivet og på sigt skabe bedre vilkår for deltagelsen i idrætslivet.
28.09.2015
Ny bogudgivelse om idrætsforeninger i Europa
Mere end 60 mio. mennesker i Europa er medlemmer af idrætsforeninger, hvilket viser at idrætsforeninger spiller en vigtig rolle i de europæiske samfund.
10.09.2015
Ph.d.-afhandling om offentlig styring af selvejende institutioner
Offentlig styring af selvejende idrætsfaciliteter ved brug af aktivitetsafhængige styringsmodeller resulterer i højere benyttelsesgrad.
13.08.2015
Fremtidens klubhuse og klublokaler
Fællesskabet er en af de værdier, som tillægges størst betydning ved idrætten. Det gælder i særlig grad i den foreningsorganiserede idræt, som fremhæver, at denne side ved idrætten adskiller foreningsidrætten fra idræt i kommercielle fitnesscentre og den uorganiserede idræt.
13.08.2015
Flere ligheder end forskelle mellem tre generationer af DM-foreninger
CISC har netop afsluttet den tredje i rækken af undersøgelser af ’DM i foreningsudvikling’, som til sammen beskriver udviklingen i de foreninger, som har deltaget siden begyndelsen i 2012. På tværs af alle tre generationer arbejder DM-foreningerne med foreningsudvikling i synergi mellem ledelses- og aktivitetsudvikling. Særligt er det i arbejdet med at skabe velfungerende foreninger og rekruttere flere frivillige, DM-foreningerne skiller sig ud fra andre foreninger.
25.06.2015
Portræt af en parkour-udøver
Læs portræt af Signe Højbjerre Larsen, parkour-udøver gennem ti år og forsker/underviser ved CISC og Institut for Idræt og Biomekanik, i det seneste nummer af DGI’s blad Udspil.
12.05.2015
Hvilken betydning har folkeoplysning og frivilligt arbejde for deltagelse i demokratiet?
Bliver vi mere politisk interesserede, deltager vi mere i demokratiet, og får vi mere tillid til hinanden af at være foreningsaktive, udføre frivilligt arbejde og deltage i folkeoplysende undervisning? Dette store spørgsmål belyser en ny rapport fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund.
16.04.2015
Muligheder og barrierer for Projekt FOKUS
Projekt FOKUS blev i 2012 iværksat af DGI Skydning. Projektet tager sigte på at få børn og unge med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder til at blive mere rolige og bedre til at koncentrere sig ved at give dem mulighed for at gå til skydning i en skytteforening i skoletiden.
16.04.2015
Fokus på fritidstilbud til udsatte børn og unge
CISC har gennem en toårig periode stået for en evaluering af Projekt Fritidspas i Fredericia Kommune, som er et tilbud til børn og unge mellem 6 og 18 år, der lever under sociale, økonomiske og/eller kulturelle forhold som gør, at de ikke deltager i et fritidstilbud.
16.04.2015
Aktivitetsoaser med invitation til bevægelse, leg og rekreativt ophold
Naturen og udearealerne i byerne tages i stigende omfang i anvendelse til leg, løb, cykling, klatring og mange andre former for bevægelse og fysisk aktivitet – både blandt børn, unge og voksne.
09.02.2015
Teenagepiger dyrker mindre idræt end for 20 år siden
Børn og unges deltagelse i idræt har et højt niveau i Danmark og højere end i de fleste lande, men pigerne dyrker mindre idræt end drengene, og teenagepigerne er den eneste gruppe, som dyrker mindre idræt i dag end for tyve år siden.
21.01.2015
Undersøgelse af social inklusion og frivillighed i idrætsforeninger i Europa
CISC skal de næste tre år stå i spidsen for den første større undersøgelse af idrætsforeninger på tværs af en række lande i Europa: 'Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs in Europe'.
18.12.2014
Samspillet mellem den kommunale og den frivillige sektor
Forskningsprojekt skal sætte skub i samspillet mellem Odense Kommune og den frivillige verden
23.10.2014
Bedre liv med artrose - en folkesygdom med slagside
Patientuddannelse og træning til borgere i Hvidovre Kommune med artrose i knæ og hofter og kort eller ingen uddannelse.
23.09.2014
Evaluering af projekt 'Sund i Hømarken'
CISC har i perioden fra september 2013 til september 2014 gennemført en evaluering af projekt ”Sund i Hømarken” i Svendborg Kommune. Formålet med evalueringen var todelt: dels at beskrive og vurdere de gennemførte sundhedsfremmende aktiviteter, dels at analysere, hvordan samarbejdet om projektet har fungeret.
23.09.2014
Fleksible fitnessaktiviteter er de mindst sociale
Der er stor forskel på det sociale engagement blandt medlemmer af gymnastikforeninger. Medlemmer i klassiske æstetiske gymnastikaktiviteter, som springgymnastik og spring-rytme gymnastik, er i langt højere grad end medlemmer i fitnessaktiviteter, som aerobic, Zumba, Crossgym og yoga, aktive og engagerede i gymnastikforeningernes sociale liv, demokrati og frivillige arbejde.
23.09.2014
Undersøgelse af Farum Arena
CISC har i perioden fra maj til oktober 2013 gennemført en undersøgelse af Farum Arena for Furesø Kommune. Formålet med undersøgelsen var at kvalificere beslutningsgrundlaget for, hvordan den kommunalt ejede Farum Arena kan udvikles, så den får en endnu højere anvendelse, bedre tilgodeser nye idræts- og motionsformer og derved skaber et bedre økonomisk grundlag for arenaen.
02.09.2014
Presseklip
Rart hvis politikerne lyttede.
19.08.2014
Slutevaluering af projektet ’Sund Rekrut’
Projekt ’Sund Rekrut’ er et sundhedsfremmende projekt for unge overvægtige, der ønsker at blive optaget i Forsvaret, men som ved Forsvarets Dag er blevet erklæret begrænset egnet eller uegnet blandt andet på grund af deres overvægt. Projektets mål er at rykke ved denne status fra uegnet til begrænset egnet eller egnet.
29.07.2014
DM skaber udvikling og skaffer flere frivillige
CISC’s undersøgelse af ’DM i foreningsudvikling’ 2012-2013 viser, at de deltagende foreninger gennemløber en markant udvikling. De organiserer frivilligheden på en ny måde, samtidig med at de udvikler sig på aktivitetssiden. Det skaber dynamik og optimisme blandt DM-foreningerne, som i altovervejende grad lykkes med at rekruttere flere frivillige.
29.07.2014
Undersøgelse af idrætsfaciliteter i Skanderborg Kommune
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet og Idrættens Analyseinstitut (Idan) har i perioden fra september 2013 til april 2014 gennemført en undersøgelse for Idrætssamvirket i Skanderborg og Skanderborg Kommune af kommunens idrætsfaciliteter og deres brug.
12.05.2014
Foreningsidrættens sociale kvaliteter
Karsten Østerlunds ph.d.-afhandling om foreningsidrættens sociale kvaliteter er nu tilgængelig i elektronisk form.
06.05.2014
Brugerundersøgelse af AquaPunkt-vandtræning
CISC har gennemført en brugerundersøgelse af Gigtforeningens træningskoncept AquaPunkt-vandtræning.
08.04.2014
Status for 10 års forskning i bevægelser
CISC 2004-2014: baggrund, undersøgelser og publikationer
01.04.2014
Foreningsdeltagelse og ikke formel lærings betydning for demokratisk deltagelse
CISC skal bidrage til undersøgelse af folkeoplysningens demokratiske nytteværdi
02.12.2013
Ny rapport om foreningslivet i Danmark
Foreningslivet har det seneste årti ændret sig på væsentlige områder, men det er først og fremmest præget af en bemærkelsesværdig stabilitet på trods af store samfundsmæssige forandringer.
31.10.2013
Idrætsforeningers trivsel
Ny forskning viser, at faciliteter og befolkningstæthed har større betydning for idrætsforeningers trivsel end kommunale tilskud.
31.10.2013
Notat om selvejende institutioner
Selvejende institutioner I Danmark. Institutionernes udvikling, udbredelse og karakter på udvalgte samfundsområder / udarbejdet af Malene Thøgersen
24.10.2013
Moderne byudvikling set i et rekreativt perspektiv.
Postdoc Klaus Eskelund fra CISC har for nylig udgivet bogen Midt i en surfertid, der handler om moderne byudvikling set i et rekreativt perspektiv.
22.08.2013
Brugerundersøgelse af undervisning i varmtvandsbassin
Rapport udgivet af Peter Mindegaard, Bjarne Ibsen, Anne-Merete Kissow og Jan Sau Johansen: Brugerundersøgelse af undervisning i varmtvandsbassin.
24.06.2013
Undersøgelse af foreningsudvikling
Rapport udgivet af Jens Høyer-Kruse og Bjarne Ibsen: Undersøgelse af 'DM i foreningsudvikling'.
19.06.2013
Gadeidræt i udsatte boligområder
Evaluering af YOUR GAM3 programmet. Af Michael Fehsenfeld, Peter Mindegaard og Bjarne Ibsen.
05.02.2013
Anbragte Børn i Bevægelse
Evaluering af Anbragte Børn i Bevægelse. Udarbejdet af Jan Toftegaard Støckel.
05.02.2013
Facilitetsundersøgelse
Ny rapport om idræts- og fritidsfaciliteterne i Fredensborg Kommune.
24.01.2013
Frivilligt arbejde
Notat om frivilligt arbejde i idræt.