SDU Climate Cluster
Nyheder
ClimateBlue
14.11.2024
Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning
Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.
Bæredygtig medicin
11.11.2024
Nyt center vil gøre medicin mere bæredygtig
Lægemidler kan redde menneskeliv, men de bidrager også forholdsvis meget til Danmarks CO2-udledninger. Nyt center går nu på jagt efter måder at sænke lægemidlernes klimabelastning og dermed gøre dansk farmakologi mere bæredygtig.
Forskningsinfrastruktur
08.11.2024
På jagt efter højværdistoffer i bioaffald
Hvert år smider EU-landene 118-138 mio. tons bioaffald ud – det er fx haveaffald, madaffald og affald fra fødevareproduktion. Ud med affaldet smider vi værdifulde stoffer, som kan udvindes og genbruges af bl.a. medicinalfirmaer og fødevareproducenter til nye produkter.
Postdocs
04.11.2024
SCC inviterer unge, udenlandske forskere, der vil løse klimakrisen, til SDU
Lederen af SDU Climate Cluster, Sebastian Mernild, har med det nye projekt GAIA blikket fast rettet mod unge forskere fra udlandet. Vi har brug for deres hjælp til at løse de globale klimaproblemer, mener han.
Rapport
25.10.2024
Når stormfloderne rammer
SDU Climate Cluster, Navigating360 og DTU er netop udkommet med rapporten ”Når stormfloderne rammer”. Heri synliggøres konsekvenserne, når havet står højere samtidig med, at vi rammes af en stormflod som den, vi så for nøjagtig ét år siden.
Delfiner
10.09.2024
Bølledelfiner angriber marsvin i danske farvande
Brækkede knogler og punkterede organer: Det går hidsigt for sig, når delfiner angriber og dræber marsvin i Danmark. SDU’s biologer holder øje med, om marsvinene risikerer at blive fortrængt af aggressive delfiner.
GAIA postdoc
30.08.2024
GAIA postdoc stipendier: Uddannelse af morgendagens tværfaglige klimaforskere
GAIA postdoc stipendiat programmet, et prestigefyldt Marie Curie stipendie initiativ, starter næste år og tilbyder en enestående mulighed for lovende forskere i begyndelsen af deres karriere fra hele verden. Ansøgningerne åbner i oktober, og dette innovative program er klar til at dyrke den næste generation af eksperter inden for klimarelevant tværfaglig videnskab og udstyre dem med de færdigheder, den viden og de netværk, der er nødvendige for at tackle de komplekse og presserende udfordringer i forbindelse med klimaforandringer.
Forskningsinfrastruktur
22.08.2024
2 x støtte til udstyr, der kan hjælpe SDU’s forskere i deres klimarelaterede forskning
Mere effektive katalysatorer til PtX og mere bæredygtige billeder fra rummet og stratosfæren er målet for de seneste uddelinger af støtte fra SDU Climate Cluster til indkøb af forskningsinfrastruktur.
Plantebaserede fødevarer
19.08.2024
Plantebaseret ost og kød: Den nød er ikke knækket endnu
Ph.d.-studerende Christina Rune har indtil videre læst 108 studier af, hvad forbrugere synes om plantebaseret ost. Kun en håndfuld er positive. Måske vi skulle droppe idéen om, at plantebaserede fødevarer med vold og magt skal se ud og smage som rigtig ost og rigtigt kød?
Adfærd
24.06.2024
Adfærdsforsker: Lyt til de mennesker, der bliver berørt af klimatiltag
Hvis verden skal blive CO2 neutral, skal samfundet gennemgå massive forandringer. Det vil berøre os alle sammen, og derfor skal politikere og myndigheder lytte til de bekymringer, som borgere har.
Grøn omstilling
06.06.2024
SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«
Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) har netop sammen med FN offentliggjort en rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimastrategier (NDC'er). Heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.
Fast track
04.06.2024
Seks nye projekter får fast track støtte
SDU Climate Cluster har bevilget støtte til seks nye frie forskningsidéer, så forskerne bag kan etablere pilotprojekter, der senere kan danne grundlag for større eksterne forskningsansøgninger.
Bevilling
10.05.2024
12 millioner til forskning i solceller og sværme af droner
Anders Lyhne Christensen og Morten Madsen, begge professorer på Det Tekniske Fakultet, har hver fået en bevilling på seks millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Adfærd
07.05.2024
Hvorfor nøler vi, når det gælder ny grøn teknologi?
Verden har brug for nye, grønne teknologier for at afbøde klimakrisen, men vi er ikke altid gode til at tage dem i brug. Denne nølen er et problem, som vi bliver nødt til at forholde os til, mener SDU-forsker Kerstin Fischer.
Ph.d. projekter
12.04.2024
Nye ph.d. projekter i SDU Climate Cluster
Folkelig opbakning til klimaløsninger, energibesparelse i sportshaller, mere effektiv PtX, større CO2-optag i havene og bedre udnyttelse af landarealer er emnerne for de nye ph.d.-projekter, der har fået støtte fra SDU Climate Cluster.
Forplantning
23.03.2024
Global opvarmning: Dyr parrer sig oftere, når det er varmt
Gør klimaforandringer det lettere eller sværere for dyr og planter at formere sig? Det findes der ikke noget enkelt svar på. Flere studier peger dog på, at dyr parrer sig oftere, når vejret bliver varmere. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de får flere unger, eller at ungernes chancer for at overleve er gode. Hvordan hænger det sammen?
IVÆRKSÆTTERI
15.03.2024
Ny indendørs solcelleteknologi kan lægge AA-batterier i graven
Forskere ved SDU har udviklet en solcelleteknologi, der vil overflødiggøre AA, AAA og knapcellebatterier. Prototypen er klar, og forskerne satser på at kunne producere 5.000 enheder om dagen inden for et år. De er nu på jagt efter erhvervsfolk, der kan hjælpe dem ind på markedet.
EU-bevilling
06.02.2024
Samarbejde om Odense Fjord og Fyn skal inspirere andre EU-lande
Flere forskere fra SDU er med i nyt EU-projekt, der skal finde gode løsninger på bedre vandmiljø og klimatilpasning til hele Europa
Citeringer
29.01.2024
10 SDU-forskere blandt 2023’s mest citerede
DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2023’s top-50 liste er der ti forskere fra SDU at finde.
Shipping
03.01.2024
Forskningsprojekt med SDU i spidsen skal løse stort klimaproblem inden for skibsfart
Kødannelse uden for havne er et udbredt og CO-udledende problem i shippingbranchen. Nyt internationalt forskningsprojekt skal - med en EU-bevilling på knap 56 millioner kroner - finde en løsning.
Elitecenter SOLEN
24.12.2023
Mød SCC elitecenter SOLEN
I løbet af december kan du gennem fire små videoer blive klogere på de fire nye elitecentres forskningsfokus, her SOLEN.
Elitecenter CUHRE
15.12.2023
Mød SCC elitecenter CUHRE
I løbet af december kan du gennem fire små videoer blive klogere på de fire nye elitecentres forskningsfokus, her CUHRE.
Projektledere
14.12.2023
SCC søger to projektledere
To projektledere med stærke samarbejds- og kommunikationskompetencer søges til SDU Climate Cluster
Elitecenter Aqua-NbS
10.12.2023
Mød SCC elitecenter Aqua-NbS
I løbet af december kan du gennem fire små videoer blive klogere på de fire nye elitecentres forskningsfokus, her Aqua-NbS.
Fast track
08.12.2023
3 nye projekter modtager fast track støtte
SDU Climate Cluster støtter tre nye projekter, der vil bidrage til bedre folkesundhed i Indien, blødere smør og flødeost samt nedbrydningen af barrierer for Power To X
Marin naturgenopretning
06.12.2023
Forskning i marin naturgenopretning
Erik Kristensen, biolog på SDU, har fået millioner til at forske i marin naturgenopretning. Det indbefatter stenrev, muslingebanker, ny sandbund og ålegræs.
Elitecenter PACA
04.12.2023
Mød SCC elitecenter PACA
I løbet af december kan du gennem fire små videoer blive klogere på de fire nye elitecentres forskningsfokus, her PACA.
Global opvarmning
01.12.2023
Sten og klipper fra landjorden kan få havet til at optage og lagre store mængder CO2
Atmosfærens indhold af CO2 stiger og stiger, mens vi kæmper for at nedbringe vores udslip. Nu foreslår et internationalt forskerhold en radikal løsning: Hæld knust sten i havet og få ad den vej vandet til at suge CO2 fra atmosfæren til sig.
Bevilling
30.11.2023
Hvordan passes der bedst på Guds grønne jord?
Religiøse miljøbevægelser etableres verden over, også inden for islam. Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget godt 6 millioner kroner til et projekt, der undersøger sammenhængen mellem islam, natur og miljø.
nye kostvaner
24.11.2023
Vi skal have mere tang på menuen i Nordeuropa
Tang og alger er et bæredygtigt og sundt alternativ til animalske fødevarer, og der er rigeligt af det i havene omkring os. Et nyt tysk/dansk projekt, ledet af SDU, har fået ca. 14 mio. kr. til at gøre forbrugerne mere interesserede i at spise tang alger og at gøre produkterne mere tilgængelig for forbrugerne.
Klimarobusthed
22.11.2023
Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste
EU's Interreg program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen
Hyperspektralt kamera
20.11.2023
Robot kan gøre livet lettere for vinbønder - og måske vinen endnu bedre
Forskere fra SDU arbejder sammen med Newtec og Capra Robotics på at udvikle en teknologi, der kan hjælpe vinbønder med at vurdere, hvornår druerne i marken er klar til høst. Tidligere i år var de på Kimesbjerggaard Vingård lidt uden for Faaborg for at afprøve den.
Bevilling
13.11.2023
3 millioner kroner til projekt, der skal styrke gymnasieelevers engagement i klima- og miljøspørgsmål
De nyeste rapporter om klimaforandringer fra FN's IPCC-panel har vist, at når unge er engagerede i klimaspørgsmål, påvirker det politikerne, så de i højere grad i støtter tiltag, der bekæmper klimaforandringer.
Bevilling
13.11.2023
Lad os lege fremtiden
3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, der vil engagere unge i klimaproblematikker via rollespil.
plantedemografi
09.11.2023
Rige landes forskning har skævvredet vores viden om planter
Der findes mange databaser med informationer om klodens planter, og dem bruger forskerne til fx at beregne, hvordan planter vil reagere på klimaforandringerne. Men verdens plantedata er fortrinsvis indsamlet i og af rige lande, mens det er småt med data om planter i fattige og tropiske egne af verden. Det er et problem, advarer biologer i nyt studie.
FORSKNINGSGENNEMBRUD
08.11.2023
C-vitamin booster ikke kun dit immunsystem, men også solceller
C-vitamin er kendt for sin afgørende rolle i vores kroppe, hvor den styrker vores immunsystem og generelle sundhed, men nu træder vitaminet også ind i rampelyset for at styrke effektiviteten og holdbarheden af solceller. En ny videnskabelig artikel med Vida Engmann fra SDU CAPE som medforfatter fortæller om C-vitaminers gavnlige effekter for organiske solceller.
Unges klimaangst
26.10.2023
Nyt studie: Unge forestiller sig en dystopisk fremtid
Hvis man skal tro fynske gymnasieelever, bliver livet i 2060 alt andet end trygt og behageligt. I en række noveller tegner 2/3 af undersøgelsens 152 deltagende unge et dystopisk fremtidsbillede.
Migration
26.10.2023
Pukkelhvalen Frodo på eventyr
Nyt studie bekræfter, at pukkelhvaler oftest vender tilbage til de samme føde- og ynglepladser på deres årlige vandringer gennem verdenshavene. Men så er der Frodo; han svømmede ikke tilbage til det samme sted, men havnede 11.261 km derfra.
Bæredygtigt byggeri
25.10.2023
Byggeriet har brug for nye løsninger
Christian Koch har i mere end 20 år arbejdet med udvikling af byggeriet. Nu er han startet som sektionsleder på Civil and Architectural Engineering på Syddansk Universitet. Mød ham her.
Kunstig intelligens
23.10.2023
Slut med trafikpropper? SDU-professor har udviklet AI-styret trafiksignal, der kan reducere CO2-udledning, støj og brændstofforbrug
I dag bliver trafiklys som regel indstillet til at skifte efter nogle faste tidsintervaller, men det kan gøres meget smartere med kunstig intelligens, der løbende kan forudsige trafikkens udvikling og tilpasse lysene derefter. Professor Sadok Ben Yahia fra Syddansk Universitet har udviklet et nyt system, der i en simuleret test giver bemærkelsesværdigt gode resultater.
Forskningsinfrastruktur
11.10.2023
Støtte til instrumenter og udstyr, der kan hjælpe SDU’s forskere i deres klimarelaterede forskning
Biobrændsel, kunstige rev til havets fisk, mere holdbare tekstiler og algers reaktion på klimaforandringerne er nogle af de emner, som der forskes i på SDU, og som nu får støtte til videnskabeligt udstyr.
Forsker og iværksætter
02.10.2023
Indendørs solpaneler kan gøre små batterier overflødige
SDU's nye translationelle postdoc Bhushan Patil vil udskifte batterier i små enheder som ure og tastaturer med solceller, der opsamler energi fra indendørs lys i boliger og kontorer.
Danske fjorde
25.09.2023
Økosystemerne er for alvor kollapset i de danske fjorde
Ifølge Mogens Flindt, biolog på SDU, er der sket et kollaps i økosystemet i de danske fjorde, og synderen er iltsvind.
invasive arter
07.09.2023
Ny ekspertgruppe vil adressere truslen fra invasive arter i marine økosystemer
Invasive arter – det kan være både planter og dyr - er en alvorlig trussel mod biodiversiteten, har FN slået fast. Det får nu en gruppe SDU-forskere til at danne en ekspertgruppe.
Kvanteforskning
07.09.2023
SDU’s kvanteforskning er i verdensklasse
To nye analyser fra Danmarks Grundforskningsfond dokumenterer, at SDU’s kvanteforskning står stærkt i den internationale konkurrence.
Nye dyr i Danmark
28.08.2023
Delfinerne kommer!
Øresvin og spækhuggere finder oftere og oftere vej til danske farvande. Samtidig ønsker vi at bygge gigantiske vindmølleparker til havs. Er der plads til både flere havpattedyr og flere vindmølleparker?
Climate Thursdays
25.08.2023
Ønsker du en opdatering på klimaforandringer?
Så tilmeld dig den gratis online webinarrække Climate Thursdays
Kronik
24.08.2023
Vi behøver ikke mere viden om vores CO2-aftryk
At foretage præcise målinger er en vigtig del af videnskaben, så det er ikke overraskende, at videnskabelige institutioner er begyndt at dokumentere deres CO2-udslip. Det er dog afgørende at komme videre end det – det er afgørende at begynde at handle. Selv uden et perfekt evidensgrundlag kan forskere og institutioner gøre noget, som kan føre til varige forandringer, argumenterer Astrid Eichhorn i denne kronik.
spækhuggere
17.08.2023
Forskere finder 20.000 år gammelt refugium for spækhuggere i nordlige Stillehav
Under sidste istid måtte spækhuggere forlade deres levesteder og søge mod isfrit vand. Nogle af dem fandt et refugium ved Japan, og deres efterkommere har levet der lige siden. Nyt studie af spækhuggernes kolonisering af nordlige Stillehav bidrager til forståelsen af deres komplekse sociale liv.
Grøn filmproduktion
16.07.2023
Nyt forskningsprojekt vil hjælpe tv- og filmindustrien til at blive grønnere
Det koster mange tons CO2 at producere film og tv. Men det behøver det ikke, og nu vil et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan det bliver overskueligt at lave mere bæredygtige produktioner.
Bæredygtighedsrapport
29.06.2023
SDU’s Bæredygtighedsrapport 2022
Efter bestyrelsen på Syddansk Universitet gjorde FN's 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling til omdrejningspunkt for den fortsatte udvikling af universitetet, er det vigtigt at gøre status over det arbejde, der efterfølgende er fundet sted. Dette kan du læse om i SDU's Bæredygtighedsrapport.
Kronik
29.06.2023
En grænseregion på tærsklen til omstilling
Hvad er status på det grænseoverskridende samarbejde omkring den grønne omstilling? Og hvad skal der til for, at den dansk-tyske grænseregion kan udfolde sit store potentiale? Det belyser Dorte Jagetic Andersen og Søren Tinning i denne kronik.
Økodannelse
23.06.2023
Nyt elitecenter vil have økodannelse ind i skolerne
Økodannelse er at bruge vores viden om bæredygtighed og natur til at agere i den klimakrise, som verden står midt i. Den er der for lidt af i det formelle uddannelsessystem, mener lederen af SDU’s nye elitecenter, CUHRE.
Religion, natur
14.06.2023
Religioners fortællinger er med til at danne rammerne om vores kultur og naturforståelse
Hvordan forstår vi mælkebøtten? Er der forskel på, hvordan vi forholder os til naturen afhængig af kultur og religion? Kan popkultur have indflydelse på vores forståelse af andres religioner? Er aktivisme det samme som religiøs overbevisning? Lektor på Religionsstudier, Laura Feldt, forklarer, hvordan religion kan ses som et kulturfænomen, og hvordan det kan have betydning for vores biodiversitet
Grøn omstilling
08.06.2023
Nyt elitecenter: Hvis vi skal klare klimakrisen, skal vi ændre vores narrativer
I hele menneskehedens historie har vi placeret os selv i centrum af verden, og vores idealer har været vækst og rigdom, siger lederen af det nye elitecenter under SDU Climate Cluster, PACA. Der er brug for nye narrativer, mener hun.
Forskningsinfrastruktur
25.05.2023
Støtte til forskningsinfrastruktur
De første beløb fra den af SCC’s puljer, der skal støtte forskeres indkøb af udstyr og anden infrastruktur, er nu uddelt. Tre projekter har indtil videre fået bevillinger. Næste deadline for at søge er 1. september 2023.
OPTIK
23.05.2023
Ny kamerateknologi kan revolutionere genanvendelse af plastikmaterialer
Et dansk trekløver udvikler super-højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i vores plastikaffald. Teknologien vil få kæmpe betydning for fremtidig plastikgenanvendelse.
Vandmænd
22.05.2023
Er du klar til vandmænd i alkohol og gærede bønner?
Vi er nødt til at producere mad på nye måder, mener SDU-forsker Mathias Porsmose Clausen, som har udviklet knasende sprøde vandmænd fra Kerteminde Fjord.
Ålegræs
11.05.2023
Mirakelmageren ålegræs bliver plantet i Lillebælt
Forurening og sygdom har gjort livet svært for ålegræs. Derfor planter man over hele landet nyt. Ålegræs optager CO2 og lagrer det i havbunden
Ph.d. projekter
09.05.2023
Nye ph.d. projekter i SDU Climate Cluster
Ost, industriplastik, dyrefoder, medievaner og rev er nogle af de emner, som disse nye ph.d.-projekter skal have fokus på.
Fast track
09.05.2023
6 nye projekter får fast track virkemiddel
Fast track virkemidlet fra SDU Climate Cluster gives til frie forskningsidéer og hypoteser samt til at etablere pilotprojekter, som senere kan danne grundlag for større, eksterne forskningsansøgninger.
Iskapper
20.04.2023
De polare iskappers afsmelting slår rekord
Sebastian Mernild, SDU Climate Cluster, er en af medforfatterne på en videnskabelig publikation om is og de store iskapper: indlandsisen og det antarktiske isskjold.
Urban heat
18.04.2023
Vandet bliver varmere i byområderne
"Varmere vandløb er aldrig godt", siger forskningsleder Sara Egemose, der står bag nyt studie af vandløb i byområder. De er generelt varmere end uden for byerne.
Klima
14.04.2023
Hvem bliver taberne i Europas grønne omstilling?
Rundt om i Europa lukker kulminerne i den grønne omstillings tegn. Nu skal forskere afklare, hvad transformationen fra kul til vedvarende energi betyder for de familier og lokalsamfund, som i generationer har haft minedrift som levebrød.
Klimasatsning
22.03.2023
SDU’s nye elitecentre skal hjælpe med at løse klimaudfordringer
De første to af i alt fem elitecentre er udnævnt ved SDU Climate Cluster. De to nye forskningscentre fokuserer på hhv. naturbaserede løsninger og solenergi, de resterende tre centre udpeges til sommer.
Klimarapport
20.03.2023
Hvad kan vi bruge den nye rapport fra FN's klimapanel til?
FNs klimapanel, IPCC, er kommet med en ny klimarapport, som – igen - beskriver, hvor galt det står til med klimaet. Hvad kan vi bruge den til? Vi har spurgt klimaprofessor Sebastian Mernild, der er leder af SDU Climate Cluster og hovedforfatter på IPCCs sjette rapport.
Religion, klimakrise
15.03.2023
Hvorfor er religiøse samfund så sløve til at reagere på klimakrisen?
Jorden står over for den største klimakrise i menneskehedens historie, og overalt kæmper miljøaktivister for at beskytte både mennesker og andre organismer på jorden, som de ofte føler et slægtskab med. Imens er de store verdensreligioner for uengagerede, mener den amerikanske religionshistoriker Bron Taylor, der besøger SDU den 22. marts 2023.
Beskyttelse af verdenshavene
07.03.2023
Historisk FN-aftale om det åbne hav: Hvad kommer den til at betyde?
FN har vedtaget en ny aftale om at beskytte 30 pct. af det åbne hav, og vi har spurgt SDU’s havforsker Jamileh Javidpour, hvad det kommer til at betyde. Hun anbefaler at begynde, hvor biodiversiteten trues mest, fx ved undersøiske bjerge. Havets store dyr skal også have deres migrationsruter i fred, mener hun.
Kronik
02.03.2023
Klima på tværs giver nye muligheder
Ekstreme regnskyl, stigende havvandstand og hyppige storme giver stadig større udfordringer på vandområdet - men disse klimaudfordringer er imidlertid grænseoverskridende og skal derfor både løses nationalt, men også igennem internationalt samarbejde.
Grøn omstilling
01.03.2023
10 millioner til nyt elitecenter med solen i centrum
Et nyt eliteforskningscenter under SDU Climate Cluster har en holistisk tilgang til solenergi. Centret vil ikke blot designe, bygge og udvikle papirstynde, bøjelige solcellepaneler, som kan sættes op på alverdens ting, men også kigge på, hvordan de implementeres i samfundet og hvordan forbrugerne bedre tager imod de nye løsninger.
Klimaforskning
23.02.2023
Naturen kan hjælpe os, når vi rammes af ekstremt vejr
Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.
satellit
06.02.2023
Studerendes satellitter kan bidrage med vigtig viden i klimakampen
En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.
Medieomtale
06.02.2023
9 SDU-forskere blandt 2022’s mest citerede
DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.
Verdensmål
03.02.2023
Paneldebat verdensmålsugen 2023
”Udfordringer og potentialer for en klimaneutral fremtid”, paneldebat på verdensmålsugen 31/1 2023, arrangeret af SDU Climate Cluster.
Fast track
30.01.2023
SCC støtter 10 nye klimaprojekter
Bæredygtig filmproduktion, nye rovdyr i danske farvande og vores skepsis over for ny grøn teknologi er nogle af emnerne i de projekter, som SDU Climate Cluster støtter med op til 100.000 kr. hver.
24.01.2023
SDU-forskere vil holde øje med farlige bakterier
Forskere fra SDU’s campus i Sønderborg er sammen med canadiske kolleger i færd med at finde en metode til at udvikle et varslingssystem, der kan registrere farlige bakterier og vira, som dukker op i takt med at permafrosten smelter i de arktiske egne. SDU-forskerne bidrager med indgående viden om sensorer og monitorering af bakterier.
Dybhavsgravene
21.12.2022
Kulstof, sod og partikler fra forbrænding ender i dybhavsgravene
Ny forskning viser, at der samler sig uforholdsmæssigt store mængder kulstof på bunden af dybhavsgravene. De spiller muligvis en vigtig rolle for lagring af organisk materiale i dybhavet – og dermed for Co2-balancen i atmosfæren.
Arktis
05.12.2022
Nyt liv, når isen smelter i Det Arktiske Ocean
Det Arktiske Ocean er et af de hurtigst opvarmende områder på jorden og er på vej mod at være isfri om sommeren. Selvom det har en række negative konsekvenser, giver det også nye muligheder for liv, argumenterer SDU's havbiolog Karl Attard.
Partnerskabsaftale
01.12.2022
Region Syddanmark og Syddansk Universitet rykker endnu tættere sammen på forskningsfronten
Region Syddanmark og Syddansk Universitet indgår en partnerskabsaftale, som skal bringe Syddanmark styrket ind i fremtiden. Der skal bygges oven på det i forvejen gode samarbejde mellem de to parter, så Syddanmark kan blive endnu mere attraktiv at bo i både nu og i fremtiden.
Bevillinger
29.11.2022
24,6 millioner til excellente yngre forskere på SDU
Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.
Solceller
24.11.2022
Ultratynd teknologi i kamp mod klimakrisen
Tyndfilmsteknologi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og på SDU i Sønderborg er de verdensførende inden for forskning i organiske solceller. Forskerne arbejder på at gøre ultratynde, fleksible og gennemsigtige solceller til en integreret del af vores hverdag. Den viden kan også bruges til forskning og udvikling af teknologier til energilagring og grøn brint.
Banebrydende teknologi
08.11.2022
Forskere forvandler CO2 til grøn energi
Elpriserne stiger med samme hast som gletsjerne på Antarktis smelter, men forskere på SDU har udviklet en løsning, som forvandler CO2 til biogas. Anlægget forventes at stå klar og kunne tages i brug inden udgangen af 2022.
Grøn omstilling
19.10.2022
Vi køber elbiler - hvis altså det kan betale sig for os
En ny undersøgelse viser, at danske forbrugeres motiv for at købe elbiler overvejende er drevet af ydre motivationsfaktorer. Det kan være skidt nyt for målet om at elektrificere bilindustrien, siger professor i forbrugeradfærd.
Grundskoleforskning
11.10.2022
Klimaforandringer skal på skoleskemaet
Der er blevet opfordret til, at elever i grundskolen lærer om den grønne omstilling. Det er Center for Grundskoleforskning på SDU nu i gang med at undersøge, hvordan man gør bedst, men det er et dilemmafyldt forehavende, viser tidlige fund.
Phd
03.10.2022
Tværfaglig ph.d. mellem Region Syddanmark og SCC
SCC tilbyder i samarbejde med Region Syddanmark en fuldt finansieret ph.d.-stilling inden for temaet "grøn omstilling af sundhedsvæsenet i Region Syddanmark". Stillingen kan kun søges af forskere på SDU.
Klimarådet
15.09.2022
Peter Møllgaard fortsætter som formand for Klimarådet
SDU’s Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Peter Møllgaard, er blevet genudpeget til formandsposten for Klimarådet, der rådgiver regeringen på klimaområdet, for en 4-årig periode.
Energipriser
05.09.2022
Kunstig intelligens kan spare gartnerier 20 procent af elregningen
Gas- og elpriserne er eksploderet, og det har store konsekvenser for gartnerierne i Danmark, som enten må fyre folk eller dreje nøglen om. Nu har forskere på SDU udviklet et system, der optimerer lysstyring på gartnerier i forhold til elpriser, det sparer en femtedel på elregningen.
Webinar
02.09.2022
Gratis webinarrække om klimaforandringer
Vil du opdateres på klimaforandringerne? Så tilmeld dig webinarerne Climate Thursdays, hvor landets førende eksperter deler ud af deres viden om klimaforandringer. Flere end 400 har allerede tilmeldt sig, men der er stadig plads til dig.
Donation
01.09.2022
Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer
Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt i humanistiske discipliner bidrage med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder i forhold til de helt store samfundsudfordringer som for eksempel klimakrisen og pandemier.
Bevilling
30.08.2022
SDU med i partnerskab: 106 millioner skal sikre genbrug af plast og tekstil
Syddansk Universitet spiller en vigtig rolle i et nyt missionsdrevet partnerskab, som med en bevilling på 106,5 millioner fra Innovationsfonden skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.
Sønderborg
23.08.2022
Tysk klimaminister gæster SDU i Sønderborg
Den internationale klimakonference 100% Climate Neutrality Conference afholdes den 26. og 27. september på Alsion i Sønderborg. Her har du mulighed for at møde Tysklands økonomi- og klimaminister og vicekansler, Robert Habeck, verdensførende klimaforsker og prorektor ved SDU, Sebastian Mernild, samt tidligere bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen.
Mennesket og havet
23.08.2022
Vi kan bruge litteraturen til at forstå klimaforandringerne
I en ny bog viser litteraturprofessor Søren Frank fra SDU, hvordan menneskets forhold til havet har ændret sig gennem historien. Kortlægningen kan hjælpe os til bedre at forstå og handle på klimaforandringerne, mener han.
Dyreliv
19.08.2022
Hvilke dyr kan bedst tåle klimaændringerne?
Nyt studie har undersøgt, hvordan forskellige pattedyr reagerer på klimaforandringerne. Dyr, der lever længe og får få unger - fx bjørn og bison - er mere modstandsdygtige end små dyr, der har et kort liv – fx mus og lemminger.
Klima
05.08.2022
Anna vil forudsige fremtidens klima
Hvilke processer i havet styrer klimaet og havstrømmene i Arktis og Nordatlanten? Og kan vi bruge den viden til mere præcist at forudsige fremtidens klima? Det undersøger Anna Pedersen i sit Ph.d.-projekt, som er delfinansieret mellem DMI og SDU med bidrag fra SDU Climate Cluster.
Klimasatsning
24.06.2022
Ny video markerer åbningen af SDU Climate Cluster
SDU Climate Cluster er nu officielt åbnet. Det markeres med udgivelsen af en video, hvor du kan lære mere om SDU’s store strategiske klimasatsning.
Mød SDU Climate Cluster
SCC
Vores mission
I videoen kan du lære mere om SDU Climate Cluster og vores mission om at bidrage med løsninger til et klimaneutralt samfund senest i 2050.
Virkemidler
Kommende ansøgningsfrister
Fast track: 1. november
Forskningsinfrastruktur: Sat i bero
Postdoc: Q4 2024
Ph.d.-program: 1. marts 2025
Klimasamtaler - vigtigheden af tværfagligt samarbejde
Klimasamtale #6
Nikolaj Elf og Line Bruun Nicolaisen
"Det handler om at mobilisere en ny generation."