Sundhedsvidenskab
Sundhedsvidenskab
Vores vision er at bidrage til at forbedre menneskers sundhed
Nyheder
Forskning
31.10.2024
Operation er den bedste løsning for patienter med svær slidgigt i hoften
Forskere fra Syddansk Universitet har nu vist, at operation med kunstig hofte er bedre end træning alene for personer over 50 år med svær slidgigt i hoften.
Bevilling
30.10.2024
Unge kræftoverlevere skal have bedre hjælp efter sygdom
En bevilling på lidt over 2 millioner kroner gør det muligt for forskere at afprøve nye rehabiliteringsindsatser til unge kræftoverlevere i alderen 18-39 år.
Bevilling
29.10.2024
Forskning skal afdække luftforureningens indflydelse på fertiliteten
Professor Rune Lindahl-Jacobsen undersøger sammenhængen mellem luftforurening og fertilitet med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond
Bevillinger
23.10.2024
DFF-bevillinger booster ni forskningsprojekter på SUND
Ni forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet modtager støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekter, der skal fremme ny viden om alvorlige sygdomme, kroppens mekanismer og medicinudvikling.
Bevilling
22.10.2024
Seks forskningsprojekter fra SUND skal styrke den patientnære forskning
Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt midler til forskning inden for temaet: Styrket klinisk og uafhængig forskning. Seks forskere fra SUND har modtaget bevillinger til projekter, som har for øje at give patienterne den bedste behandling.
Navnenyt
21.10.2024
Ny professor i klinisk og translationel proteomics
Hans Christian Beck er udnævnt til professor i et nyoprettet professorat i klinisk og translationel proteomics i en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Forskningsenheden for Klinisk Biokemi, Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH)
Forskning
30.09.2024
Mere hjælp på vej til gravide i voldelige relationer
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Syddansk Universitet være med til at udvikle tilbuddet om systematisk opsporing af vold i nære relationer, så det også kommer til at gælde gravide med etnisk minoritetsbaggrund.
Forskning
26.09.2024
Foxtrot til fornyet hukommelse – forskere undersøger dansens potentiale
Med et nyt projekt vil forskere undersøge, hvordan dans kan forbedre hukommelsen og øge livskvaliteten for ældre med hukommelsesproblemer.
Sådan!
26.09.2024
Sådan! Skab et internationalt netværk med et udlandsophold
Et udlandsophold kan være svært at planlægge, når man har tre børn og en klinisk baggrund, som kræver tilstedeværelse ved patienterne – men det kan lade sig gøre.
Esbjerg
18.09.2024
SDU får ny bacheloruddannelse i medicin i Esbjerg
Regeringen har netop præsenteret sit udspil til en stor reform af strukturen på sundhedsområdet, som blandt andet lægger op til en fuld udbygning af lægeuddannelsen i Esbjerg. Med oprettelsen af en ny bacheloruddannelse i medicin ved Syddansk Universitet i Esbjerg vil man efter planen kunne tilbyde både bachelor- og kandidatuddannelse i medicin fra 2026, hvilket er et vigtigt skridt i arbejdet med at sikre lægedækningen i Sydvest- og Sønderjylland.
Forskning
18.09.2024
Nyt fund viser, at velkendt skurk beskytter vores blodkar
Et protein, som i årtier er blevet betragtet som skadeligt, viser sig at have en afgørende rolle i at vedligeholde vores blodkar og beskytte mod hjertekarsygdom.
Doktordisputats
12.09.2024
Kurvblomsteksem i Danmark
Overlæge, ph. Evy Paulsen, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, skal forsvare sin disputats om kurvblomsteksem den 11. oktober. Kurvblomsteksem er en allergisk hudreaktion, der opstår ved kontakt med planter fra kurvblomstfamilien (Compositae). Denne plantefamilie er en af de største i verden .
Forskning
05.09.2024
Intens motion skal få inaktive kvinder i gang med at forebygge hjertekarsygdomme
Bare få minutters højintens aktivitet integreret i daglige gøremål gør en positiv forskel for sundheden. Konceptet hedder VILPA, og professor Cecilie Thøgersen-Ntoumani vil i et nyt projekt udvikle og teste en app, der skal hjælpe kvinder med at forebygge hjertekarsygdomme.
Inspirationsdag: Bedre sundhed for alle
30.08.2024
Vigtige samtaler baner vej for nye samarbejder
Inspirationsdag på SDU om at mindske ulighed i sundhed var en stor succes
Forskning
29.08.2024
Udstilling om sundhed og bæredygtighed kommer til SDU
Udstillingen "Sund Fremtid" gør snart sin entré på SDU. Først vises udstillingen dog ved Klimafolkemødet i Middelfart, inden den rykker videre til SDU i Odense. Udstillingen fokuserer på sundhedsforskning i krydsfeltet mellem klima og bæredygtighed. Senere vil den også blive præsenteret på SDU's campus i Esbjerg.
Forskning
22.08.2024
SDU-forskere samarbejder om at forbedre kvinders knoglesundhed
Er medicin eller fysisk træning bedst til at holde knoglerne stærke – eller måske en kombination? Dette spørgsmål vil blive undersøgt hos 45-60-årige kvinder i et nyt projekt støttet af Novo Nordisk Fonden.
Navnenyt
22.08.2024
Genetikprofessor ved Sygehus Lillebælt
Cand.scient., ph.d. Klaus Brusgaard er blevet udnævnt til professor og forskningsleder ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, Forskningsenheden for Klinisk Genetik, Sygehus Lillebælt, Vejle.
Nyhed
21.08.2024
Udsigt til 20 nye studiepladser på medicinuddannelsen i Esbjerg
Som et led i det nye landdistriktsudspil ønsker regeringen at tildele Syddansk Universitet SDU yderligere 20 studiepladser på kandidatuddannelsen i medicin. Det vil betyde, at der fremadrettet forventes at blive uddannet 50 nye læger om året på medicinuddannelsen i Esbjerg i stedet for 30. Udvidelsen er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at styrke det nære sundhedsvæsen og sikre en bedre geografisk fordeling af læger i hele landet.
Sådan!
14.08.2024
Sådan! Skaber du et internationalt team i et klinisk miljø
På Epilepsihospitalet Filadelfia og Institut for Regional Sundhedsforskning har de knækket koden til at skabe et internationalt forskerteam: Det handler om det faglige, det sociale – og de ydre rammer.
Forskning
14.08.2024
Ny undersøgelse viser fortsat stigning i brug af psykofarmaka blandt børn og unge voksne i Danmark
Et nyt stort dansk studie viser en fortsat markant stigning i brugen af medicin mod ADHD, depression og søvnproblemer blandt 12-24-årige. Således er antallet af nye brugere af denne type medicin steget fra 18.081 i 2019 til 28.083 i 2023
Navnenyt
01.07.2024
Kristine Bjørndal udnævnt til professor
Ledende overlæge, ph.d., Kristine Bjørndal er blevet udnævnt til klinisk professor og forskningsleder ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet, og Øre-Næse-Hals/Høreklinik afdeling F, Odense Universitetshospital.
Navnenyt
28.06.2024
Torben Bjerregaard Larsen udnævnt til klinisk professor i translationel medicin og innovation
Der er tale om et nyoprettet professorat med ansvar for translationel medicin og innovation ved Sygehus Lillebælt og Institut for Regional Sundhedsforskning (IRS) på SDU.
Konference
25.06.2024
Inspirationsdag: Bedre Sundhed for Alle
Kom med til inspirationsdag om nye samarbejder og konkrete veje til at minimere ulighed i sundhed.
Research Week 2024
24.06.2024
Research Week 2024
Kom og vær med, når vi i uge 44 fejrer sundhedsforskningen på OUH og Klinisk Institut! I løbet af ugen vil Klinisk Instituts årlige prisuddeling også finde sted.
Forskning
21.06.2024
Det skal du vide om skovflåter
Flåter er små, blodsugende parasitter, der kan overføre flere alvorlige sygdomme til mennesker. De kaldes ofte Danmarks farligste dyr, fordi de kan overføre infektioner til mennesker. Dog er det – trods stigning de senere år – fortsat meget få, som bliver alvorligt syge af flåt-overførte sygdomme, fastslår SDU’s førende forskere på området.
Navnenyt
21.06.2024
Mark Bremholm Ellebæk udnævnt til klinisk professor inden for Børne- og IBD-kirurgi
Ledende overlæge, ph.d., Mark Bremholm Ellebæk er d. 1. juli 2024 udnævnt til klinisk professor i en kombineret stilling mellem Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet (SDU) og Kirurgisk afdeling A, Odense Universitetshospital (OUH).
Forskning
20.06.2024
Nye metoder skal afsløre uligheder i voksen dødelighed i lav- og mellemindkomstlande
Angela Chang, lektor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, har modtaget en Sapere Aude-bevilling til at forbedre måling af uligheder i dødelighed blandt voksne i verdens fattigere lande.
Forskning
20.06.2024
Ny forskning skal forbedre forståelsen af traumer og PTSD
Maria Louison Vang, lektor på Institut for Psykologi, modtager en Sapere Aude-bevilling til et projekt, der skal revolutionere diagnosticering og behandling af PTSD og kompleks PTSD.
Forskning
14.06.2024
Hver tiende gravide kvinde bruger rusmidler
Nyt landsdækkende projekt fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har kortlagt omfanget af gravide kvinders brug af rusmidler.
Klinisk Institut
14.06.2024
Rikke Leth-Larsen bliver ny institutleder for Klinisk Institut på SDU
Rikke Leth-Larsen har tidligere været institutleder ved Institut for Regional Sundhedsforskning – men nu venter en ny udfordring på Klinisk Institut.
Forskning
11.06.2024
Doktordisputats om lavt blodsukker
Hjerneskade ved lavt blodsukker kan undgås hos nyfødte med den sjældne sygdom ”medfødt hyperinsulinisme”, men vanskeligheder ved at stille diagnosen kan forsinke korrekt behandling.
Forskning
11.06.2024
Bedre behandling af dehydrerede patienter
Er det bedst at drikke væske eller få væsken via et drop, når man er dehydreret? Det vil forskere fra Syddansk Universitet nu undersøge.
Forskning
06.06.2024
Hjernens folder fortæller nye historier om udvikling og lidelser
Ny forskning afdækker, hvordan hjernens folder bliver dannet, og hvordan forstyrrelser kan øge risikoen for neuro-udviklingsforstyrrelser som epilepsi og autisme.
Forskning
06.06.2024
Sådan får du brugerne med i forskningen
En forsker og en bruger nu givet deres bud på, hvordan forskerne kan få brugerne med i forskningen. Sammen har de udgivet en artikel, som beskriver, hvordan samarbejdet bliver bedst muligt.
Forskning
30.05.2024
Ny undersøgelse: Fald i hoftebrud, flere hofteoperationer
Færre ældre får hoftebrud, men flere får nye hofter på grund af slidgigt.
Navnenyt
17.05.2024
Klinisk Institut udnævner ny professor med speciale i digitale løsninger til beslutningsprocesser
Pernille Just Vinholt er blevet udnævnt til professor ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital. Professoratet er i klinisk biokemi med fokus på beslutningsstøtte og kunstig intelligens.
Forskning
16.05.2024
10 millioner til Henrik Dimke og projekt til bekæmpelse af nyresten
Nyresten er omdrejningspunktet for den forskning, som Henrik Dimke, professor på Institut for Molekylær Medicin, bedriver. Hans mål er at forstå underliggende mekanismer og derved udvikle nye metoder til behandling.
Forskning
16.05.2024
Europæisk samarbejde baner vejen for bedre behandling af migræne
Forsker fra Syddansk Universitet og Esbjerg Grindsted Sygehus står bag nye europæiske anbefalinger til sygepleje til migrænepatienter
Navnenyt
15.05.2024
Troels Korshøj Bergmann professor i klinisk farmakologi
Pr. 1. juni tiltræder Troels K. Bergmann et klinisk professorat i farmakologi ved Syddansk Universitet, Institut for Regional Sundhedsforskning, Esbjerg.
Forskning
08.05.2024
Data for selvskade og selvmordsforsøg er mangelfulde
De informationer der indsamles, når personer, der har selvskadet eller forsøgt selvmord, ankommer på landets skadestuer, er ikke gode nok. Sådan lyder konklusionen i et nyt studie fra Syddansk Universitet. Det kan i yderste konsekvens få betydning for den behandling, som patienterne tilbydes.
Forskning
08.05.2024
Trafikulykker kan forebygges bedre med data fra de danske sygehuse
Ny forskning fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital viser, at der sker mange flere trafikulykker end politiet kender til, og at det er problematisk for den forebyggende indsats.
Navnenyt
06.05.2024
Pernille Tanggaard Andersen bliver ny institutleder på SDU
Professor Pernille Tanggaard Andersen træder det sidste skridt op på skamlen og bliver ny institutleder på Institut for Sundhedstjenesteforskning (IST). Det institut som hun i forvejen var viceinstitutleder for.
Forskning
02.05.2024
Lancering af Translational Cancer Hub
Translational Cancer Hub (TCH) i Odense er et banebrydende initiativ, der vil skubbe til grænserne inden for både klinisk forskning og grundforskning i kræft.
Forskning
01.05.2024
Hvad har et farvefjernsyn med brystkræft at gøre?
Brystkræft er den kræftsygdom, som flest kvinder i Danmark får. Cirka hver tiende danske kvinde får brystkræft i løbet af livet. Lektor og kræftlæge Marianne Vogsen forsker i brystkræft, og hun forklarer her, hvorfor hun er begyndt at undersøge nye metoder til at opdage og holde øje med brystkræften
Forskning
26.04.2024
Bæredygtighed er i centrum på ny fælles udstilling mellem to universiteter
I denne uge ser en ny udstilling dagens lys. Den hedder Sund Fremtid og handler, om at man vil sætte fokus på sundhedsforskning i krydsfeltet mellem klima, bæredygtighed og sundhed.
Navnenyt
26.04.2024
Ny professor vil skærpe forståelsen af økonomiske incitamenter og tværsektorielt samarbejde i sundhedsvæsenet
Søren Rud Kristensen er udnævnt til professor i sundhedsøkonomi ved Dansk Center for Sundhedsøkonomi (DaCHE), Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet.
Forskningsnyt
25.04.2024
Syddansk Universitet lancerer nyt videnscenter for diversitet og inklusion til søs
Ansatte i den danske flåde skal ikke mobbes, chikaneres og udsættes for overgreb. Forskning i en nyt center skal sikre et godt arbejdsmiljø.
Nyheder
19.04.2024
SDU får ny psykologiuddannelse i Esbjerg
Nu er det officielt, at Syddansk Universitet fra sommeren 2025 starter en ny uddannelse i psykologi på campus i Esbjerg. Så nu skal der gøres klar, så 75 studerende kan starte op næste år. Det er et resultat af et stærkt samarbejde mellem Education Esbjerg og SDU og med stor opbakning fra Esbjerg Kommune, lokale fonde og erhvervslivet.
Fertilitet
17.04.2024
Hvordan hjælper vi dem, der ikke selv kan få børn?
Professor Jens Fedder har i 40 år forsket i fertilitetsbehandling. Han giver os her et indblik i fertilitetsbehandlingens historie og udvikling - og perspektiver og muligheder i fremtiden.
forskning
16.04.2024
Tekstbeskeder skal hjælpe borgere mellem 55 og 80 år med at reducere alkoholforbruget
I et nyt projekt vil forskere teste, om beskeder fra en app kan virke som motivation til at drikke mindre.
forskning
11.04.2024
Prestigefyldt ERC-bevilling til Tina Kold Jensens forskning i at fjerne PFAS fra kroppen
Tina Kold Jensen, Institut for Sundhedstjenesteforskning, får ERC Advanced Grant til at undersøge, om et lægemiddel kan være nøglen til, at mennesker udsat for høj eksponering kan komme af med de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier igen, og om de påvirker leverfunktionen.
Institut for Regional Sundhedsforskning
10.04.2024
Professor og forskningsleder Kim Houlind er ny institutleder for Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet.
1.maj skifter Kim Houlind den ene stol ud med en anden. For de seneste 7 ½ år har Kim været cheflæge på Karkirurgisk afdeling på Kolding Sygehus sammen med rollerne som professor og koordinerende forskningsleder. Men lige om lidt kan han altså tilføje titlen af institutleder til sit CV.
navnenyt
10.04.2024
Professor i sundhedsøkonomi med fokus på almen praksis
Line Bjørnskov Pedersen er udnævnt til professor i sundhedsøkonomi ved Dansk Center for Sundhedsøkonomi (DaCHE), Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet. Hun er tillige ansat ved Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense og Esbjerg.
navnenyt
05.04.2024
Professor i medicinsk fysik på SDU og OUH
Faisal Mahmood er 48 år og uddannet biofysiker fra Københavns Universitet i 2002. Han udnævnes til professor i medicinsk fysik på Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Onkologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
Nyheder
04.04.2024
Stor fremgang i søgningen til erhvervskandidatuddannelsen i Klinisk sygepleje på SDU
Søgningen til erhvervskandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje ved Syddansk Universitet er steget med 45%. Det skyldes primært en innovativ partnerskabsaftale med en række sygehuse.
Navnenyt
03.04.2024
Mark A. Ainsworth udnævnt til leder af Ph.d.-skolen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Professor, dr.med., ph.d. Mark A. Ainsworth er udnævnt til leder af Ph.d.-skolen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU. Han tiltrådte 1. marts 2024.
navnenyt
21.03.2024
Erfaren overlæge fra Høreklinikken bliver professor i audiologi på SDU
Støj og høretab samt korrekt brug af hjælpemidler er i fokus, når Jesper Hvass Schmidt forsker til gavn for musikere specifikt og befolkningen generelt.
Mød vores forskere
19.03.2024
Mød vores forskere: Bjarke Viberg
Bjarke Viberg er professor på Klinisk Institut. Han er Danmarks eneste professor i ortopædkirurgisk traumatologi – det vil sige brækkede arme og ben. Han er optaget af at kunne tilbyde den bedste behandling til de cirka 100.000 danskere, som hvert år brækker arme eller ben.
forskning
19.03.2024
Ny indsigt i aggressiv brystkræft og potentielle behandlingsmuligheder
Patienter med triple-negativ brystkræft kan finde opmuntring i ny forskning fra professor Vijay Tiwari fra Institut for Molekylær Medicin.
Navnenyt
15.03.2024
Ny leder af Syddansk Forskerstøtte
Den 1. marts tiltrådte kontorchef Anne Kathrine Overgaard som leder af Syddansk Forskerstøtte, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets forskerstøtteenhed på SDU.
Demografiske problemer
13.03.2024
Faldende fertilitet er et kæmpe problem for Danmark
Vi ved en masse om, hvorfor danskerne får færre børn, men slet ikke nok til at gøre noget ved det. Rune Lindahl-Jacobsen, professor i epidemiologi og biodemografi, tager os igennem de faktorer, der spiller ind. Og kommer med sit bud på en vej til løsningen.
Navnenyt
08.03.2024
SDU-professor i ortopædisk kirurgi på Vejle Sygehus
Ledende overlæge, ph.d. Claus Varnum, Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus, udnævnes til professor i ortopædkirurgi ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU.
Kønsidentitet
08.03.2024
Hvad vil det sige at være transkønnet?
Antallet af årlige henvisninger af transkønnede personer med ønske om hormonbehandling er fortsat stigende. Lektor Dorte Glintborg fra Forskningsenhed for Endokrinologi og Center for Kønsidentitet er leder af et projekt, som skal undersøge de kort- og langsigtede effekter af hormonbehandling hos transkønnede personer. Vi har bedt hende gøre os klogere på transkønnethed.
Forskning
07.03.2024
SDU-forskere bidrager til at opspore vold i familier
Sundhedsprofessionelle er vigtige, når vold skal forebygges, og Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration udvikler i år et fagligt grundlag til opsporing og tidlige indsatser i forhold til vold i småbørnsfamilier. Forskere fra SDU har gennemgået den internationale viden på området og udgiver nu to store rapporter der skal informere det faglige grundlag. De handler blandt andet om, hvordan vold bedst opspores og hvilke indsatser, der virker.
Nyt SUND
07.03.2024
Så blev Nyt SUND officielt åbnet
Der var forår i luften og i flere af talerne, da Nyt SUND – SDU’s nye sundhedsvidenskabelige fakultet – blev indviet 1. marts 2024.
Navnenyt
04.03.2024
Sygeplejeprofessor og docent inden for psykiatrien i Region Sjælland
Sygeplejerske, cand.cur. og ph.d. Lene Lauge Berring er per 1. april udnævnt til professor i klinisk sygepleje ved Syddansk Universitet (SDU), docent ved Professionshøjskolen Absalon og chefsygeplejerske samt leder af forskningsenheden i Psykiatrien i Region Sjælland.
Navnenyt
27.02.2024
Helle Hvilsted Nielsen bliver ny professor i neurologi med fokus på sclerose
Med det nyoprettede kliniske professorat på Klinisk Institut, SDU, skal Helle Hvilsted Nielsen styrke forskningen i neuroinflammatoriske sygdomme, hvor immunforsvaret er involveret i sygdomsudviklingen i hjernen, især med fokus på multipel sclerose.
Navnenyt
23.02.2024
Statistik-professor i screeningsprogrammer
Sisse Helle Njor er udnævnt til professor i populations-baserede kræft-screeningsprogrammer ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU og ved Sygehus Lillebælt.
Navnenyt
21.02.2024
Malene Grubbe Hildebrandt bliver klinisk professor i nuklearmedicin
Overlæge, ph.d. Malene Grubbe Hildebrandt er per 1. januar udnævnt til professor ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet og Nuklearmedicinsk Afdeling, OUH.
Forskning
21.02.2024
Kunst og kreativitet øger forståelsen mellem patient og læge
En ny hjemmeside med personlige fortællinger skal inspirere andre til at tale åbent om deres udfordringer i mødet med sundhedsvæsenet.
SUND Mentorprogram
20.02.2024
Nyt mentorprogram skal tage hånd om de unge forskere
For at forbedre trivsel og udvikling hos de yngre forskere, udbyder Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet, fra efteråret 2024 et mentorprogram, som er målrettet ph.d.-studerende, postdocs og adjunkter.
Navnenyt
19.02.2024
Stig Borbjerg Laursen udnævnt til klinisk professor i Gastroenterologi og Gastrointestinal Endoskopi
Afdelingslæge, ph.d., Stig Borbjerg Laursen er d. 1. februar 2024 udnævnt til klinisk professor i Gastroenterologi og Gastrointestinal Endoskopi i en kombineret stilling mellem Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet (SDU) og Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense Universitetshospital (OUH).
Navnenyt
09.02.2024
Professor med fokus på knoglesygdomme og deres behandling
Thomas Levin Geiser Andersen er udnævnt til professor i molekylær knoglehistologi og knoglepatologi ved Afdeling for Klinisk Patologi, Odense Universitetshospital (OUH), Forskningsenheden for Patologi ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet (SDU), og Retsmedicinsk Institut, Aarhus Universitet (AU).
Navnenyt
09.02.2024
Professor Pernille Tanggaard Andersen er udpeget til ny campusleder for SDU Esbjerg
- Jeg ser frem til at videreføre samarbejdet internt på tværs af SDU Esbjerg og eksternt til erhvervslivet, UC syd, Esbjerg og Grindsted Sygehus og andre lokale aktører. Og så står SDU Esbjerg stærkt med flere nye uddannelser, og jeg tror, der er muligheder for et endnu tættere samarbejde med det omkringliggende samfund.
Navnenyt
08.02.2024
Dagmar Beier bliver ny professor i neurologi med fokus på hovedpinesygdomme
Med det nyoprettede kliniske professorat på Klinisk Institut, SDU, skal Dagmar Beier styrke forskningen i hjernesygdomme.
Navnenyt
05.02.2024
Ny professor skal styrke forskningen i børn og unges sundhed
Trine Flensborg-Madsen tiltræder den 1. februar 2024 som professor i børn og unges sundhed på Statens Institut for Folkesundhed (SIF), Syddansk Universitet.
01.02.2024
Forskere på vej med nyt redskab til selvmotivation
Nikos Ntoumanis har fået en bevilling fra TrygFonden til at udvikle og teste en ny digital platform, der træner det enkelte individ i adfærdsstrategier, der skal få dem til at bevæge sig mere.
Navnenyt
01.02.2024
Professor i lungemedicin på SDU og OUH
Ledende overlæge, ph.d. Jesper Rømhild Davidsen er udpeget til klinisk professor i lungemedicin i en kombineret stilling mellem Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet (SDU) og Lungemedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH).
25.01.2024
12 millioner kroner til forskning i børns hverdagsliv
Syddansk Universitet, UCL og UC SYD vil i samarbejde med Esbjerg og Odense kommuner undersøge, hvad tidlig opsporing og indsats betyder for børn i dagtilbud.
Bevilling
23.01.2024
Børns oplevelser af hjælp i børnehusene undersøges
Ny bevilling giver forskere fra forskningsgruppe THRIVE ved Institut for Psykologi, SDU, mulighed for at gennemføre en national undersøgelse af de danske børnehuse, set fra barnets perspektiv.
Forskning
23.01.2024
Patientklager kan styrke danske hospitaler: Ny forskning peger på fremtidens pleje
Systematisk gennemgang af klager åbner døren til forbedret kommunikation, bedre pleje og et mere patientcentreret sundhedsvæsen i Danmark.
Navnenyt
22.01.2024
Ny professor i tværsektoriel forskning
Per 1. februar 2024 starter Anders Løkke Ottesen i en nyoprettet stilling, som professor i tværsektoriel forskning; et forskningsprofessorat, der fra starten stiller skarpt på forebyggelsestiltag og lighed i sundhed.
Navnenyt
21.01.2024
Ny professor i anvendt psykologi på SDU
Cand.psych., ph.d. Mathias Kamp Lasgaard er den 1. januar udnævnt til professor i anvendt psykologi ved Institut for Psykologi på SDU.
Forskning
19.01.2024
Bedre pleje til patienter på intensiv afdeling
Professor Hanne Irene Jensen fra Syddansk Universitet er sammen med professor Karina Dahl Steffensen partnere i et nyt stort EU-projekt, hvor forskere vil forbedre den lindrende pleje og behandling for patienter på sygehusenes intensivafsnit.
Forskning
18.01.2024
Din motivation har betydning for, om din opsparing kommer i mål
Sparer du op, fordi du har lyst eller fordi du er nødt til det? Det første er naturligvis det nemmeste, men der findes en teknik til at ændre din motivation fra et ydre pres til et indre ønske.
Navnenyt
12.01.2024
Professor i klinisk genetik skal forske i gener knyttet til arvelige hormon- og mitokondriesygdomme
Anja Lisbeth Frederiksen udnævnes til professor ved Klinisk Institut, SDU og Genetisk Afdeling på OUH.
Forskning
11.01.2024
Lovende resultater i kræftbehandling med dansk teknologi og immunterapi
En kombination af immunterapi og en ny danskudviklet teknologi viser lovende resultater for patienter med særligt svær brystkræft. Behandlingen giver også håb for andre former for kræft.
Bevilling
10.01.2024
Forskningsprojekt skal give bedre behandling til patienter med kroniske øjensygdomme
VELUX FONDEN har netop bevilliget 11 millioner kroner til professor fra Syddansk Universitet, Jakob Grauslund. Han skal stå i spidsen for et nationalt øjenprojekt, der sigter mod en bedre og mere præcis opfølgning for patienter med kroniske øjensygdomme.
Forskning
05.01.2024
Høretab øger risikoen for at blive dement
I et nyt stort studie fra Syddansk Universitet har forskerne fundet en sammenhæng mellem høretab og risikoen for at udvikle demens.
Forskning
04.01.2024
Blodprøve kan finde genetiske sygdomme hos fostre
Med noget så simpelt som en blodprøve vil man for fremtiden kunne screene gravide for alvorlige genetiske sygdomme hos de ufødte børn.
Navnenyt
29.12.2023
Connie Berthelsen er ny professor i klinisk sygepleje ved Sjællands Universitetshospital
Den 1. januar tiltræder Connie Berthelsen som ny professor ved Syddansk Universitet. Samtidig bliver hun nu den 2. professor i klinisk sygepleje ved Sjællands Universitetshospital og i Region Sjælland.
Bevilling
18.12.2023
På vej til SDU med millionbevilling og lederambitioner
Aida Solhøj Hansen fra Institut for Molekylær Medicin er blandt de tre talentfulde hudforskere, der er de første til at modtage et LEO Foundation Dr. Abildgaard Fellowship og 12 millioner danske kroner.
Forskning
15.12.2023
Kunstig intelligens gør hverdagen lettere for øjenlæger
Et øget behov for øjenlæger gør det oplagt at bruge kunstig intelligens til rutineopgaver – og det kan ifølge professor Jakob Grauslund blive en stor succes.
Bevillinger
13.12.2023
Millionbevillinger til to unge forskertalenter fra SUND
De to bevillinger til Emilie Christensen og Sabina Wagner kommer fra Danish Diabetes and Endocrine Academy. Projekterne handler om henholdsvis forskning i forebyggelse af knoglebrud ved knogleskørhed og stigmatisering af personer med type 2-diabetes.
Bevilling
13.12.2023
SDU-forskere i spidsen for det største danske EU-projekt om kræftforskning
Med 60 millioner kroner i ryggen vil et internationalt forskerhold med Malene Grubbe Hildebrandt i front finde den rette måde at scanne på, så patienter med brystkræft kan leve længere.
Uddannelse
11.12.2023
Ny uddannelse i Odense skal afhjælpe sundhedsvæsenets udfordringer
Allerede fra næste år bliver det muligt at læse en kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab på SDU i Odense. Målet er at uddanne kandidater, der blandt andet kan forebygge og afhjælpe sygdomme – med fokus på implementering, evaluering og digitalisering.
Navnenyt
11.12.2023
Professor med fokus på knogleskørhed, bryst- og prostatakræft
Kent Søe er udnævnt til professor i cellebiologi og knoglepatologi ved Afdeling for Klinisk Patologi, Odense Universitetshospital (OUH), og Forskningsenheden for Patologi ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet (SDU).
07.12.2023
Nye WHO-retningslinjer sætter højere standard for behandlingen af rygsmerter
Professor Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet deltager i WHO’s arbejdsgruppe: ”I Danmark er rygsmerter årsag til 38% af alle førtidspensioner. Vi skal derfor opgradere indsatsen for rygsmerter – specielt for ældre”.
Bevilling
07.12.2023
Banebrydende projekt om kroniske smerter efter seksuelle overgreb sættes i gang
Forskere fra Institut for Psykologi har i samarbejde med Odense Universitetshospital og Sygehus Lillebælt modtaget en bevilling på to millioner kroner fra Offerfonden til at drive et ambitiøst treårigt forskningsprojekt.
Bevilling
06.12.2023
Forskningsprojekt med støtte fra Lundbeckfonden vil udvikle nyt antistof mod leverfibrose
Professor Grith Lykke Sørensen fra Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet har store ambitioner. Hun sigter mod at udvikle en medicin mod leverfibrose, en potentielt dødelig sygdom, der på nuværende tidspunkt ikke kan behandles.
Navnenyt
04.12.2023
Martin Lindberg-Larsen bliver ny professor i ortopædkirurgi på Odense Universitetshospital og SDU
Med det kliniske professorat skal Martin Lindberg-Larsen styrke forskning og udvikling inden for knæ- og hoftealloplastikkirurgi på OUH/SDU og i Danmark.
Forskning
04.12.2023
Gigtlægernes nyeste kollega hedder Arthur
Selvom Arthur i sidste uge tog hovedindgangen som alle andre på sin første arbejdsdag, er Arthur ikke en helt almindelig medarbejder. Han er nemlig en robot. Men hvad laver en robot mon på et gigthospital?
Navnenyt
01.12.2023
Operationsmetoderne inden for plastikkirurgi skal optimeres
Overlæge, ph.d. Jørn Bo Thomsen er 1. november udnævnt til professor i plastikkirurgi ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og Plastikkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH).
Bevilling
30.11.2023
Hvorfor udvikler vi resistens overfor kræftmedicin?
Kræftknuder bliver over tid resistente overfor medicin og immunforsvaret spiller en vigtig rolle. Aida Solhøj Hansen, Institut for Molekylær Medicin, vil med en Sapere Aude-bevilling undersøge en særlig mekaniske, der ligger bag.
Bevilling
30.11.2023
Kunstige smertefølende celler skal hjælpe kræftpatienter
Smerter i huden er en hyppig bivirkning, som påvirker patienternes livskvalitet i årevis efter kemoterapi. Tore B. Stage vil med en Sapere Aude-bevilling forsøge at finde mekanismerne bag bivirkningerne, blandt andet ved hjælp af smertefølende celler.
Bevilling
30.11.2023
Kemikalier i vores miljø påvirker børns helbred gennem amning
Amalie Timmermann fra Statens Institut for Folkesundhed vil undersøge samspillet mellem miljøkemikalier og amning. Og til dét projekt har hun netop modtaget en Sapere Aude bevilling på lidt over seks mio. kroner.
Event
30.11.2023
Temadag skal bane vejen for mere samarbejde om innovation på tværs af SDU
HEALTH INNOVATION DAY 2024: Nu skal visionen foldes ud!
16.11.2023
Ældre med alkoholproblemer får bedre livskvalitet gennem alkoholbehandling
Det er aldrig for sent at gå i gang, viser den nyeste forskning. Ældre borgere med alkoholmisbrug kan hjælpes til en bedre livskvalitet.
Highly Cited Researchers
16.11.2023
SUND-forsker er blandt de mest citerede forskere i verden
Klinisk professor Asbjørn Hróbjartsson er blandt Clarivates Highly Cited Researchers for andet år i streg.
Forskning
15.11.2023
Bliv Klogere: Hvorfor bløder nogle mere end andre?
For langt de fleste af os er det en selvfølgelighed, at kroppen efter relativt kort tid sørger for at stoppe en blødning, hvis vi stikker os på en nål eller pludseligt får næseblod. Nyudklækket ph.d. Rasmus Søgaard Hansen gør os klogere på emnet blødninger.
Navnenyt
07.11.2023
Doktordisputats viser vej til mere valid medicinsk forskning
Professor og overlæge Janus Christian Jakobsen har forsvaret sin doktordisputats, som indeholder en praktisk vejledning i, hvordan kvaliteten af klinisk forskning kan øges gennem systematisk brug af bestemte metoder.
Ph.d.-cup
07.11.2023
Leverforskning vinder årets ph.d.-cup
Syv veloplagte ph.d.-studerende dystede fredag eftermiddag i forskningsformidling. Johanne Kragh Hansen fra Klinisk Institut og FLASH – Center for Leverforskning løb med sejren.
Navnenyt
07.11.2023
Charlotta Pisinger er Danmarks eneste professor i tobaks- og nikotinforebyggelse
Charlotta Pisinger har i en årrække haft et tæt og meget frugtbart samarbejde med tobaksforskerne på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Hun er derfor ansat i professoratet, der skal styrke og formalisere dette samarbejde.
Forskning
26.10.2023
Bedre hjælp til patienter med smerter og ubehag i brystet
Ny forskning fra Institut for Regional Sundhedsforskning og Esbjerg Sygehus, Syddansk Universitetshospital kan gøre det nemmere at finde de patienter, som vil have gavn af behandling for stabile hjertekramper – og dem, som ser ud til at få det bedre.
Bevilling
11.10.2023
Ni SUND-forskere får bevillinger fra DFF
Projekter om blandt andet vacciner, neuropati, synshandicap, tvangsoverspisning, brilleglas og epilepsi har modtaget midler til klinisk og patientnær forskning.
Bevilling
11.10.2023
Novo Nordisk Fonden bevilger PET/MR-scanner til SDU
Forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU har modtaget en bevilling på 17 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, så de kan anskaffe sig en ny simultan præklinisk PET/MR-scanner, når de er flyttet ind i de nye fakultetsbygninger, som forbinder SDU med Odense Universitetshospital.
Forskning
09.10.2023
Danske data bekræfter: Fluor påvirker intelligensen
Selv en lille mængde flour overført fra moderen under graviditeten eller indtaget i den tidlige barndom kan have konsekvenser for intelligensen, viser nyt studie.
Forskning
03.10.2023
Små doser svampe kan have gavnlig effekt på psykiske lidelser
Studier på rotter skaber forståelse for, hvordan mikrodosering af psykedeliske svampe måske kan bruges til terapeutisk behandling af mennesker.
Spørg eksperten
02.10.2023
Hvordan behandler man spiseforstyrrelser og træningsafhængighed?
Spiseforstyrrelser og træningsafhængighed blandt idrætsudøvere har fået massiv opmærksomhed i medierne de seneste år. Sund kost og store træningsmængder er normalt for mange motionister og eliteatleter, men hvad gør vi, når sundheden bliver ekstrem og begynder at blive skadelig?
29.09.2023
Forskersatsning: Hjælp til børn og voksne med ondt i ånden
Nyt center giver forskerviden direkte til familier og fagfolk om eksistens og åndelighed i alle aldre.
Forskningspris
29.09.2023
Professor Christine Stabell Benn modtager George Macdonald Medal
Prisen bliver uddelt af The Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene og London School of Hygiene & Tropical Medicine for fremragende forskning, der har ført til forbedring af sundheden i troperne.
Forskning
25.09.2023
Markant stigning i behov for behandling af øjensygdomme
Flere ældre er lig med flere tilfælde af behandlingskrævende øjensygdomme. Ny forskning fra SDU viser, at behovet vil stige med 50 procent de næste år.
Nyt SUND
04.09.2023
Nøglerne til Nyt SUND er officielt overdraget til SDU
Syddansk Universitet har fredag den 1. september underskrevet en aftale, som betyder, at den nye bygning til at huse Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet nu formelt er overdraget til SDU.
18.08.2023
Snart kan din egen læge vurdere din risiko for leversygdom
Det er lykkedes et internationalt forskersamarbejde med dansk islæt at udvikle et billigt blodprøveværktøj, som nøjagtigt forudser risikoen for alvorlig leversygdom.
Bevilling
16.08.2023
Hvem får hjælp efter voldtægt?
Forskere vil i nyt projekt undersøge adgangen til landets centre for seksuelle overgreb og konsekvenserne for de overgrebsramte, som ikke behandles på centrene.
Skadelig kemi
14.08.2023
Forskere finder sammenhæng mellem PFAS og børns IQ
En ny undersøgelse fra SDU og Odense Børnekohorte viser sammenhæng mellem udsættelse for PFAS som foster og lavere intelligenskvotient (IQ) i 7-års alderen.
Uddannelse
14.08.2023
Glæde over stor søgning til kliniknær kandidatuddannelse i medicin
Igen i år er der stor interesse for at tage kandidatdelen af medicinuddannelse i Esbjerg. Ansøgerne fra i år begynder i 2026 - og i alt søgte 1332 om de 30 pladser.
Database
09.08.2023
Database over en af verdens største skeletsamlinger
Augustinus Fonden har doneret 3 millioner kroner til oprettelse af en database over mere end 45.000 skeletter, som er indsamlet primært fra arkæologiske udgravninger i Danmark siden 1800-tallet.
Navnenyt
09.08.2023
Tine Engberg Damsgaard udnævnt til professor i plastikkirurgi ved Vejle Sygehus og SDU
Hun tiltræder professoratet den 1. august, og professoratet er forskningsmæssigt tilknyttet Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet (SDU).
sundhedsvæsen i krise
05.07.2023
Sådan kan psykologien redde det pressede sundhedsvæsen
Forskere kommer her med tre bud på, hvordan sundhedspsykologi og særligt uddannede psykologer kan bidrage med både forebyggelse og behandling i et udfordret sundhedsvæsen.
Navnenyt
05.07.2023
Ny professor skal styrke indsigten i implementeringspraksis og -teori
Thomas Skovgaard, cand. scient. ph.d., er udnævnt til professor i implementeringsforskning med særligt fokus på børn, unge og fysisk aktivitet.
Navnenyt
03.07.2023
Lars P. Schødt Riber er udpeget til klinisk professor i hjertekirurgi på OUH og SDU
Lars Riber er 49 år og uddannet speciallæge i thoraxkirurgi på Aarhus Universitetshospital i 2012. Efter endt specialisering blev han ansat på hjertekirurgisk sektion på OUH, hvor han efter fem år som afdelingslæge blev ansat som overlæge og siden funktionsansvarlig på området. Lars Riber håndterer klinisk alle typer af hjertekirurgi, der forefindes på OUH som ledende overlæge i grenspecialet.
Navnenyt
29.06.2023
Professor i translationel farmakologi på SDU
Tore B. Stage tiltræder som professor farmakologi på Klinisk farmakologi, farmaci og miljømedicin på Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU, hvor han også er forskningsleder.
Læsning
21.06.2023
DR og SDU vil lære børn at læse på nye måder
Forskere fra Syddansk Universitet er med i et storstilet projekt støttet af Trygfonden og med DR i spidsen, hvor målet er at styrke læselysten hos alle Danmarks børn.
15.06.2023
Er du træningsafhængig? En ny test giver dig svar!
Har det taget overhånd med at træne i sådan en grad, at du måske er ”afhængig” af det. Med et relativt simpelt spørgeskema kan du finde ud af det.
Navnenyt
09.06.2023
Ny professor i Epidemiologi
Katrine Hass Rubin, er ny professor i epidemiologi på forskningsenheden OPEN på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, SDU.
Bevillinger
07.06.2023
10 millioner fra Novo Nordisk Fonden til forskningsprojekt om mekanisk kredsløbsstøtte til patienter efter hjerteanfald
Bevillingen skal bruges til at videreføre og igangsætte en række forsøg. Både eksperimentelle, registerbaserede, patient- og pårørendecentrerede - og kliniske lodtrækningsundersøgelser på tværs af OUH og Rigshospitalet, skal danne grundlag for undersøgelsen af, hvordan hjertepatienter kan få hjælp til svage hjerter.
Bevillinger
02.06.2023
11 DFF-bevillinger til SUND-projekter
Hele 11 projekter fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har modtaget bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond, alle i kategorien Forskningsprojekt 1.
25.05.2023
Sundhedsvidenskab på SDU udvikler uddannelser til digital virkelighed
Hvordan skal de sundhedsvidenskabelige uddannelser på Syddansk Universitet udvikles, så fremtidens sundhedsprofessionelle bliver robuste i forhold til at indgå i en kontinuerlig digital- og teknologisk udvikling?
24.05.2023
Rygsmerter er et voldsomt stigende problem - især blandt ældre
Nye data viser, at rygsmerter er et voldsomt stigende problem. Prognosen fortæller, at der i 2050 vil være 10% flere danskere med alvorlige rygproblemer end i dag. Professor Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet er bekymret over udviklingen.
15.05.2023
Forskere med kritik af EU-grænseværdier for PFAS
Danske forskere har fundet, at EU’s grænseværdier for PFAS er fejlagtige. Det kan have store konsekvenser for beregningerne af omkostningerne for det kommende oprydningsarbejde.
Cykelfremme
10.05.2023
Hvordan får vi flere danskere til at vælge cyklen fremfor bilen?
Vi elsker fortællingen om Danmark som en af verdens førende cykelnationer. Men i virkeligheden har flere og flere danskere droppet cyklen til fordel for bilen de senest 10 år. Hvordan får man danskerne tilbage på cyklen? Nyt digitalt Danmarkskort skal vise vej til mere cykling.
Navnenyt
08.05.2023
Ny leder i spidsen for Institut for Psykologi på SDU
Syddansk Universitet har fundet den nye institutleder til Institut for Psykologi. Det bliver Rikke Holm Bramsen, der kommer fra en stilling som leder af Børnehus Midt i Region Midtjylland. Hun tiltræder den 1. juni.
Rygforskning
03.05.2023
Ny behandling giver håb for rygpatienter
Forskere fra Syddansk Universitet har været med til at teste en behandling, som virker for rygpatienter, der ellers ikke kan hjælpes.
Mød vores forskere
01.05.2023
Mød vores forskere: Maria Peleli-Pedersen
Maria er adjunkt på Institut for Molekylær Medicin. Med en bevilling på 10 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden i ryggen er hun i gang med et forskningsprojekt om fedtlever og et bestemt molekyle, som ser ud til at spille en central rolle i udviklingen af sygdommen.
Navnenyt
01.05.2023
Ny professor skal hjælpe patienter med nyresygdomme og deres familier
Hanne Agerskov, sygeplejerske og ph.d., er ny professor i nefrologisk sygepleje på Nyremedicinsk Afdeling og samtidig leder af forskningsenheden og Center for Forskning med Patienter og Pårørende (ForSa-P) på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, Syddansk Universitet.
28.04.2023
Hvordan redder vi bedst patienternes ben?
Professor Kim Houlind, Institut for Regional Sundhedsforskning, har været med til at undersøge, hvilken behandling der er den bedste til at forebygge amputation af benet. Resultaterne er nu publiceret i The Lancet.
Afskedssymposium
24.04.2023
Invitation til Kim Brøsens afskedssymposium
Vi fejrer professor Kim Brøsens karriere med et offentligt symposium efter mere end 40 år som klinisk farmakolog og mere end 20 år som chefredaktør for tidsskriftet Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology.
20.04.2023
Gulerødder som superfood – tre ting du (måske) ikke vidste
Forskere på SDU har på tværs af specialer i 15 år samarbejdet om at få gulerøddernes forebyggende og helbredende egenskaber frem i lyset.
PFAS
19.04.2023
Forskere finder direkte sammenhæng mellem PFAS og overvægt
En ny undersøgelse finder, at et højt indhold af PFAS i blodet medfører øget vægt og især ekstra besvær med at holde vægten efter vægttab.
18.04.2023
Sjællands Universitetshospital og SDU indgår unik aftale
Sygeplejersker opnår kompetenceudvikling i hospitalspraksis og på universitetet på samme tid.
International hæder
12.04.2023
International hæder til Fodbold Fitness og fodboldprofessor Peter Krustrup
UEFA har tildelt en Gold Award for “bedste sociale initiativ” til Fodbold Fitness U90 Træningscamp, et projekt udviklet af SDU og DBU Bornholm.
Ny dddannelse
29.03.2023
Psykologi på vestjysk: SDU og Education Esbjerg i banebrydende samarbejde om ny psykologiuddannelse i Esbjerg
SDU vil åbne en ny bachelor- og kandidatuddannelse i psykologi ved SDU Esbjerg. Det er målet at lave 75 nye pladser fra 2025. Det bliver samlet 350 studerende, når uddannelsen er i fuldt sving.
Skærm, skærm, skærm
27.03.2023
Psykologen opfordrer: Vær opmærksom på dit barns skærmtid
Psykolog og forsker i børn og skærme, Aida Bikic fra Syddansk Universitet, råder forældre til at sætte grænser for skærmtid – for barnets skyld.
Navnenyt
24.03.2023
Marie Curie-stipendium til forskning i identitetsændringer hos mennesker, der skal tilpasse sig et liv med smerte
Den canadiske smerteforsker ph.d. Peter Stilwell har modtaget det prestigefyldte Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship (MSCA PF), som han vil gennemføre på Syddansk Universitet.
Navnenyt
23.03.2023
Legat og hæderspris til Søren Thorgaard Skou for forskning i træning som behandling af kronisk sygdom
Professor og forskningsleder Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus, er blevet tildelt Ingeborg og Leo Dannins Legat for Videnskabelig Forskning.
Skærm, skærm, skærm
17.03.2023
Mindre skærmtid er godt for sundheden i de danske børnefamilier
Begrænsning af skærmtid fører til øget fysisk aktivitet blandt børn og bedre mental sundhed blandt voksne. Det viser en ph.d.-afhandling fra SDU. Studiet beskriver omfanget af danske børns skærmvaner, og hvilke effekter mindre skærmtid i fritiden har.
Åndelighed
13.03.2023
Nyt studie vil gøre op med tabu om åndelighed
SDU-forskere har gennemført verdens hidtil største undersøgelse af åndelige og eksistentielle behov. Studiet viser at danskere i høj grad har behov, som med fordel kunne tænkes ind i sundhedsvæsenet.
Bevilling
09.03.2023
Bevilling muliggør indkøb af sekventeringsudstyr til SDU
Professor Morten Frier Gjerstorff fra Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet har netop modtaget en bevilling på 2,6 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.
02.03.2023
Nyt fokus på åndelig omsorg i sundhedsvæsenet
Med den første kliniske retningslinje for eksistentiel og åndelig omsorg får sundhedsprofessionelle konkrete anbefalinger til, hvordan de kan støtte og yde omsorg for patienters behov.
02.03.2023
Hjælp til at hjælpe voldsofre
I en ny bog har Videnscenter for Psykotraumatologi samlet viden og gode råd til fagprofessionelle i mødet med ofre for vold.
Forskning
09.02.2023
Simulator skal vurdere trafikskadedes køreevne efter ulykke
Forskere fra SDU vil udvikle en metode, der kan hjælpe læger med at vurdere, hvornår ofre for ulykker kan sætte sig tilbage bag rattet.
Bevilling
08.02.2023
På sporet af depression
Med en bevilling fra Lundbeckfonden vil Maria Semkovska, lektor ved Institut for Psykologi, kortlægge faktorer, der fører til depression. Håbet er at finde metoder til bedre forebyggelse.
Navnenyt
07.02.2023
Anerkendt forsker og fyrtårn i fælles beslutningstagning tildeles professorat
Karina Dahl Steffensen er pr. 1. februar 2023 blevet udnævnt til professor i Fælles Beslutningstagning på Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.
Medieomtale
06.02.2023
9 SDU-forskere blandt 2022’s mest citerede
DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.
Støj
03.02.2023
Forskere finder sammenhæng mellem trafikstøj og tinnitus
SDU-forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at få tinnitus. De peger på at årsagen muligvis kan findes i en ond cirkel bestående af stressreaktioner og forstyrret søvn.
Navnenyt
02.02.2023
Ny direktør for Statens Institut for Folkesundhed
Professor Morten Hulvej Rod er udnævnt til ny direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Han afløser Morten Grønbæk på posten.
26.01.2023
Hvordan kan forskning løse samfundsmæssige problemer?
Syddansk Universitet og konsulent- og videnshuset Enact:Lab indgår et strategisk samarbejde om at styrke innovation og tværfaglig forskning med formål at takle strukturelle problemer i samfundet og skabe langsigtede og bæredygtige løsninger.
26.01.2023
Forskning i genmekanismer, der kontrollerer hjernens udvikling modtager Chair-bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond
Vijay Tiwari, udnævnt til professor i neurobiologi i januar 2023 på Institut for Molekylær Medicin, har modtaget en DNFR Chair-bevilling til at afdække genreguleringsmekanismer, som er afgørende for udviklingen af hjernebarken og involveret i neurologiske udviklingsforstyrrelser
19.01.2023
Forældres mentale problemer koster samfundet dyrt
Et ud af fire børn i Danmark oplever at have en forælder med alvorlige mentale helbredsproblemer. SDU-forskere har for første gang undersøgt de samfundsmæssige omkostninger.
Forskning
12.01.2023
Børn er blevet mere fysisk aktive siden skolereformen
Inden skolereformen blev introduceret, var fysisk aktivitet blandt skolebørn nedadgående. Men den negative udvikling er vendt – det viser et nyt studie lavet af forskere fra Syddansk Universitet.
Forebyggelse
11.01.2023
Kan gulerødder forebygge tarmkræft?
Vi har bedt lektor Morten Kobæk Larsen forklare, hvad det er ved gulerødderne, der er så fantastisk i forbindelse med lige præcis tarmkræft.
Nytår
04.01.2023
Sådan får du dine nytårsforsætter til at holde
Mål og motivation er blandt de vigtige faktorer, når du skal gennemføre dét, du sætter dig for.
Navnenyt
22.12.2022
Professor i neurobiologi hentet til SDU
Vijay Tiwari, ph.d. og dr.med. er per 1. Januar 2023 udnævnt til professor i neurobiologi ved Institut for Molekylær Medicin ved SDU.
Navnenyt
22.12.2022
Professor i neurobiologi hentet til SDU
Vijay Tiwari, ph.d. og dr.med. er per 1. Januar 2023 udnævnt til professor i neurobiologi ved Institut for Molekylær Medicin ved SDU.
psykiatri
14.12.2022
Danske børn og unge får mere medicin mod psykiske lidelser efter COVID-19 pandemien
Forbruget af psykofarmaka og psykiatriske diagnoser blandt danske børn og unge er steget i tiden efter COVID-19-pandemien, sammenlignet med tiden op til den første nationale nedlukning. Det viser stort dansk studie blandt børn og unge i alderen 5-24 år i Danmark frem til juni 2022.
psykiatri
14.12.2022
Danske børn og unge får mere medicin mod psykiske lidelser efter COVID-19 pandemien
Forbruget af psykofarmaka og psykiatriske diagnoser blandt danske børn og unge er steget i tiden efter COVID-19-pandemien, sammenlignet med tiden op til den første nationale nedlukning. Det viser stort dansk studie blandt børn og unge i alderen 5-24 år i Danmark frem til juni 2022.
Bevilling
14.12.2022
Nyt samarbejde skal sikre mere effektiv behandling af svær overvægt
Topforskere fra blandt andet Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Oxford University skal udvikle og afprøve nye behandlingsprogrammer, der er målrettet personer med svær overvægt. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med 180 mio. kr.
Bevilling
14.12.2022
Nyt samarbejde skal sikre mere effektiv behandling af svær overvægt
Topforskere fra blandt andet Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Oxford University skal udvikle og afprøve nye behandlingsprogrammer, der er målrettet personer med svær overvægt. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med 180 mio. kr.
Navnenyt
13.12.2022
Professor i smertepsykologi på SDU
Cand.psych., ph.d. Tonny Elmose Andersen udnævnes til professor i smertepsykologi på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet.
Forskning
13.12.2022
Risiko for nerveskader efter kemo kan forudsiges i en blodprøve
Forskere har opdaget en ny biomarkør, som kan vise, om en patient risikerer at få alvorlige bivirkninger på grund af nerveskader efter behandling med kemoterapi. Forskningen er udført af forskere fra Syddansk Universitet og Sygehus Lillebælt og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.
Forskning
13.12.2022
Risiko for nerveskader efter kemo kan forudsiges i en blodprøve
Forskere har opdaget en ny biomarkør, som kan vise, om en patient risikerer at få alvorlige bivirkninger på grund af nerveskader efter behandling med kemoterapi. Forskningen er udført af forskere fra Syddansk Universitet og Sygehus Lillebælt og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.
Ny indsats
09.12.2022
Nye muligheder for hjælp til familier med autistiske børn
Familier med børn, der får diagnosen autisme, får ofte ikke megen hjælp til at håndtere den nye virkelighed. En ny behandling skal med den største bevilling nogensinde til børne- og ungepsykiatrien nu afprøves i Danmark.
Ny indsats
09.12.2022
Nye muligheder for hjælp til familier med autistiske børn
Familier med børn, der får diagnosen autisme, får ofte ikke megen hjælp til at håndtere den nye virkelighed. En ny behandling skal med den største bevilling nogensinde til børne- og ungepsykiatrien nu afprøves i Danmark.
Sundhed
08.12.2022
Få minutters intensiv aktivitet i dagligdagen kan forlænge dit liv
Forskere fra Australien med SDU-forsker på holdet har målt fordelene ved kortvarig intens fysisk aktivitet som en del af dagligdagen.
Sundhed
08.12.2022
Få minutters intensiv aktivitet i dagligdagen kan forlænge dit liv
Forskere fra Australien med SDU-forsker på holdet har målt fordelene ved kortvarig intens fysisk aktivitet som en del af dagligdagen.
Udnævnelse
29.11.2022
SDU-forsker tilknyttes internationalt anerkendt tysk forskergruppe
Arkitekturpsykologisk forskning på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, SDU, styrkes, da professor Kirsten Kaya Roessler den 1.1.2023 tilknyttes som gæsteforsker ved Universitetssygehuset Hamburg Eppendorf (UKE).
Udnævnelse
29.11.2022
SDU-forsker tilknyttes internationalt anerkendt tysk forskergruppe
Arkitekturpsykologisk forskning på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, SDU, styrkes, da professor Kirsten Kaya Roessler den 1.1.2023 tilknyttes som gæsteforsker ved Universitetssygehuset Hamburg Eppendorf (UKE).
Bevilling
16.11.2022
Bevilling til forskning i sportsmiljøer for børn
Hvorfor har vi så stort fokus på at talentudvikle tidligt, når forskningen viser, at det modsatte er bedst? Det undersøger nyt forskningsprojekt støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
Bevilling
16.11.2022
Bevilling til forskning i sportsmiljøer for børn
Hvorfor har vi så stort fokus på at talentudvikle tidligt, når forskningen viser, at det modsatte er bedst? Det undersøger nyt forskningsprojekt støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
VM22
10.11.2022
VM i Qatar er eksempel på en ny (u)orden
Få indblik i det beskidte idrætspolitiske spil, som har ført til, at VM i fodbold i år afholdes i Qatar. Jørn Hansen, professor emeritus i idrætshistorie på SDU forklarer her, hvad der foregår bag kulisserne i international fodbold.
VM22
10.11.2022
VM i Qatar er eksempel på en ny (u)orden
Få indblik i det beskidte idrætspolitiske spil, som har ført til, at VM i fodbold i år afholdes i Qatar. Jørn Hansen, professor emeritus i idrætshistorie på SDU forklarer her, hvad der foregår bag kulisserne i international fodbold.
Navnenyt
09.11.2022
Katja Schrøder er ny uddannelsesleder for den sundhedsfaglige kandidatuddannelse
Katja Schrøder er ansat som adjunkt på Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU. Hun har undervist på uddannelsen de seneste ti år, og siden 2020 har hun været fagansvarlig for modulet Humanistiske Forskningstilgange indenfor sundhedsvidenskab.
Navnenyt
09.11.2022
Katja Schrøder er ny uddannelsesleder for den sundhedsfaglige kandidatuddannelse
Katja Schrøder er ansat som adjunkt på Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU. Hun har undervist på uddannelsen de seneste ti år, og siden 2020 har hun været fagansvarlig for modulet Humanistiske Forskningstilgange indenfor sundhedsvidenskab.
Navnenyt
17.10.2022
Ny professor i ortopædisk traumatologi
Overlæge Bjarke Viberg er per 1. november 2022 nyudnævnt til klinisk professor i ortopædkirurgisk traumatologi ved Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut SDU.
Navnenyt
17.10.2022
Ny professor i ortopædisk traumatologi
Overlæge Bjarke Viberg er per 1. november 2022 nyudnævnt til klinisk professor i ortopædkirurgisk traumatologi ved Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut SDU.
Navnenyt
12.10.2022
Ny klinisk professor ved Kirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland.
Overlæge, dr.med., ph.d. Michael Festersen Nielsen er 1. november udnævnt til klinisk professor ved Kirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland. Professoratet hører under Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet SDU.
Navnenyt
12.10.2022
Ny klinisk professor ved Kirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland.
Overlæge, dr.med., ph.d. Michael Festersen Nielsen er 1. november udnævnt til klinisk professor ved Kirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland. Professoratet hører under Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet SDU.
Navnenyt
12.10.2022
Ny studieleder for medicinstudiet på SDU
Medicinstudiet på Syddansk Universitet får overlæge Dorte Hansen som ny studieleder. Dorte Hansen er ph.d. og specialeansvarlig overlæge på H.C. Andersen Børnehospital, OUH.
Navnenyt
12.10.2022
Ny studieleder for medicinstudiet på SDU
Medicinstudiet på Syddansk Universitet får overlæge Dorte Hansen som ny studieleder. Dorte Hansen er ph.d. og specialeansvarlig overlæge på H.C. Andersen Børnehospital, OUH.
Forskning
06.10.2022
Graviditetsdiabetes kan føre til andre sygdomme senere i livet
Kvinder der har haft graviditetsdiabetes bør være opmærksomme, mener ph.d-studerende Maria Hornstrup Christensen, som står bag et nyt studie.
Forskning
06.10.2022
Graviditetsdiabetes kan føre til andre sygdomme senere i livet
Kvinder der har haft graviditetsdiabetes bør være opmærksomme, mener ph.d-studerende Maria Hornstrup Christensen, som står bag et nyt studie.
Navnenyt
03.10.2022
Morten Grønbæk stopper som direktør for Statens Institut for Folkesundhed, SDU
Morten Grønbæk har fået ny stilling som direktør for det nyetablerede Center for Sundt liv og Trivsel. Ny konstitueret direktør og institutleder for Statens Institut for Folkesundhed bliver professor og forskningschef Anna Paldam Folker.
Navnenyt
03.10.2022
Morten Grønbæk stopper som direktør for Statens Institut for Folkesundhed, SDU
Morten Grønbæk har fået ny stilling som direktør for det nyetablerede Center for Sundt liv og Trivsel. Ny konstitueret direktør og institutleder for Statens Institut for Folkesundhed bliver professor og forskningschef Anna Paldam Folker.
Navnenyt
03.10.2022
Mette Raunkiær, ny professor i rehabilitering og palliation
Mette Raunkiær udnævnes i til professor i rehabilitering og palliation i primærsektor ved REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.
Navnenyt
03.10.2022
Mette Raunkiær, ny professor i rehabilitering og palliation
Mette Raunkiær udnævnes i til professor i rehabilitering og palliation i primærsektor ved REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.
Bevillinger
30.09.2022
DFF-midler til syv SUND-projekter inden for patientnær, klinisk og uafhængig forskning
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 127,3 mio. kr. til at starte uafhængige og forskerinitierede forsøg og studier på områder, hvor der er begrænset kommerciel interesse eller mulighed for ekstern finansiering, f.eks. fra fonde. Syv forskere tilknyttet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU er blandt modtagerne.
Bevillinger
30.09.2022
DFF-midler til syv SUND-projekter inden for patientnær, klinisk og uafhængig forskning
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 127,3 mio. kr. til at starte uafhængige og forskerinitierede forsøg og studier på områder, hvor der er begrænset kommerciel interesse eller mulighed for ekstern finansiering, f.eks. fra fonde. Syv forskere tilknyttet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU er blandt modtagerne.
Børns trivsel
28.09.2022
Nyt forskningsprojekt skal styrke det tværprofessionelle samarbejde i skoler og dagtilbud om børns trivsel
Hvordan kan lærere, pædagogisk personale, PPR og forældre arbejde bedre sammen om at styrke børns fællesskaber og modvirke mistrivsel? Det spørgsmål skal et nyt forskningsprojekt forsøge at besvare ved både at skabe viden og udvikle konkret praksis i to danske kommuner i tæt samarbejde med de professionelle omkring børnene. Projektet udføres i et samarbejde mellem DPU ved Aarhus Universitet, SDU og UCL og er støttet af Fremfærd Børn med 3,8 millioner kroner.
Bedre behandling
27.09.2022
Ny kunstig blodåre skal forhindre tillukning og betændelse
Forskere fra SDU og Odense Universitetshospital vil udvikle en revolutionerende kunstig blodåre. EU støtter projektet med 40 millioner kroner.
Ensomhed
21.09.2022
Ensomhed og social isolation er forbundet med øget risiko for type 2-diabetes
Danskere, der føler sig ensomme eller har få sociale kontakter, er i øget risiko for at udvikle kroniske sygdomme, herunder type 2-diabetes.
Navnenyt
21.09.2022
Ny forskningsleder i center for klinisk kunstig intelligens
Centre for Clinical Artificial Intelligence, CAI-X, kan efter lang tids søgen endelig byde velkommen til centerets kliniske forskningsleder, Benjamin Rasmussen, som har sin daglige gang på Radiologisk Afdeling på OUH.
Navnenyt
14.09.2022
Ny professor i Vejle med fokus på translationel kræftforskning
Overlæge, ph.d. og dr.med. Torben Frøstrup Hansen på Sygehus Lillebælt er udnævnt til professor i klinisk onkologi ved institut for Regional Sundhedsforskning på SDU.
Navnenyt
08.09.2022
Ny professor i teknisk audiologi
Tobias Neher er ny professor i teknisk audiologi ved Klinisk Institut og Forskningsenheden for Oto-Rhino-Laryngologi, begge på SDU.
Navnenyt
01.09.2022
Carsten Bogh Juhl professor i evidensbaseret fysioterapi
Carsten Bogh Juhl er den 1. september 2022 blevet udnævnt til professor i evidensbaseret fysioterapi ved det sundhedsfaglige fakultet, institut for idræt og biomekanik (IOB) i samarbejde med afdelingen for fysioterapi og ergoterapi på Herlev og Gentofte Hospital.
Navnenyt
31.08.2022
Ny institutleder på Institut for Molekylær Medicin
Boye L. Jensen er ansat som ny institutleder på Institut for Molekylær Medicin på SDU.
Livsforlængende
29.08.2022
Hjertekar-screening nedsætter markant risikoen for død
En omfattende screeningsundersøgelse af hjertekarsygdom udført af forskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet viser blandt andet, at screening nedsætter risikoen for død med 11% hos 65-69-årige mænd.
17.08.2022
1,8 millioner kroner til stamcellelaboratorium
A.P. Møller Fonden giver midler til indkøb af udstyr til OUH-CELL-BENCH: Et nye stamcellelaboratorium til klinisk behandling med celler.
Kønsbaseret vold
10.08.2022
Er pigeomskæring et problem i Danmark?
Pigeomskæring er igen på dagsordenen i danske medier. Emnet er dog ikke nyt, og myterne er mange. Forskere fra SDU har været med til at udforme en stor rapport for EU om risikoen for pigeomskæring i bl.a. Danmark. Vi spurgte SDU-lektor Ditte Søndergaard Linde, om der er problemer med pigeomskæring i Danmark, og hvordan vi som samfund bedre kan håndtere det?
Coronavacciner
28.07.2022
Patienter med kræftdiagnoser har god gavn af vacciner mod COVID-19
Det fjerde stik har stor effekt blandt kræftpatienter, viser nyt studie fra SDU og Odense Universitetshospital.
Nationalt traume
11.07.2022
Hvordan kommer vi kollektivt videre efter Fields-skyderiet?
Den lyse sommer med Tour de France, landsstævne og festival blev på et splitsekund mørk, da en ung mand begyndte at skyde omkring sig i shopping-centret Fields. Men hvad kan vi gøre for at bearbejde traumet? Det svarer Ask Elklit, SDU’s ekspert i krisepsykologi, på her.
Forskning
07.07.2022
Ny blodprøve afslører fedtleverbetændelse
Det er bl.a. grundforskningscenteret ATLAS ved Syddansk Universitet, der står bag opdagelsen, som involverer et stort samarbejde mellem forskningsgrupper fra Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og Sydvestjysk Sygehus. Studiet er nu publiceret i tidsskriftet Hepatology
Navne
01.07.2022
Charlotte Wien udnævnes til professor i forskningskommunikation ved Klinisk Institut, SDU
Charlotte Wien tiltræder den 1. juli 2022 som professor i forskningskommunikation ved OPEN Odense Patient data Explorative Network, Klinisk Institut
Navnenyt
30.06.2022
Ny professor i psykiatri- og sundhedsret
Søren Fryd Birkeland er ny professor i psykiatri- og sundhedsret ved Psykiatrien i Region Syddanmark, Syddansk Universitetshospital.
Ny prodekan
23.06.2022
SDU styrker fokus på forskningen indenfor sundhedsvidenskab
Professor dr.med. Uffe Holmskov er udnævnt til prodekan for forskning og innovation på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU. Uffe Holmskov har hidtil været konstitueret i stillingen.
Bevillinger
21.06.2022
Dansk Handicap Forbund og Syddansk Universitet tester robotteknologi som ny genoptræningsform
Med en bevilling på 6.1 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal starter Dansk Handicap Forbund et formelt samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) om at teste effekten af en nyskabende genoptræningsform, som SDU’s forskning i træningsrobotter har skabt.
Print selv-håndvægte
07.06.2022
Hypermobile kan godt træne tungt
Tung styrketræning til patienter med hypermobile led og skulderproblemer lyder kontroversielt, men kan være fremtidens behandling. Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet, der også har specialudviklet 3D-printede håndvægte.
Navne
31.05.2022
SDU-forsker vinder bedste abstract ved EULAR 2022
Jens Kristian Pedersen, klinisk lektor ved Klinisk Institut ved Syddansk Universitet tildeles prisen for bedste abstract i kategorien ”Klinisk forskning” ved årets europæiske kongres for gigtlæger.
Lægebesøg
11.05.2022
Hvorfor går du ikke til lægen?
I disse dage modtager 150.000 danskere spørgsmål om symptomer, hvordan de går til læge og om deres erfaringer med sundhedsvæsenet.
Bevillinger
10.05.2022
DFF-bevillinger til SUND
Det Sundhedsvidenskabelige fakultet har netop modtaget syv bevillinger fra DFF, Danmarks Frie Forskningsfond.
Navnenyt
07.05.2022
Danmarks første professor i digital psykiatri
Psykolog og forskningsleder Mia Beck Lichtenstein tiltrådte den 1. maj 2022 stillingen som professor i digital psykiatri ved Telepsykiatrisk Center i Psykiatrien i Region Syddanmark og Klinisk Institut ved Syddansk Universitet.
Sunde børn
05.05.2022
Nyt stort projekt skal skabe sunde børneliv i trivsel
80 mio. kr. til banebrydende samarbejde mellem forskermiljøer og flere lokalsamfund skal udvikle et solidt, forskningsbaseret fundament for, at børn får et godt og sundt liv i trivsel – som de kan tage med ind i voksenlivet.
Navnenyt
02.05.2022
Professor i molekylær onkologi på SDU
Morten Gjerstorff udnævnes til professor i molekylær onkologi på Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, hvor hans forskning skal fokusere på at forstå samspillet imellem kræftceller og immunforsvaret for derigennem at medvirke til udvikling af en mere effektiv behandling af kræftpatienter.
Navnenyt
02.05.2022
Ny professor i personlighedsforstyrrelser og psykoterapi
Mickey Toftkjær Kongerslev, cand.psych., aut., ph.d. er ny professor i personlighedsforstyrrelser og psykoterapi ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet og Psykiatrien Øst, Region Sjælland.
Navnenyt
26.04.2022
Ny professor i sygepleje ved Ortopædkirurgi på Kolding Sygehus og Syddansk Universitet
Sygeplejerske Lisbeth Uhrenfeldt er pr. 1. maj 2022 udnævnt til professor i sygepleje på Ortopædkirurgi på Kolding Sygehus og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.
Navnenyt
26.04.2022
Professor i radiologi
Overlæge, ph.d. Ole Graumann er udnævnt til professor i radiologi og forskningsleder for området ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.
Covid-19
12.04.2022
Danske børn og unge har lav risiko for senfølger
Danske børn og unge smittet med coronavirus har haft meget lav risiko for indlæggelse på sygehuset, alvorlige komplikationer og for alvorlige senfølger. Det viser stort dansk studie med smittede danske børn og unge frem til efteråret 2021.
08.04.2022
Hæder til prominent SDU-forsker: Tildeles international pris for forskning i slidgigt
Professor Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus har modtaget prisen ’Rising Star Award’ ved en ceremoni i Berlin.
Navnenyt
07.04.2022
Professor i brugerperspektiver på SDU og OUH
Den nyudnævnte professor, Astrid Janssens, skal i sin forskning fokusere på forholdet mellem patienter, pårørende, behandlere og forskning inden for hospitalsvæsenet. Professoratet er oprettet i et samarbejde mellem Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU og Odense Universitetshospital.
Navnenyt
07.04.2022
Ny professor i fysioterapi og smertebehandling
Henrik Bjarke Vægter, fysioterapeut, MSc Pain Management, ph.d. er ny professor i fysioterapi og smertebehandling på Anæstesiologisk Intensiv Afdeling på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, SDU.
Mindeord
04.04.2022
Mindeord for professor James W. Vaupel
Søndag den 27. marts 2022 døde Jim Vaupel efter et uventet og kort sygdomsforløb. Dermed mistede vores universitet og Danmark, ja hele verden, en førende demograf og aldringsforsker.
Navnenyt
03.04.2022
Birgitte Nørgaard udnævnes til professor i brugerperspektiver på SDU
Sygeplejerske, cand.cur., ph.d. Birgitte Nørgaards forskning er forankret i sundhedsvæsenet, og fokuserer netop på brugerperspektiver og brugerinddragelse. Professoratet tilknyttes Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU.
Navnenyt
30.03.2022
Frede Donskov er ny professor i onkologi på SDU og Sydvestjysk Sygehus
Professor, dr.med., Frede Donskov er ansat som klinisk professor ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU, sideløbende med overlægeansættelse på Sydvestjysk Sygehus.
Navnenyt
30.03.2022
Professor i tromboseforskning på Sydvestjysk Sygehus og SDU
Cand.scient., ph.d. Else Marie Bladbjerg er udnævnt til professor ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU og Sydvestjysk Sygehus. Hendes forskning koncentrerer sig om at belyse, hvordan blodets koagulationsaktivering kan være årsag til flere andre sygdomme end blodpropper, herunder fedme og fedmens mange følgesygdomme fx fedtlever.
Fertilitet
29.03.2022
Mænds brug af diabetesmedicin kan give misdannelser hos børn
Diabetespræparatet metformin kan være forbundet med risiko for misdannelser, hvis det indtages mens sædcellerne til en graviditet dannes.
25.03.2022
Professor i klinisk mikrobiologi på SDU og OUH
Ulrik Stenz Justesen er udnævnt til professor i klinisk mikrobiologi ved Odense Universitetshospital og Klinisk Institut på SDU. Han skal især forske i anaerobe bakterier, herunder deres involvering i alvorlige infektioner som blodforgiftning, hjerneabscesser og tyktarmskræft.
Coronarefleksioner - Anton Pottegård
25.03.2022
Hvad har du lært af covid-19?
I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret.
08.03.2022
Unik dansk hjemmetest skal markant nedsætte risikoen for hjerte-karsygdom
I et nyt forskningsprojekt, som Innovationsfonden netop har investeret knap 20 mio. kr. i, vil forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital udvikle en webbaseret hjemmetest til individuel beregning af risiko for hjertekarsygdom og gevinsten ved forebyggende tiltag. Testen har potentiale til at reducere dødeligheden af hjertekarsygdom med 20-25 procent.
08.03.2022
SDU udnævner professor i genetisk epidemiologi
Qihua Tan, læge og kandidat i medicinsk statistik, ph.d., er udnævnt til professor i genetisk epidemiologi ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU.
01.03.2022
Ny professor skal styrke integration af humanistisk forskning i folkesundhedsvidenskab
Paldam Folker tiltræder den 1. februar 2022 som professor i public health humanities på Statens Institut for Folkesundhed (SIF).
Hæder
24.02.2022
Eliteforsk-pris til SDU-forsker
Anton Pottegård er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag modtager den prestigefyldte Eliteforsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
08.02.2022
Ny professor i Global Sundhed
Ane Bærent Fisker, læge, ph.d. er ny professor i Global Sundhed ved Bandim Health Project, OPEN, Klinisk Institut, SDU.
03.02.2022
Professor i kræftsygdomme
Overlæge, ph.d. Tine Schytte er udnævnt til professor i onkologi ved Klinisk Institut, SDU samtidig med sit virke som overlæge ved Onkologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
31.01.2022
For unge med meniskskader er træning og operation lige effektivt
Det første studie i verden, der sammenligner kirurgisk og ikke-kirurgisk behandling af meniskskader hos unge viser, at træning og patientuddannelse ligesom kirurgi giver gode resultater.
28.01.2022
Ny professor i leversygomme
Maja Thiele, læge, ph.d. er ny professor i leversygdomme på Klinisk Institut, SDU, og afdeling for medicinske mavetarmsygdomme og eliteforskningscentret FLASH – Center for Leverforskning – på Odense Universitetshospital.
25.01.2022
SDU styrker fokus på forskningen inden for sundhedsvidenskab
Institutleder for Institut for Molekylær Medicin, professor dr.med. Uffe Holmskov konstitueres pr. 1. februar i en nyoprettet stilling som prodekan for forskning og Innovation på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU.
20.01.2022
Lundbeckfonden uddeler 187 mio. kr. til ny superuddannelse og vækstdynamo i dansk neurovidenskab
Fire universiteter og Lundbeckfonden sætter turbo på dansk hjerneforskning og talentudvikling med nyt neuroakademi.
Trivsel
17.01.2022
Bedre mental sundhed i en mørk corona-tid
Det er januar, det er mørkt, og covid-19 præger stadig hverdagen. Vi har spurgt to SDU-eksperter i mental sundhed om, hvordan man løfter trivslen i en vanskelig tid. Her er deres anbefalinger.
12.01.2022
Disputatsforsvar Cand.scient., ph.d. Per Svenningsen fredag den 4. februar 2022
Afhandling med titlen: ” Proteolytic regulation of renal epithelial Na+ transport in health and proteinuric disease”.
10.01.2022
Træning til mennesker med slidgigt betaler sig - også for samfundet
SDU-forskere har gennem årene dokumenteret, at træning er en effektiv behandling af slidgigt. Nu viser deres forskning, at det også økonomisk er en god forretning.
05.01.2022
Stamceller fra fedt til behandling af fistler ved endetarmsåbningen
Nyt studie viser lovende resultater af forsøg med stamceller mod perianale fistler. Forskerne bag fortsætter arbejdet med en bevilling på 9,4 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.
03.01.2022
Ny professor i fysioterapi og personcentreret rehabilitering
Lisbeth Rosenbek Minet, fysioterapeut, ph.d. er ny professor i fysioterapi og person-centreret rehabilitering på Geriatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital, OUH og Klinisk Institut, SDU.
01.01.0001
SDU eScience Center tilbyder ny platform til forskningsdata-analyse
SDU eScience Center tilbyder et bredere udvalg af tjenester til forskere på alle fakulteter. Sammen med traditionelle HPC-faciliteter inkluderer de nye tjenester et unikt og innovativt digitalt forskningsmiljø, kaldet UCloud, som nu er den anbefalede platform hos SDU til forskningsdataanalyse
01.01.0001
Lægeforsyningen i Region Syddanmark
01.01.0001
01.01.0001