Skip to main content
DA / EN

Nyt fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

  • 21.11.2024

    Aller opkøber SDU-startup

    Analysevirksomheden MediaCatch, der er startet af tre forskere fra Syddansk Universitet, er blevet købt af mediekoncernen Aller. Virksomheden fortsætter, men får flere muskler at spille med.

  • 14.11.2024

    Kunstig intelligens og ejendomsvurdering: Når borgeren står over for et uigennemsigtigt system

    Manglende transparens og sporbarhed i det nye ejendomsvurderingssystem skaber udfordringer for borgernes forståelse og kontrol af afgørelser

  • 12.11.2024

    Samfundsvidenskabens rolle for fremtidens Danmark

    Samfundsvidenskab adresserer vigtige spørgsmål som lighed i sundhedssystemet, grøn omstilling og demokrati. Samarbejde med erhvervslivet og offentlige institutioner er afgørende for at finde løsninger på udfordringerne i fremtidens Danmark.

  • 06.11.2024

    Fondsmidler til forskning i klimaforandringer og arktiske samfund

    Professor Brooks Alexandra Kaiser fra Erhverv og Bæredygtighed har modtaget 6.192.000 DKK fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt om arktisk forskning om klimaforandringer og bæredygtige arktiske samfund. Projektets resultater vil bidrage til en bedre forståelse af, hvordan ressourcer bør fordeles, og vil støtte dialoger mellem samfund, parlamenter og forskere inden for økonomi og arktisk forskning.

  • 31.10.2024

    Bryd kønsdiskriminations onde cirkel: Indsigter fra klassiske musikkonkurrencer

    Ny forskning afslører, at kvindelige jurymedlemmer bedømmer kvindelige pianister hårdere i internationale klaverkonkurrencer – en overraskende indsigt, der kaster lys over de komplekse konkurrencedynamikker og udfordrer antagelserne om, hvordan ligestilling bedst fremmes.

  • 10.10.2024

    Biografier gør forskere klogere på social mobilitet

    Forskere på Syddansk Universitet er i gang med at udforske historiske kilder fra det 18. århundrede og frem om universitetsstuderende i Danmark og Norge, og det kan måske give nye perspektiver på social mobilitet.

  • 10.10.2024

    Næste generation af OPI-samarbejder – Styrk og dyrk OPI strategisk og systematisk

    Der er behov for en ny generation af Offentlig-Privat Innovation-samarbejder, der fokuserer på strategisk viden om forskellige OPI-partnerskaber og opbygning af en robust innovationsinfrastruktur, som systematiserer testning, implementering og skalering af nye løsninger.

  • 09.10.2024

    To yngre forskere slutter sig til talentprogram

    To talentfulde forskere har markeret sig særligt og er derfor optaget i Det Samfundsvidenskabelige Fakultets talentspor.

  • 07.10.2024

    Vi fejrer to glade prismodtagere

    Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har tildelt årets specialpris for udvikling af innovative undervisningsformer til Patricia Wolf og prisen for inddragelse af praksis og samarbejde til Mads Bruun Ingstrup som anerkendelse for deres særlige bidrag til de studerendes læring.

  • 03.10.2024

    Flensborg Fjord: En Grænseoverskridende Udfordring

    Flensborg Fjord står over for alvorlige miljømæssige udfordringer. Situationen kræver øget samarbejde mellem Danmark og Tyskland for at sikre en bæredygtig fremtid for det fælles vandområde, der er hårdt ramt af klimaforandringer og manglende koordinering.

  • 26.09.2024

    God teori er en forudsætning, ikke en forhindring

    Fordelingen af pladser på ungdomsuddannelserne er et spil, der ofte går op i en højere enhed. Selvom størstedelen af ansøgere får deres første prioritet, er der stadig flere ansøgere, som må nøjes med en af deres lavere prioriteringer.

  • 12.09.2024

    Klyngeorganisationer behøver udviklingsdybde og høje innovative mål

    De danske klyngeorganisationer er centrale byggesten i erhvervsfremmesystemet, men hvis de skal fortsætte deres positive udvikling, kræver det udviklingsdybde samt høje innovative mål. Det vil både gavne dansk forskning og erhvervsliv.

  • 10.09.2024

    Undervisningspris til makkerpar i Esbjerg

    Per Andersen og Troels Michael Lilja fra Juridisk Institut brænder begge for at undervise, og de har haft held med at skabe et nyt og succesfuldt koncept for jurauddannelsen i Esbjerg, der har et år på bagen. Derfor modtager de som makkerpar prisen som årets underviser på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU.

  • 29.08.2024

    Iværksætteri er blevet moderne – men hvor er kvinderne?

    Selvom vi i Danmark har initiativer, der skal fremme kvindeligt iværksætteri, er andelen af mandlige iværksættere stadig markant højere end andelen af kvinder.

  • 23.08.2024

    Cybersikkerhed i forsyningskæderne: Har det relevans for SMV’er?

    Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande. Selvom digitalisering øger virksomheders effektivitet, øger det også truslen for cyberangreb.

  • 21.08.2024

    Hvordan revitaliserer vi bymidten?

    Bymidterne kæmper med at håndtere store udfordringer. Og nu indgår Kolding Kommune og Syddansk Universite en ny alliance, hvor forskerne fra campus i Kolding vil udforske byudviklingens dybere lag for at genoplive byerne.

  • 16.08.2024

    Der er noget galt i Danmark – lovmøllen maler helt ad helvede til

    Politikere i dag har ofte ansvaret for flere forskellige områder, men i takt med at arbejdsopgaverne stiger, og der samtidig kommer flere lovgivninger, har de ikke længere tid til at sætte sig grundigt nok ind i de lovforslag, der kommer op på den politiske dagsorden.

  • 26.07.2024

    SAMF byder velkommen til mange nye studerende

    1272 ansøgere har nu fået tilbudt en studieplads på én af SDU’s samfundsvidenskabelige uddannelser. Det er et mindre fald på ca. 7 pct i forhold til sidste år, som kan skyldes lukkede uddannelser og en campus i Slagelse, hvor vi ikke længere optager studerende.

  • 11.07.2024

    Lad os lytte til, hjælpe og fejre hverdags-iværksætteren

    Vi har ofte fokus på vækstiværksættere, når vi fortæller historier om succesfulde, nystartede virksomheder, men vi overser ofte det store aftryk, som helt almindelige hverdagsiværksættere har på samfundet.

  • 27.06.2024

    Er robotter en aflastning eller en belastning på hospitalerne?

    Robotter fylder mere i hospitalsvæsnet end nogensinde før, men det teknologiske redskab giver både muligheder for optimering og nye dilemmaer i den daglige praksis.

  • 25.06.2024

    Hanne Søndergaard Birkmose bliver SAMF-dekan

    Hanne Søndergaard Birkmose fortsætter som dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, efter hun siden den 10. april har været konstitueret i stillingen.

  • 20.06.2024

    Volha Lazuka modtager prestigefyldt bevilling

    Lektor Volha Lazuka er blandt årets modtagere af Danmarks Frie Forskningsfonds Sapere Aude-bevilling, som gives til topforskere inden for deres felt. Hun skal undersøge effekten af indsatser og reformer, der er blevet gennemført for at gøre mennesker med intellektuelle og udviklingsmæssige funktionsnedsættelser ligeværdige medlemmer af samfundet.

  • 06.06.2024

    Så lukker vi! Konsekvenser og reaktioner ved servicelukninger på landet

    Når skoler og butikker lukker i lokalsamfund, indebærer det et tab af fælles samlingssteder, men det kan også fungere som en opfordring til fælles handling, viser forskning.

  • 23.05.2024

    Elevatormodellen i rekonstruktion - kan rekonstruktøren virkelig selv vælge investorer?

    En bestemmelse i dansk ret betyder, at kapitalejere ved rekonstruktion reelt ikke har mulighed for at sikre deres direktivsikrede rettigheder – og de må en tur til EU-Domstolen, hvis de vil sikre deres ret. Sådan lyder det fra Troels Michael Lilja i denne kronik.

  • 22.05.2024

    SDU og Danfoss går sammen om at uddanne i bæredygtighed

    Der er stadig stigende krav til virksomheders bæredygtige ansvar. Nu vil Danfoss i samarbejde med Syddansk Universitet løfte sine leverandørers kompetencer.

  • 16.05.2024

    Vi skal vise de studerende, at bæredygtigt iværksætteri også kan være en god forretning

    Den grønne omstilling er kommet på manges dagsorden, alligevel hersker der blandt fremtidens iværksættere en opfattelse af, at en bæredygtig virksomhed må give afkald på økonomisk profit for at indfri miljømæssige mål.

  • 15.05.2024

    Fra shamaner til self-tracking

    Dorthe Brogård lagde i 1996 ud med medicinsk feltarbejde blandt den oprindelige befolkning i det sydlige Chile – i dag er hun professor på Institut for Virksomhedsledelse og arbejder med sundhedsteknologi, self-tracking og AI.

  • 13.05.2024

    Gode under pres: Ukrainske flygtninge har særlige iværksætter-kvaliteter

    Forskere har undersøgt ukrainske flygtningeiværksættere i Danmark, Norge og Sverige. Resultaterne viser, at ukrainerne har en individuel modstandsdygtighed og ikke mindst en høj krise-selveffektivitet. Det kan hjælpe dem til at håndtere stressede omstændigheder.

  • 02.05.2024

    Hvad betyder virksomhedens filantropiske donationer for investorers villighed til at investere?

    Filantropi kan hjælpe samfundet med at løse aktuelle problemstillinger, men investorer ser forskelligt på, hvor mange ressourcer en virksomhed egentlig skal afsætte til velgørende formål.

  • 26.04.2024

    Hvorfor får vi færre børn – og hvad kan vi gøre ved det?

    Der fødes alt for få børn – også i de familievenlige nordiske velfærdsstater – i en grad, så det bliver vanskeligt at opretholde vores arbejdsmarked og sociale modeller i Europa. Ny forskning fra SDU-professor Pieter Vanhuysse har et overraskende bud på, hvorfor vi mangler babyer i Europa.

  • 25.04.2024

    Sociale medier kan skade iværksætteres mentale sundhed – og det skal vi tale om

    Branding på sociale medier kan være et nyttigt værktøj for iværksættere, men for meget tid og fokus på sociale medier kan på længere sigt påvirke iværksætteres mentale sundhed i både privatlivet og arbejdslivet.

  • 16.04.2024

    Både statistik-nørd og hands-on formidler

    Nicole Richter, der for nylig blev udnævnt som professor her på SDU, har gennem sin forskning inden for virtuel kommunikation givet os helt nye grundlag for at drive virksomheder med medarbejdere fra hele verden.

  • 11.04.2024

    Danske udvandrere belyste vejen for amerikansk mejeri-industri

    Migration kan bane vejen for teknologisk udvikling samt forme industrier og økonomier gennem generationer. Ny forskning fra Paul Sharp og Nina Boberg-Fazlić kaster lys over, hvordan danske udvandrere var med til at udvikle mejeri-industrien i USA. Læs mere i denne kronik.

  • 09.04.2024

    CBS henter ny rektor på SDU

    Peter Møllgaard er udnævnt til ny rektor på CBS. Han har været dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU siden 1. juni 2022.

  • 21.03.2024

    ESG bør forankres bredt i virksomheden – men sker det også i praksis?

    Hvordan står det til med ESG (Environmental, Social and Governance) i de danske virksomheder, og hvordan griber man det bedst an? Læs med i kronikken af Jan Stenfoft.

  • 15.03.2024

    Studerende og virksomheder satte hinanden stævne

    Studerende på Syddansk Universitet Business School, elever på TietgenSkolen og fem lokale virksomheder mødtes på SDU, hvor de sammen stillede skarpt på det gode arbejdsliv. Hør i videoen, hvad nogle af deltagerne tog med sig fra dagen.

  • 14.03.2024

    Hvornår er noget kunstig intelligens?

    Er kunstig intelligens virkelig så intelligent, som vi tror? Læs med i denne kronik, hvor Jonas Vistrup udfordrer vores opfattelse af AI.

  • 04.03.2024

    Ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU bliver Camilla Mehlsen

    Camilla Mehlsen skal undersøge den personlighedsbårne nyhedsformidling som fellow ved journalistuddannelserne.

  • 29.02.2024

    Hvordan løser vi sammen samfundets store udfordringer?

    Det kræver tværfaglig viden og samarbejde at løse komplekse samfundsudfordringer inden for sundhed, velfærd, klima og digitalisering. På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet er det vores ambition at bidrage til aktivt lederskab inden for netop de områder. Læs mere i denne kronik.

  • 29.02.2024

    Kristin B. Munksgaard er ny professor: ”Det var samspillet med virksomhederne, der fik mig ind i forskning”

    For den nyudnævnte professor Kristin B. Munksgaard er vidensudveksling, samarbejde og outreach en vigtig del af at forske. Som prodekan og leder af Syddansk Universitet Business School står hun i spidsen for at bygge bro til omverdenen.

  • 22.02.2024

    Er din virksomhed forberedt på geopolitiske chok?

    Små og mellemstore virksomheder med internationale forretningsforbindelser bør forberede sig på tre typer potentielle geopolitiske chok, pointerer tre forskere i denne kronik.

  • 15.02.2024

    Virtuelt teamwork kræver klare jobroller

    Virtuelt arbejde er blevet normen på mange arbejdspladser efter covid-19, men hvad kræver det af lederne at håndtere virtuelle teams og samarbejde? Det sætter tre forskere fokus på i denne kronik.

  • 01.02.2024

    Store energiparker vil skabe trængsel

    Det kan undre, at staten ikke noget før har grebet ind og i højere grad har dikteret, hvor de store VE-anlæg skal ligge. Der er trods alt tale om temmelig store anlæg med eksempelvis vindmøller på op til 180 meter og solcelleparker på flere hundrede hektar. Sådan lyder det bl.a. fra forfatterne bag denne kronik.

  • 01.02.2024

    Ann Clarke er ny professor: ”Samspillet mellem at gøre en forskel for offentlig-privat innovation og bedrive forskning er berigende”

    Ann Højbjerg Clarke er nyudnævnt professor i business-to-business marketing og innovation. I sin forskning samarbejder hun med offentlige organisationer og private virksomheder om at skabe fremtidens løsninger.

  • 29.01.2024

    7 SAMF-forskere blandt de mest citerede i 2023

    På listen over de 50 mest citerede eksperter i medierne sidste år er der syv forskere fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet. Listen toppes af SDU-professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard.

  • 25.01.2024

    Business Beyond the Obvious

    Hvordan skabes business beyond the obvious? Det sætter lederne af Syddansk Universitet Business School, Kristin B. Munksgaard, Dannie Kjeldgaard og Christian Elmelund-Præstekær, sammen fokus på i denne kronik.

  • 22.01.2024

    Ni fellows skal udforske digitale teknologier på SDU

    Vores digitale samfund ændrer sig hurtigt, og vigtige demokratiske samfundsprocesser bliver i disse år udfordret af nye digitale teknologier som kunstig intelligens. Det kalder på tværfaglige løsninger og samarbejde at sikre et trygt, digitalt samfund med stærke demokratiske institutioner, og det skal ni udvalgte fellows dykke ned i ved Digital Democracy Centre på SDU.

  • 18.01.2024

    Bæredygtig ledelse - industriel eller regenerativ tænkning?

    Bæredygtig ledelse handler om at anerkende, at det ydre (miljø- og klimapåvirkning) og det indre (stress, mistrivsel) hænger uløseligt sammen. Derfor bliver ledere nødt til at tænke og handle helhedsorienteret. Sådan lyder det bl.a. fra forfatterne til denne kronik.

  • 10.01.2024

    Derfor skal salgs- og marketingfolk gå op i cybersikkerhed

    No trust – no buy. Den sidste del af salgstragten er sårbar ved cyberangreb. Det bør få salg og marketing op ad stolen, mener tre forskere fra SDU.

  • 09.01.2024

    Nyt institut på Syddansk Universitet

    Institut for Erhverv og Bæredygtighed ser dagens lys på SDU. Instituttet styrker de syddanske virksomheder og samfundet i bred forstand og bidrager til at adressere væsentlige udfordringer inden for miljø og bæredygtighed.

  • 21.12.2023

    Invitation til disputatsforsvar for den juridiske doktorgrad

    Den 24. januar 2024 forsvarer advokat Niels Schiersing sin disputats på Syddansk Universitet.

  • 21.12.2023

    Skattelettelser er ikke et godt alternativ til erhvervsfremme i en krisetid

    Der bør investeres i et stærkt og kompetent erhvervsfremmesystem, som sætter en retning for tværsektorielle samarbejder og projekter med fokus på at løse samfundets udfordringer. Sådan lyder det fra forfatterne til denne kronik.

  • 21.12.2023

    Internationale Feltstudier: Studerende på virksomhedsbesøg i udlandet

    Hvert år har studerende mulighed for at vælge valgfaget Internationale Feltstudier, hvor de kan komme på virksomhedsbesøg i udlandet. Her kommer de tæt på udenlandske virksomheder og får øjnene op for virksomhedernes udfordringer og de forhold, der produceres under.

  • 15.12.2023

    19,9 mio. kroner fra Carlsbergfondet til SAMF

    Hele ti forskere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU har netop modtaget forskningsbevillinger fra Carlsbergfondet.

  • 14.12.2023

    Virksomhedsformål i årsrapporten: Opfatter investorerne det som seriøst indhold eller som reklame?

    Virksomhedsformålene får ofte en fremtrædende plads i årsrapporterne, men har det indvirkning på investorers villighed til at investere? Det sætter Jochen Theis fokus på i denne kronik.

  • 13.12.2023

    Fra Danmark til Ghana: Mathias skaber bæredygtig vandforsyning

    Mathias Thuborg Madsen arbejder på den danske ambassade i Ghana, hvor han står i spidsen for et dansk-ghanesisk samarbejde, der skal forbedre landets vandsektor. Han har studeret Market and Management Anthropology på SDU og har altid været nysgerrig på mennesker og verden.

  • 04.12.2023

    Hvorfor ser vi mange kritiske historier om dårligt politiarbejde?

    Mange kritiske sager hober sig op mod politiet for tiden, og vi har sat politiforsker på Syddansk Universitet, Adam Diderichsen i stævne for at kaste et mere grundigt og nuanceret blik på det kritiske forhold mellem befolkningen og ordensmagten og forstå, hvad der ligger til grund for kritikken.

  • 30.11.2023

    Sapere Aude-bevilling til Ingvild Bode

    Lektor Ingvild Bode modtager en af de eftertragtede Sapere Aude-bevillinger, som gives til forskere i den internationale topklasse inden for deres felt. Hun skal undersøge, hvordan AI påvirker interaktionen mellem mennesker og maskiner i krigsførelse.

  • 30.11.2023

    Seriøst, løsningen kan blive sjov. Hvad siger du til at spille dagens nyheder?

    Gaming og interaktive nyhedsformater kan være vejen frem for medierne, lyder det fra Aslak Gottlieb i denne kronik.

  • 29.11.2023

    Syddansk Universitet Esbjerg får ny, grøn uddannelse

    Syddansk Universitet i Esbjerg får en ny kandidatuddannelse inden for bæredygtighed. Uddannelsen imødekommer efterspørgslen fra lokale og regionale virksomheder.

  • 16.11.2023

    Nyt forskningscenter skal sikre, at vi lærer af tidligere katastrofer

    Syddansk Universitet har etableret et nyt center, der skal sikre vedvarende læring fra katastrofer og hjælpe samfund, organisationer og individer med at blive modstandsdygtige.

  • 09.11.2023

    Årets undervisere 2023 på SAMF

    Jaume Castan Pinos, Malene Damsted og Shriram Venkatraman er årets undervisere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU.

  • 09.11.2023

    Cybersikkerhed i forsyningskæden - hvor piv-åben er din virksomhed?

    Et nyt projekt skal styrke cybersikkerheden i danske produktionsvirksomheder, så de er på forkant med cybertrusler og geopolistiske udfordringer. Læs mere i denne kronik.

  • 02.11.2023

    Højere løn til kvinder betaler sig for alle, siger nobelpristager

    Postdoc Hanna Vakhitova sætter i denne kronik fokus på nobelpristager i økonomi, Claudia Goldins banebrydende forskning i kvinders arbejde og vilkår på arbejdsmarkedet.

  • 30.10.2023

    Jaume Castan Pinos er årets underviser på SDU

    Jaume Castan Pinos brænder for at undervise, og han er optaget af at skabe et motiverende og inspirerende læringsmiljø, som vækker de studerendes nysgerrighed og ansporer til kritisk tænkning. Derfor modtager han prisen som årets underviser på SDU.

  • 12.10.2023

    Bliv i besværet lidt længere

    Når private og offentlige organisationer skal adressere udfordringer i forhold til bæredygtighed og CSR, er der brug for at gentænke måden at strukturere og interagere i og med organisationerne på. Tre forskere sætter i denne kronik fokus på fire punkter, der kan inspirere til at finde nye veje at gribe det an på.

  • 10.10.2023

    To forskere slutter sig til talentprogram

    I år er to forskere blevet udpeget til Det Samfundsvidenskabelige Fakultets talentspor, som støtter yngre forskere med potentiale til at yde markante bidrag til deres forskningsfelt.

  • 05.10.2023

    Giv naboer til store energianlæg reelt medejerskab i den grønne omstilling

    Politisk er der en klar dagsorden om at der skal produceres mere solenergi og landvind. Danskerne skal derfor acceptere flere store og nære vindmøller og solcelleparker, men hvor er forbrugernes og naboernes incitament til at acceptere de store ændringer i omgivelserne? Det sætter to forskere fokus på i denne kronik.

  • 05.10.2023

    Grøn omstillings måske værste fjende?

    Store kriser kan enten forstyrre eller forstærke den grønne omstilling i små og mellemstore virksomheder (SMV’er). Når virksomhederne møder en ny krise, der kan spænde ben for arbejdet med grøn omstilling, foreslår Kim Klyver og Suna Løwe Nielsen, at der tages en dialog i tre trin. Læs mere i deres kronik.

  • 02.10.2023

    Forskere vil undersøge, hvordan chatbots kan gøre os mere sikre online

    Cyberangreb på borgere er blevet mere almindelige i Danmark. I et nyt projekt har SDU med støtte fra TrygFonden som mål at forbedre danskernes digitale sikkerhed i hverdagen.

  • 28.09.2023

    Ny institutleder på nyt erhvervsøkonomisk institut

    Christian Elmelund-Præstekær skal stå i spidsen for et nyt, stort institut med aktiviteter på SDU’s campusser i Esbjerg, Kolding og Sønderborg.

  • 28.09.2023

    Vi bør gentænke vores tilgang til innovation

    Samarbejde mellem offentlige og private organisationer og universiteter rummer et stort potentiale for at skabe innovation, der sikrer langsigtede løsninger og resiliente organisationer. Simon Sølvsten uddyber i sin kronik.

  • 21.09.2023

    En studiestart for alle med fokus på tryghed og gode relationer

    Med et stærkt fokus på at danne gode relationer i trygge rammer har Det Samfundsvidenskabelige Fakultet i Odense netop afsluttet årets studiestart for nye bachelorstuderende med rigtige gode resultater.

  • 20.09.2023

    Nyt projekt skal hjælpe børn med at navigere i misinformation

    Det kan være svært at spotte fake news på sociale medier, hvor børn også er mål for misinformation. Nu vil SDU-forskere med støtte fra TrygFonden kaste lys over, hvordan børn oplever mødet med misinformation. Her fortæller Lene Heiselberg mere om projektet.

  • 14.09.2023

    Der er masser af arbejdskraft ude i verden – lad os skabe fremtidens inkluderende økosystem

    Der er behov for at tiltrække og fastholde globalt talent på arbejdsmarkedet, og også for at udvikle en kultur, der er åben og inkluderende overfor migranter generelt, lyder det bl.a. fra Maria Elo i denne kronik.

  • 12.09.2023

    SDU og TrygFonden vil styrke det digitale demokrati

    Digital Democracy Centre på SDU og TrygFonden opretter et flerårigt fellowship-program, hvor målet er at forstå og adressere de udfordringer, digitale teknologier giver for demokratiet.

  • 11.09.2023

    Forskere vil ruste mindre virksomheder mod cybertrusler

    Det forandrede trusselsbillede øger behovet for at opruste på virksomhedernes cybersikkerhed, og et nyt forskningsprojekt på SDU skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med den opgave.

  • 07.09.2023

    Ny ekspertgruppe vil adressere truslen fra invasive arter i marine økosystemer

    Invasive arter – det kan være både planter og dyr - er en alvorlig trussel mod biodiversiteten, har FN slået fast. Det får nu en gruppe SDU-forskere til at danne en ekspertgruppe.

  • 31.08.2023

    SDU-studerende: "På SDU i Sønderborg er der altid noget nyt at lære, da vi har næsten alle nationaliteter her"

    Roman Strehár har altid vidst, at han ville studere i udlandet. Han læser HA – Generel erhvervsøkonomi på SDU i Sønderborg, og som international studerende er der rig mulighed for at møde mennesker fra hele verden og opleve forskellige kulturer.

  • 31.08.2023

    Paradokset ved den digitale eksklusion på landet

    Digitaliseringens indtog har skabt nye muligheder for digitale sundheds- og velfærdstjenester, men rummer også en betydelig risiko for eksklusion af nogle borgere. I projektet REACT undersøger forskere, hvordan der kan opnås mere inklusion i de digitale løsninger i landdistrikterne. Læs mere om udfordringen i denne kronik.

  • 24.08.2023

    Iværksætternes mentale sundhed er udfordret

    Der skal større fokus på iværksætteres mentale sundhed. Sådan lyder det fra Mette Søgaard Nielsen og Kim Klyver i denne kronik.

  • 17.08.2023

    Hvad bestemmer vores succes i livet?

    Gregory Clark sætter i denne kronik fokus på, hvilken betydning arv og miljø har for menneskers sociale udfald.

  • 11.08.2023

    European SDU Lectures – Europas fremtid i en foranderlig verden

    I krisetider er der grund til at samle tankerne. Det gør Syddansk Universitet og Tænketanken Europa i forelæsningsrækken European SDU Lectures, hvor førende internationale forskere og eksperter besøger København og giver deres perspektiver på Europas fremtid.

  • 28.07.2023

    SAMF byder velkommen til mere end 1300 nye studerende

    1375 ansøgere har i år fået tilbudt en studieplads på én af SDU’s samfundsvidenskabelige uddannelser. Det er en stigning på 3 procent sammenlignet med sidste år.

  • 13.07.2023

    Hvem bliver du, hvis du kun møder kollegerne på skærmen?

    Henry Larsen og Elena Strøbech sætter i denne kronik fokus på kvaliteten ved det fysiske møde, og hvad vi går glip af ved at mødes digitalt.

  • 07.07.2023

    Årets 10 meste læste forskningshistorier

    Kommaer. Kunstig intelligens, som din nye chef. Gulerødder, som forebygger tarmkræft. Ny behandling til rygpatienter. Her er de 10 forskningsnyheder fra Syddansk Universitet, som er blevet mest læst det seneste år.

  • 06.07.2023

    Over 5500 unge vil studere på Samfundsvidenskab

    I alt har 5690 unge søgt ind på én af SDU’s samfundsvidenskabelige uddannelser, og 1610 har uddannelserne som deres førsteprioritet. Det er en fremgang på hhv. 20 og 12 procent sammenlignet med sidste år og over niveauet for 2021.

  • 03.07.2023

    SAMF styrker holdet

    Kristin B. Munksgaard er udpeget prodekan for strategisk udvikling og får en nøglerolle i arbejdet med at realisere strategiske indsatser på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Hun fortsætter i stillingen som leder af Syddansk Universitet Business School.

  • 29.06.2023

    En grænseregion på tærsklen til omstilling

    Hvad er status på det grænseoverskridende samarbejde omkring den grønne omstilling? Og hvad skal der til for, at den dansk-tyske grænseregion kan udfolde sit store potentiale? Det belyser Dorte Jagetic Andersen og Søren Tinning i denne kronik.

  • 26.06.2023

    SDU-studerende vil hjælpe os med at få bæredygtige vaner

    Pernille Lydia Sørensen, der har en bachelor fra SDU, står bag den deleøkonomiske app Monto. Her kan du spare penge, finde dit indre legebarn frem og leje et paddleboard og være god mod kloden på én og samme tid.

  • 15.06.2023

    Arbejde - et klodset begreb, som skal udbygges

    Arbejdsbegrebet er, som det bruges i managementkulturen i dag, en farverig Lego-konstruktion, hvis farvevalg og sammensætning vi ikke længere er optaget af. Sådan lyder det bl.a. i denne kronik af Dominique Bouchet.

  • 08.06.2023

    Kunstig intelligens udfordrer vores medier og demokrati

    Medier og demokrati står foran kæmpe forandringer, nu kunstig intelligens ruller ud i hele verden. Vi har spurgt SDU-professor Claes de Vreese, hvilke udfordringer vi står overfor, og hvad vi kan gøre ved dem.

  • 08.06.2023

    Nyt elitecenter: Hvis vi skal klare klimakrisen, skal vi ændre vores narrativer

    I hele menneskehedens historie har vi placeret os selv i centrum af verden, og vores idealer har været vækst og rigdom, siger lederen af det nye elitecenter under SDU Climate Cluster, PACA. Der er brug for nye narrativer, mener hun.

  • 08.06.2023

    Bæredygtige forsyningskæder - fra snak til handling

    Selvom bæredygtighed for alvor er kommet på ledelsesagendaen i danske virksomheder, så er der stadigvæk et ikke-indfriet forretningspotentiale. Og dette potentiale er så vigtigt, at det kræver en solid tværorganisatorisk involvering. Sådan lyder det bl.a. fra professor Jan Stentoft i denne kronik.

  • 07.06.2023

    Sten Rynning bliver ny direktør for Danish Institute for Advanced Study

    SDUs rektor, Jens Ringsmose, har udpeget professor i statskundskab Sten Rynning som ny direktør for Syddansk Universitets tværfaglige eliteforskningscenter, DIAS.

  • 07.06.2023

    Terrorismebestemmelse giver problemer med retssikkerheden

    Straffelovens bestemmelse om terrorisme er fra dag ét blevet kritiseret for at være for uklar, og heller ikke retspraksis efterlader et entydigt billede af, hvad man som borger dømmes for. Det konkluderer Nanna Grønning-Madsen i ny bog baseret på sin ph.d.-afhandling.

  • 31.05.2023

    Overvågning fører til stress og mistrivsel blandt danske fiskere

    Kameraovervågning på skibe påvirker arbejdsmiljøet negativt blandt danske jomfruhummerfiskere. Det konkluderer et nyt studie.

  • 25.05.2023

    Hvordan håndterer ChatGPT moralske dilemmaer?

    ChatGPT fascinerer brugere verden over. Men hvad sker der, når man konfronterer botten med moralske dilemmaer, og hvordan reagerer brugerne på det? Det har vi spurgt lektor Andreas Ostermaier om her.

  • 25.05.2023

    Vi fremtidssikrer SDU’s Samfundsvidenskabelige Fakultet

    Der er mange muligheder på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU, uanset om man er på udkig efter relevante uddannelser, ny viden og inspiration eller er interesseret i et fremtidigt samarbejde. Fakultetets ledelse uddyber i denne kronik, der er bragt i Erhverv+.

  • 25.05.2023

    SAMF fokuserer uddannelsesporteføljen

    Der vil også fremover være et stort udbud af uddannelser at vælge imellem på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, selvom vi lukker to uddannelser og fokuserer udbuddet af linjer og profiler på de erhvervsøkonomiske uddannelser.

  • 09.05.2023

    6 nye projekter får fast track virkemiddel

    Fast track virkemidlet fra SDU Climate Cluster gives til frie forskningsidéer og hypoteser samt til at etablere pilotprojekter, som senere kan danne grundlag for større, eksterne forskningsansøgninger.

  • 08.05.2023

    SDU og Sprognævnet vil lære danskerne at sætte komma

    SDU har sammen med Dansk Sprognævn sat sig for at hjælpe danskerne med at sætte komma korrekt. Det sker med lanceringen af et nyt kommakursus, som kan tages online på et par timer.

  • 04.05.2023

    Er kontoret fortid?

    Nedlukningen under corona har ændret den måde, mange virksomheder organiserer arbejdet på, og her er der måske også læring at hente fra historien, skriver Gregory Clark i denne kronik.

  • 27.04.2023

    Verdensmålene som ramme for fremtidens rensningsanlæg

    Når verdensmålene agerer som bindeled mellem projektpartnere og tillader forskellige tilgange og forståelser, kan de bidrage til at mobilisere nye ressourcer. Det gælder blandt andet nye forretningsmuligheder, herunder branding, innovation og nye samarbejdsmåder. Læs mere i kronikken her.

  • 20.04.2023

    Kunstig intelligens i krig

    Invasionen af Ukraine har skabt en større bevidsthed om den rolle, som kunstig intelligens (AI) kan spille i konflikter, og et spørgsmål, der melder sig, er, hvordan AI-baserede teknologier i våbensystemer ændrer den menneskelige kontrol over magtanvendelse. I denne kronik peger tre forskere på, hvor der er grund til bekymring.

  • 14.04.2023

    Hvem bliver taberne i Europas grønne omstilling?

    Rundt om i Europa lukker kulminerne i den grønne omstillings tegn. Nu skal forskere afklare, hvad transformationen fra kul til vedvarende energi betyder for de familier og lokalsamfund, som i generationer har haft minedrift som levebrød.

  • 13.04.2023

    Ny uddannelse vil bidrage til at løse demografiske udfordringer

    Den demografiske udvikling er afgørende for, hvordan vi skal indrette samfundet, og en ny kandidatuddannelse på SDU vil fra næste år uddanne demografer, der kan bidrage til at tackle udfordringerne. Det er Danmarks eneste uddannelse i demografi.

  • 12.04.2023

    Hvad sker der i hjernen, når vi ser nyheder?

    Nyheder får hjernen til at arbejde på højtryk og vækker følelser i os alle. Men hvad er det for processer, der sættes i gang, og hvorfor fanger nogle nyheder vores opmærksomhed mere end andre? Det spørger vi medieforsker på SDU Morten Thomsen om her.

  • 06.04.2023

    Vi har nået migrationsalderen

    Projektet ’Hello Europe’ har analyseret migranters potentiale som forandringsagenter og peger på en række barrierer og muligheder på vejen dertil. Læs kronikken her.

  • 30.03.2023

    Høst værdien af Offentlig-Privat Innovation – planlæg implementeringen på forkant

    Implementering af et offentlig-privat-projekt, der har vist sig at være værdifuldt, kræver ny- eller geninvestering og må derfor ikke anses som værende et afsluttet samarbejde. OPI-projektet er blot første skridt på vejen. I næste skridt skal der fokuseres på, hvordan implementering kan foregå.

  • 29.03.2023

    Er vi tættere end nogensinde på dommedag?

    Som følge af Ruslands atomtrusler blev klodens officielle Dommedags-ur i år stillet ti sekunder frem - til 90 sekunder i »midnat«. Det er det tætteste nogensinde på den globale totalkatastrofe. Vi har bedt militæranalytiker Peter Viggo Jakobsen og koldkrigshistoriker Casper Sylvest om at vurdere situationen.

  • 28.03.2023

    På jagt efter nye fortællinger om Europas grænser

    Grænser præger vores syn på Europa og kan både forene og adskille os europæere. Et nyt EU-projekt med SDU i spidsen skal udforske, hvilke fortællinger vi som europæere konstruerer og bærer rundt på.

  • 24.03.2023

    Ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU bliver Ida Ebbensgaard

    Hvordan forholder dansk journalistik sig til de potentialer og udfordringer, som kunstig intelligens fører med sig? Det sætter Ida Ebbensgaard fokus på som ny fellow på Journalistik.

  • 16.03.2023

    En vedvarende og bæredygtig energipolitik

    Hvis det skal lykkes at gøre vedvarende energi til den primære energikilde, kræver det, at politikerne gør op med en uforståelig energipolitik. Sådan lyder det fra tre forskere i denne kronik.

  • 02.03.2023

    Klima på tværs giver nye muligheder

    Ekstreme regnskyl, stigende havvandstand og hyppige storme giver stadig større udfordringer på vandområdet - men disse klimaudfordringer er imidlertid grænseoverskridende og skal derfor både løses nationalt, men også igennem internationalt samarbejde.

  • 27.02.2023

    Ny fakultetsdirektør på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

    Det bliver Torben Durck Johansen, der 1. april tiltræder som fakultetsdirektør på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU.

  • 23.02.2023

    Naturen kan hjælpe os, når vi rammes af ekstremt vejr

    Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.

  • 23.02.2023

    De store samfundsproblemer kræver nye samarbejder

    Kan nye offentligt-private samarbejder og digitalisering bidrage til at løse komplekse problemer? Kommuner, virksomheder og Dansk Industri har sammen sat fokus på, hvilke værktøjer der kan være optimere og kvalitetsudvikle kommunernes opgaver. Læs mere i denne kronik.

  • 16.02.2023

    Livet i et voldeligt land kan være flere år kortere og meget mindre forudsigeligt

    Folks levealder i voldelige lande er mindre forudsigelig, og yngre menneskers forventede levetid kan være helt op til 14 år kortere sammenlignet med fredelige lande, viser en ny international undersøgelse ledet af Syddansk Universitet og University of Oxford.

  • 08.02.2023

    OB’s kommunikationschef uddannede sig i sin passion

    Rasmus Nejstgaard flyttede fra København til Esbjerg i jagten på en karriere i sportsbranchen. Det blev startskuddet til en hverdag i den danske superliga.

  • 08.02.2023

    Dit eller mit aftryk?

    Investorer responderer generelt positivt på en virksomheds forsøg på at bekæmpe klimaændringer, viser forskning. Læs mere i kronikken af Jochen Theis.

  • 07.02.2023

    Fremtidige kandidater kan hjælpe de lokale virksomheder

    Den grønne omstilling kræver nye kompetencer i virksomhederne. En ny cand.merc. på SDU ruster kandidaterne til at løse problemer indenfor organisationer med fokus på bæredygtighed.

  • 06.02.2023

    9 SDU-forskere blandt 2022’s mest citerede

    DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.

  • 02.02.2023

    Det aldrende samfund – udfordring eller krise?

    Når den demografiske udvikling skal håndteres, er der behov for at supplere registrenes ”hårde” viden om de ældres adfærd med ”blød” viden om de ældres holdninger, ønsker, forventninger til fremtiden osv. Sådan lyder det bl.a. i denne kronik af Jørgen T. Lauridsen.

  • 01.02.2023

    Kultursociologerne Mette og Emilie giver stemme til kulturskabere

    Midt i Corona-nedlukningen startede to kultursociologer virksomheden Kurana. For pandemien tydeliggjorde noget, de gerne vil være med til at ændre: Der mangler viden på kulturområdet. Og det rammer især dem, der skaber kunsten og kulturen.

  • 26.01.2023

    Kan man skabe modstandsdygtige forsyningskæder uden tværorganisatorisk samarbejde?

    Vil man skabe større modstandsdygtighed i forsyningskæderne, fordrer det tværorganisatorisk samarbejde for at sikre, at man har det samme billede af virksomheden og dens sårbarheder. SDU-forskere har skabt en procesmodel til at sikre mere robuste forsyningskæder.

  • 12.01.2023

    Planetens biodiversitet må både bevares og gøres mere robust

    Da COP 15 fandt sted i december sidste år var et af målene at blive enige om at beskytte 30 procent af verdens land- og havområder inden 2030. Det lykkedes at få lavet en aftale, og i denne kronik deler Bent Ole Gram Mortensen nogle tanker om, hvad det vil kræve at nå dertil.

  • 06.01.2023

    Samarbejde mellem studerende og virksomheder bringer stor værdi

    Hver onsdag skifter Jonas Poulsen undervisningen på HA-studiet på SDU ud med praktik hos Nic. Christiansen Gruppen i virksomhedens Business Intelligence afdeling. For Jonas Poulsen er det en god mulighed for at afprøve teorierne fra studiet i praksis, og virksomheden får adgang til ny viden og perspektiver udefra.

  • 15.12.2022

    Har vi brug for en land-by udredning?

    Nyere forskning i økonomisk geografi taler om utilfredshedens geografi, når den skal forklare, hvorfor vi protesterer gennem stemmeboksen.

  • 06.12.2022

    Nyt Advisory Board skal bidrage til fakultetets udvikling

    Et nyt Advisory Board skal komme med indspark og perspektiver på Det Samfundsvidenskabelige Fakultets fremtidige udvikling og strategiske indsatser.

  • 01.12.2022

    Fremtidens økonomer uddannes i dag

    Hvor tidligere tiders økonomiske teori var rettet mod handel mellem husholdninger og virksomheder og på samfundet som helhed, er der nu et langt større fokus på, at også miljø og fysiske omgivelser indgår. Sådan skriver Christian Kronborg i denne kronik.

  • 29.11.2022

    24,6 millioner til excellente yngre forskere på SDU

    Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.

  • 29.11.2022

    Kjeld Møller Pedersen får ny rolle

    Når november bliver til december, bliver dagligdagen på Økonomisk Institut på SDU én iderig og afholdt medarbejder fattigere. Her overgår Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik, som næsten 74-årig til professor emeritus.

  • 17.11.2022

    Årets undervisere på SAMF

    Tre undervisere på fakultetet har modtaget en pris for deres engagement og indsats i undervisningen. Mød dem her.

  • 15.11.2022

    SAMF-forsker modtager 2,7 mio. kroner fra DFF

    Lektor Mette Kjærgaard Thomsen er blandt de forskere, der i år får del i bevillingerne fra Danmarks Frie Forskningsfond under Inge Lehmann-programmet. Hun modtager 2,7 mio. kroner til sit projekt om, hvordan samspillet med frivillige kan styrkes i den offentlige sektor. Her fortæller Mette Kjærgaard Thomsen mere om projektet og perspektiverne.

  • 10.11.2022

    Skal vi redde vores kulkraftværker?

    Kul er næppe en langsigtet løsning, men hvorfor rive allerede etablerede værker ned? Nye kulfyrede anlæg giver næppe mening i Danmark, selv om de stadig bygges andre steder i verden. Der er nemlig et betydeligt CO2-aftryk i selve byggefasen af nye anlæg, som vi ville afgive, hvis vi valgte at erstatte de gamle værker med nye. Sådan lyder det bl.a. fra forfatteren bag denne kronik.

  • 08.11.2022

    Tre forskere slutter sig til talentprogram

    Tre forskere er netop blevet udpeget til Det Samfundsvidenskabelige Fakultets talentspor, som støtter yngre forskere i at yde vigtige bidrag til deres forskningsfelt.

  • 03.11.2022

    Er danske produktionsvirksomheder parate til EU’s nye direktiv om forsyningskæder?

    EU-kommissionen fremlagde i februar 2022 et direktivforslag, der bl.a. stiller krav til de største virksomheder om at undgå krænkelser af menneskerettigheder og miljøsvigt i deres forsyningskæder via krav til due diligence eller rettidig omhu. Men hvilken betydning kan det have for de SMV'er, der er en vital del af de største virksomheders forsyningskæder?

  • 31.10.2022

    Frederik Waage modtager SDU’s forskningsformidlingspris

    Professor mso, dr.jur. Frederik Waage har fået tildelt årets forskningsformidlingspris for sin meget omfattende formidlingsindsats de seneste år, hvor han har belyst juridiske spørgsmål i en række sager af stor offentlig bevågenhed. Han fortæller her om nogle af de sammenhænge, hvor han oplever, at hans viden især har gjort en forskel.

  • 26.10.2022

    Covid-19 har påvirket den forventede levealder mindst i Norden

    Covid-19-pandemien har de seneste to år medført en nedgang i den forventede levealder i Europa og globalt, men ikke i Danmark og hos vores nordiske naboer.

  • 25.10.2022

    Er Danmark ved at falde fra hinanden?

    Med klimakrise, krig i Europa og et presset sundhedsvæsen er der komplicerede problemer at tage fat på i dansk politik. Alligevel ender både vælgere og politikere med at tale mere om mink-skandale, Søren Papes eks-mand og salonerne i København. SDU-professor David Hopmann gør dig klogere på fragmenteringens mange ansigter, inden du sætter krydset.

  • 20.10.2022

    Strategisk landsbyplanlægning skal sikre levedygtige landsbyer i fremtiden

    Når vi er på vej mod en fremtid, hvor energi er højt på dagsordenen, kræver det altså, at kommunerne i langt højere grad tænker sektorerne sammen, lyder det bl.a. fra forfatteren bag denne kronik.

  • 19.10.2022

    Vi køber elbiler - hvis altså det kan betale sig for os

    En ny undersøgelse viser, at danske forbrugeres motiv for at købe elbiler overvejende er drevet af ydre motivationsfaktorer. Det kan være skidt nyt for målet om at elektrificere bilindustrien, siger professor i forbrugeradfærd.

  • 13.10.2022

    Følg den digitale valgkamp live

    Kampen om vælgerne udkæmpes i disse dage på de sociale medier, hvor partier og kandidater målretter deres annoncer og budskaber mod bestemte målgrupper. Et nyt SDU-projekt gør det muligt dagligt at følge udviklingen og dykker ned i de mange forskellige data.

  • 11.10.2022

    SDU-forsker får prestigefyldt sølvmedalje

    José Manuel Aburto forsker i de langsigtede konsekvenser af ulighed i befolkningers sundhed og dødelighed, der bl.a. har vist sig under COVID-19-pandemien. Nu får han Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje for sin indsats.

  • 29.09.2022

    En ny geopolitisk normalitet for virksomheder

    Geopolitikken har helt og aldeles inviteret sig selv ind i forretningslivet. Vi observerer tre former for reaktioner: fuldstændig tilbagetrækning fra Rusland, delvis afkobling fra det russiske marked og at fortsætte som hidtil, lyder det bl.a. fra forfatterne bag denne kronik.

  • 19.09.2022

    Studiestart på Samfundsvidenskab i Odense: Den gode start kræver både social og faglig tryghed

    Studiestarten skal give vores nye studerende en mulighed for at blive en del af et trygt og inkluderende studiemiljø. Det er vores ansvar at tilbyde en introduktion af høj kvalitet, så de hurtigt bliver i stand til at kunne levere den indsats, der kræves og forventes af dem.

  • 16.09.2022

    Topforsker til SDU

    En af verdens førende økonomiske historikere Gregory Clark rykker næste år til SDU fra University of California, Davis. Det er muliggjort af en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond på 10 mio. kroner.

  • 15.09.2022

    Peter Møllgaard fortsætter som formand for Klimarådet

    SDU’s Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Peter Møllgaard, er blevet genudpeget til formandsposten for Klimarådet, der rådgiver regeringen på klimaområdet, for en 4-årig periode.

  • 15.09.2022

    Bevilling skal gøre dine klik mere gennemsigtige

    Du bruger hele tiden apps og websites på din smartphone, tablet, pc eller andre digitale enheder. Disse applikationer indsamler oplysninger om dig og din adfærd, men vi ved for lidt om, hvordan denne data bruges, deles og sælges videre. Fabrizio Montesi og Claes de Vreese, begge fra Digital Democracy Centre, har netop modtaget en bevilling på 3 mio. kroner fra VILLUM FONDEN til at gøre dine klik mere gennemsigtige og tilgængelige.

  • 15.09.2022

    Bæredygtige robotter kan øge hele industriens bæredygtighed

    Ny analyse sætter fokus på grøn omstilling i robotindustrien, og hvor der er størst effekt at hente. Læs mere i denne kronik af Kristina Vaarst Andersen.

  • 08.09.2022

    Digitale beslutningsværktøjer i videnbrancher kan føre til teknologidominans

    Digitale beslutningssystemer har mange fordele, men også ulemper, hvis vi sætter for stor lid til dem, lyder det fra forskerne bag denne kronik.

  • 01.09.2022

    SDU-ekspert i FN’s Sikkerhedsråd

    Terrorgruppers brug af militær droneteknologi er en trussel mod verdenssamfundet. Det var hovedbudskabet i den tale, som lektor James Rogers netop har holdt i FN’s Sikkerhedsråd, hvor han var inviteret for at dele sin viden om terroristers brug af droner.

  • 25.08.2022

    Lytter vi for meget til de succesfulde iværksættere?

    Hvis vi for alvor vil udvikle dansk iværksætteri, skal vi udvide horisonten og lytte mere til de almindelige iværksættere, fiaskoerne og iværksætterforskningen. Sådan lyder budskabet fra forskerne bag denne kronik.

  • 18.08.2022

    Indlemmelse af Ukraine vil gøre EU mere østeuropæisk

    Indlemmes Ukraine i EU, vil landet trække EU i østeuropæisk retning, politisk såvel som økonomisk. Præcist hvor østeuropæisk EU vil blive, afhænger af, hvordan beslutningsstrukturerne i et udvidet EU vil se ud, idet vi formentlig ikke kommer uden om traktatreform, skriver Thomas Barnebeck Andersen i denne kronik.

  • 07.07.2022

    SAMF Tænketank får nye medlemmer

    Et nyt hold er sat til fakultetets tænketank, der bidrager med indspark og sparring i forbindelse med indsatser på forskningsområdet.

  • 07.07.2022

    Digitale platforme og social innovation

    Vores samfund gennemgår i dag mange radikale omvæltninger, som platformiseringen i stigende grad går i dialog med og udvikler nye svar på. Hvilke muligheder tilbyder platformene, og er der udfordringer? Det sætter forfatteren bag denne kronik fokus på.

  • 05.07.2022

    Ny master styrker samspillet mellem teknologi og ledelse

    SDU er klar med en ny masteruddannelse i teknologiledelse. Uddannelsen giver kompetencer til at udforske og udnytte de mange forretningsmuligheder, fremspirende teknologier som fx droner, robotter og 3D print kaster af sig.

  • 30.06.2022

    Ekspert i eventøkonomi: At have en interessant oplevelsesportefølje kan have fordele

    Et nyt Tour de France-studie af Idan og SDU konkluderer, at værtskommunerne ikke skal forvente nogle økonomiske effekter af værtskabet. En langsigtet oplevelsesstrategi kan dog have fordele, fortæller SDU-forsker i eventøkonomi.

  • 23.06.2022

    Hvor lækre er bæredygtige entreprenører?

    Kun hver femte af vores nye studerende mener umiddelbart, at entreprenørskab og bæredygtighed hænger sammen. Her har uddannelsesinstitutionerne et ansvar for at udvide fortællingen om entreprenørskab og fortælle, at man kan være profitabel og samtidig gøre en positiv forskel for miljøet og klimaet, skriver forfatterne bag denne kronik.

  • 16.06.2022

    Cand.merc. etableres på SDU i Slagelse

    Fra september 2023 kan studerende læse cand.merc. på SDU i Slagelse. Det har Uddannelses- og Forskningsministeriet netop godkendt, og det befæster SDU’s regionale profil yderligere.

  • 13.06.2022

    SAMF-forsker i spidsen for ny Danida-indsats

    Et nyt forskningsprojekt skal bane vejen for mere bæredygtighed og gode arbejdsforhold i læderindustrien i Bangladesh. Projektet er et led i Udenrigsministeriets udviklingssamarbejde Danida og bliver ledet af lektor Dewan Ahsan.

  • 09.06.2022

    Afgiftssystemets bidrag til at indfri klimamål

    En ny afgiftsstruktur på energi- og klimaområdet skal understøtte den grønne omstilling mod et mere bæredygtigt energisystem. Men selvom regeringens udspil er ambitiøst, så bygger det på forudsætninger, som ikke nødvendigvis bliver enkle at opfylde, skriver forfatterne bag denne kronik.

  • 30.05.2022

    Når kriser bliver hverdag

    Kriser er ikke bare en trussel, men en anledning til at ryste posen og afsøge nye muligheder. Og det har mange virksomheder fået mod på i løbet af coronakrisen. Det forklarer ny bog fra to SDU-eksperter, der forsker i kriser i virksomheder.

  • 25.05.2022

    Kreativiteten stiger, når fjenden angriber

    Krige påvirker kunstneres kreativitet forskelligt alt efter typen af krig. De kunstneriske aktiviteter øges i defensive krige, men falder markant på den modsatte side af frontlinjen i det land, der fører offensiv krig. Et studie fra SDU har set nærmere på klassiske komponisters aktiviteter under forskellige krige.

  • 19.05.2022

    Er vi ved at miste de stedspecifikke styrker i arbejdet med Offentlige-Private Innovations-partnerskaber?

    Hvordan skabes en lokalt, regionalt og nationalt forankret OPI-indsats baseret på netværk, lokalt og regionalt engagement og kompetencer via geografisk nærhed? Forfatterne bag denne kronik har tre bud, hvordan det kan blive lettere at tage initiativ til nye OPI-partnerskaber.

  • 12.05.2022

    Fra ny teknologi til bæredygtighed

    3D print teknologien har et stort potentiale i forbindelse med produktudvikling, hvor den åbner helt nye muligheder for virksomhederne. En ny rapport viser, at bæredygtighed er en uventet men velkommen sidegevinst ved implementering af 3D print, skriver forfatterne i denne kronik.

  • 10.05.2022

    17 mio. kroner til nyskabende projekter på SAMF

    Fire forskere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU har netop fået bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond. Midlerne går blandt andet til forskning inden for international politik og orden og til at undersøge forskelle i levetid.

  • 05.05.2022

    Elbilers succes afhænger af, at vi får forbrugerne med på vognen

    Det rekordhøje salg af elbiler stiller krav til, at vi tilpasser vores infrastruktur til elbiler og bygger et robust og effektivt opladenetværk. Og det centrale spørgsmål er, om de danske forbrugere er billige til at betale, skriver forfatteren i til denne kronik.

  • 29.04.2022

    Jurauddannelse etableres på SDU i Esbjerg

    Fra efteråret 2023 kommer SDU til at have en jurauddannelse i Esbjerg. Det står klart, efter at Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser - også kaldet RUVU - har godkendt SDU’s ansøgning for uddannelsen. Det offentliggjorde statsminister Mette Frederiksen under et besøg på SDU i Esbjerg torsdag formiddag.

  • 20.04.2022

    Bliv klog på forsvarsforbeholdet inden 1. juni

    Hvorfor har Danmark et forsvarsforbehold, hvad handler EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik om, og hvordan forholder EU sig til den nye sikkerhedssituation i Europa efter krigen i Ukraine? Det hjælper SDU-ekspert Anne Ingemann Johansen med svar på her.

  • 20.04.2022

    Hvad Covid-19 har lært os om forældres tillid

    Det er nu to år siden, at hverdagen så småt vendte tilbage efter første corona-nedlukning. Nyt studie viser, at relationen til skoler og lærere påvirkede forældres tillid og adfærd under Covid-19. Det rummer læring, som kan være værdifuld i fremtiden.

  • 14.04.2022

    Kan Slesvigs grænseeksempel bruges til en fredsarkitektur i Ukraine?

    Ruslands angreb på Ukraine et klart angreb på anerkendte grænser og territorial integritet. En fredelig løsning kræver, at Ruslands geopolitiske konflikt med Vesten bliver løst først, skriver forfatteren i denne kronik.

  • 07.04.2022

    Kan varemærkning af journalistik øge tilliden til information?

    Forskere fra SDU skal udvikle et værktøj, der kan bruges til at identificere troværdig journalistik på sociale medier.

  • 05.04.2022

    Mød Olivier Schmitt

    Olivier Schmitt er professor MSO ved Center for War Studies på SDU. I sin forskning interesserer han sig for sikkerhedspolitik, militært samarbejde, våbenkontrol og krigens skiftende karakter. Derudover beskæftiger han sig med ideer og normers rolle i verdenspolitikken med fokus på bl.a. strategiske fortællinger og propaganda. Han har tidligere arbejdet med russiske sikkerhedsforhold og bringer løbende sin viden i spil i forbindelse med krigen i Ukraine.

  • 04.04.2022

    Mindeord for professor James W. Vaupel

    Søndag den 27. marts 2022 døde Jim Vaupel efter et uventet og kort sygdomsforløb. Dermed mistede vores universitet og Danmark, ja hele verden, en førende demograf og aldringsforsker.

  • 31.03.2022

    Er det universitetets opgave at gøre de studerende jobparate?

    På universitetet har vi en opgave i at sikre, at de studerende evner at gøre noget med den viden, de har tilegnet sig. De skal kunne omsætte deres faglige viden og bruge den i forskellige praktiske kontekster. Derfor giver det god mening for universitetet at skabe de rette rammer for møderne mellem studerende og virksomheder, skriver forfatteren bag denne kronik.

  • 28.03.2022

    Efterretningstjenesternes rolle til debat

    SDU og Københavns Professionshøjskole inviterer til debat om efterretningstjenesternes rolle og grænserne for åbenhed og lukkethed for landets hemmeligste organer. Det sker onsdag den 20. april i København, hvor både forskere og beslutningstagere tager del i diskussionen.

  • 24.03.2022

    Det regionaliserede universitet skaber vi sammen

    Der, hvor potentialet i det regionaliserede universitet for alvor forløses, er, når vi samskaber forskning og uddannelse. Når virksomheder, offentlige partnere og universitetet i fællesskab formulerer brede strategiske og tematiske satsninger regionalt, skriver forfatterne bag denne kronik.

  • 23.03.2022

    Ph.d.-skole med internationalt udsyn

    Forskningsmiljøerne og ph.d.-skolen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har succes med internationale samarbejder. Det trækker kompetente ph.d.-studerende til SDU og højner forskningen.

  • 17.03.2022

    Prestigefyldt EU-bevilling til SDU-forsker

    Annette Baudisch modtager en eftertragtet ERC Consolidator Grant fra Det Europæiske Forskningsråd til at udforske og finde nye mønstre i fertilitetsdata.

  • 16.03.2022

    To uger spækket med business på SDU

    I hele uge 12 og 13 slår SDU Business School dørene op for Business School Days for studerende på de erhvervsøkonomiske uddannelser. Her kan de studerende bl.a. se frem til at møde og samarbejde med en række virksomheder, der lægger vejen forbi SDU i dagene.

  • 10.03.2022

    Klima og selvstændighed: Olieudvinding i Grønland?

    I DR’s tv-serie Borgen står udenrigsminister Birgitte Nyborg i et dilemma efter et stort olifund i Grønland: Klimabeskyttelse eller finansiering af Grønlands selvstændighed? Ifølge forfatteren bag denne kronik, er det ikke urealistisk, at den danske regering en dag vil blive stillet overfor netop det valg, som ”Borgens” udenrigsminister står i lige nu.

  • 07.03.2022

    Ny dekan på samfundsvidenskab

    Med Peter Møllgaard som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en erfaren strategisk leder med internationale erfaringer.

  • 04.03.2022

    Krigen i Ukraine peger mod ny sikkerhedspolitisk kurs

    Med Ruslands invasion af Ukraine står vi over for en ny kontinental orden præget af rå magtpolitik, der skaber momentum for europæisk oprustning og en ny arbejdsdeling i NATO. Professor Sten Rynning udlægger situationen.

  • 02.03.2022

    Tag temperaturen på din virksomheds innovation

    Med en ny innovationstest kan små og mellemstore produktionsvirksomheder få indblik i virksomhedens innovationsniveau og finde inspiration til nye måder at innovere på.

  • 01.03.2022

    Fra klimaholdning til -handling

    Ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU bliver Gerd Maria May, der i sit fellow-projekt skal arbejde med klima og journalistik.

  • 24.02.2022

    Har du råd for tiden? Råd fra fortiden

    Geopolitiske spændinger og den globale pandemi har bragt forsyningsmæssige konsekvenser med sig. Erfaringer fra historien viser, at virksomheder kan imødekomme problemerne ved at undlade at låse sig fast til en teknologi, som er for afhængig af eksterne forsyninger, skriver forfatterne i denne kronik.

  • 17.02.2022

    Hvad betyder køn for virksomhedens sociale og miljømæssige investeringer?

    Spørgsmålet om, hvordan virksomheder kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling og spørgsmålet om, hvordan antallet af kvinder i ledelsesstillinger, ser ikke umiddelbart ud til at have noget med hinanden at gøre. Men faktisk tyder ny forskning på en sammenhæng mellem lederens køn og virksomhedens fokus på bæredygtighed, skriver Jochen Theis i denne kronik.

  • 09.02.2022

    Manden i spidsen for Forsvarets strategiske logistik byggede en forskergrad oven på officerskarrieren

    Han har fløjet som jagerpilot i internationale operationer og haft en række chefstillinger i Forsvaret. Senest er han blevet udnævnt oberst og står nu i spidsen for Forsvarets strategiske logistik. Titlerne på Jacob Barfoeds CV vidner om en alsidig karriere, der også bragte ham omkring SDU.

  • 03.02.2022

    Ulighed i sundhed udfordrer landdistrikterne

    Strukturreformen har efterladt landdistrikterne med store udfordringer i forhold ulighed i sundhed. Vi mangler dog et samlet indblik i disse udfordringer og løsninger til at skabe mere lighed i sundhed for dem, der bor udenfor de større byer, skriver professor Egon Noe i denne kronik.

  • 25.01.2022

    SDU lancerer nyt forsvars- og sikkerhedspolitisk initiativ

    På fremtidens kampplads er der behov for, at teknologi, maskiner, mennesker, organisationer og politik i endnu højere grad tænkes sammen. Det skal et nyt tværfagligt forskningsnetværk på SDU være med til at imødekomme.

  • 20.01.2022

    Hvordan har covid-19 påvirket kommunerne?

    Coronas indtog har givet landets kommuner store udfordringer og opgaver, når de har skullet håndtere nedlukninger og genåbninger af daginstitutioner, skoler og plejehjem. Professor Kurt Klaudi Klausen er i gang med at indsamle erfaringer om, hvordan kommuner og ledere har tilpasset sig de nye og skiftende omstændigheder.

  • 20.01.2022

    Forsyningskæders bidrag: Halter vi bagefter i verdensmålene?

    Private virksomheder kan både bidrage til og udfordre FN’s verdensmål. Men virksomhedernes forsyningskæder har et stort potentiale, når det handler om at indfri verdensmålene, skriver forfatterne i denne kronik.

  • 13.01.2022

    Fra HA på SDU til direktør i Sydbank

    Linette Damgaard Hansen er 29 år, afdelingsdirektør for Forretningsudvikling Erhverv i Sydbank og uddannet på SDU. Hun er den yngste leder i bankens historie med så stort et ansvarsområde. Vejen dertil har været en kombination af nysgerrighed, ambition og studiejobs i erhvervslivet.

  • 03.01.2022

    Når graviditetsappen overtager graviditeten

    Tre SDU-studerende har undersøgt, hvordan gravide bruger graviditetsapps til at søge information om deres graviditet. Resultaterne viser, at intensiv brug af graviditetsapps kan lede til nye bekymringer og komme til at forme graviditetsoplevelsen for den gravide.

  • 09.12.2021

    Hvad gør vi med alt det vand?

    Når overløb forekommer, hvordan kan forsyningsselskaber så bedre håndtere dem? Svaret, skriver forfatterne i denne kronik, er samarbejde mellem offentlige og private aktører.

  • 08.12.2021

    Kunstig intelligens i medierne under lup

    Parterne bag medietech-klyngen Media City Odense går sammen om et nyt projekt på SDU, der skal bane vejen for at udnytte nye teknologier og kunstig intelligens (AI) endnu mere rundt om i redaktionslokalerne.

  • 08.12.2021

    SAMF-forskere får 9 mio. kroner fra Carlsbergfondet

    Ni forskere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU er blandt de visionære forskere, der netop har modtaget forskningsbevillinger fra Carlsbergfondet. Midlerne går blandt andet til forskning inden for efterretning og konstruktiv journalistik.

  • 02.12.2021

    Det er ikke så underligt, at danskerne føler sig hjemme i Flensborg

    Flensborg har en særlig karakter, fordi dansk og tysk nationalitet eksisterer side om side. I resten af Slesvig er det danske mindretal adskilt fra tyskerne. Men Flensborg har genvundet noget af den tidligere slesvigske identitet: Byen er flertydig, attraktiv og international, skriver Steen Bo Frandsen i denne kronik.

  • 25.11.2021

    Velfærdsstaten er mere sparegris end Robin Hood

    Velfærdsstater kritiseres ofte for ikke at være dygtige nok til at reducere ulighed. Men i praksis gør de primært noget andet – nemlig at fordele samfundets ressourcer på tværs af generationer – og ikke socioøkonomisk status. Det viser ny analyse af de europæiske velfærdsstater, og SDU-professor Pieter Vanhuysse opfordrer derfor til at skrue ned for kritikken af velfærdsstaten.

  • 22.11.2021

    SDU-spinout går nye veje med mediemonitorering

    Tre forskere fra SDU står bag virksomheden MediaCatch, som ved hjælp af kunstig intelligens giver en helt ny dimension til markedet for analyser af indhold i medier. Hvad der oprindelig startede som et forskningsprojekt, er i dag et unikt produkt på mediemonitoreringsmarkedet.

  • 18.11.2021

    Hvad skal vi med juridisk forskning?

    Jurister optrænes i selvstændighed, og individualitetstankegangen styrer den juridiske forskning. Men det er vigtigt at fremme det tværfaglige samarbejde. Det skriver Daniel Skov, som i sit eget arbejde opdagede, at samarbejde højner forskningskvaliteten.

  • 11.11.2021

    Kultur og entreprenørskab skal belønnes i landkommunerne

    Attraktive kulturmiljøer til unge og længevarende støtte til entreprenante borgeres udviklingsprojekter er vigtige kommunalpolitiske temaer, hvis affolkningen skal bremses.

  • 11.11.2021

    Ældre skal være sundere, og der skal tiltrækkes SOSU-assistenter

    Demografien er imod os – også kommunalt, hvor mange kommuner slås med en tiltagende ældre befolkning med behov for hjælp. Løsninger på problemet bør være en del af den kommunale valgkamp, mener lektor Nils Karl Sørensen.

  • 11.11.2021

    Kommunerne skal gå forrest i klimakampen

    Det er ikke nok, at forbrugerne ændrer adfærd. Skal der rykkes på Danmarks klimaaftryk, må kommunerne gå forrest, siger professor Søren Askegaard.

  • 11.11.2021

    Her er kommunernes tre store udfordringer

    Kommunalvalget er lige på trapperne, og mange kommunale politikere har fokus på det helt nære, men de store globale samfundsudfordringer bør også have plads i valgkampen. Det er nemlig i kommunerne, at mange af løsningerne skal findes.

  • 04.11.2021

    En overset detalje i finansielle og økonomiske beslutninger

    Kan vi aktivt gøre noget vedrørende ambiguity for en finansiel investor? Der synes at være to kilder på spil. Den ene er den ambiguity, der er tidsvarierende og fremherskende på de finansielle markeder. Den anden er den individuelle ambiguity-aversion. Begge synes at spille en rolle, når der træffes finansielle beslutninger, skriver forfatterne i denne kronik.

  • 01.11.2021

    Årets Underviser 2021: ”Det gør en forskel, at de studerende arbejder aktivt med det, de skal lære”

    Marian van Bakel sætter en ære i at skabe og udvikle et godt læringsmiljø, og hun møder sine studerende med stor entusiasme og opmærksomhed. Derfor modtager hun i år prisen som Årets Underviser på SDU.

  • 01.11.2021

    Iværksætter og mediespecialist kåret som æresalumne

    Jimmy Maymann er iværksætter og bestyrelsesformand for TV 2. Han har gennem sin karriere stået i spidsen for flere succesfulde medie- og techvirksomheder og har bestredet en absolut toppost som CEO for internetmediet Huffington Post.

  • 28.10.2021

    Lokaldemokratiet vinder frem

    En speciel type udvalg vinder frem i de danske kommuner i disse år. Ny undersøgelse fra SDU har kigget nærmere på de såkaldte §17 stk. 4-udvalg. Selvom de kan lyde kedelige, er de faktisk borgernes korteste vej til indflydelse på lokalpolitik.

  • 27.10.2021

    Tre eksempler på vilde konstitueringer

    Det går ikke altid stille for sig, når der skal konstitueres ude i kommunerne efter et valg. Professor Ulrik Kjær fortæller om tre af de vildeste konstitueringer fra de senere år her.

  • 27.10.2021

    Kampen om borgmesterkæden

    At få nedsat en kommunalbestyrelse og en borgmester kan virke relativt simpelt efter et valg, men hunger efter magt, tilfældigheder og et fristende set-up kan gøre konstitueringsprocessen til et indviklet forløb med hemmelige aftaler. Professor Ulrik Kjær forklarer her spillet, der starter, når stemmeoptællingen slutter.

  • 21.10.2021

    Forbrugerne kan ikke bære bæredygtigheden alene

    Kompleksiteten er for overvældende, når den enkelte forbruger skal afgøre hvilket produkt, der er mest klimavenligt. Udviklingen frem mod det bæredygtige forbrug drives lige nu af forbrugerne, men for at komme i mål med det, skal det understøttes af industrien, skriver forfatterne i denne kronik.

  • 06.10.2021

    Visionær ny rektor for SDU

    Dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU Jens Ringsmose bliver fra den 1. november 2021 ny rektor på Syddansk Universitet.

  • 06.10.2021

    COVID-19 har ført til stor nedgang i forventet levealder

    COVID-19-pandemien har medført nedgang i forventet levealder i det meste af verden – en nedgang, der ikke er set siden 2. verdenskrig. Danmark og Norge har derimod oplevet en stigning i forventet levealder under pandemien.

  • 05.10.2021

    Danmark kan blive førende inden for en bæredygtig skibsindustri

    Danmark er et af de nordeuropæiske lande med den største kapacitet og ekspertise inden for bæredygtig ophugning og genanvendelse af skibe. Det giver gode forudsætninger for at blive førende på området, viser et nyt studie, der har undersøgt mulighederne for at skabe en cirkulær økonomi i skibsindustrien.

  • 29.09.2021

    SDU-studerende: ”Erhvervssamarbejder er en måde at vise virksomhederne, hvad vi kan”

    På de erhvervsøkonomiske uddannelser arbejder studerende tæt sammen med lokale virksomheder. Mød Alex Martin Jensen, der gav Rørvig Centret et nyt perspektiv på virksomhedens markedsføring.

  • 23.09.2021

    Forsyningskæders forstyrrelser - husker vi at tage ved lære?

    Virksomhedsledere er for alvor er blevet opmærksomme på at identificere sårbarheder i forsyningskæderne efter COVID-19, skriver forfatterne bag denne kronik. Et vigtigt spørgsmål er dog, hvilken udvikling vi vil se i virksomhederne fremover. Går det hele stille og roligt i stå, når covid-19 er fortrængt, eller tager vi ved lære af erfaringerne? Vi opfordrer til det sidste.

  • 22.09.2021

    SDU Business School vil bygge stærkere bro til erhvervslivet

    Studerende og virksomheder skal bringes tættere sammen under studierne, og den opgave er den nyåbnede Business School på SDU klar til at løfte.

  • 16.09.2021

    Virksomhedsforløb under studiet er win-win

    Praktisk erfaring giver nyt perspektiv på teorien fra universitetet, mener Nicolina Karlskov Sørensen. Hun læser Erhvervsøkonomi, HA ved SDU Business School og er i gang med et projektorienteret forløb i virksomheden TotalEnergies. Et samarbejde som er lærerigt for begge parter.

  • 16.09.2021

    Tre forskere sætter kurs mod nye mål

    Tre forskere med et ekstraordinært potentiale er blevet udpeget til Det Samfundsvidenskabelige Fakultets talentspor, som støtter yngre forskere i at forfølge nyskabende ideer. Mød forskerne her.

  • 13.09.2021

    Mød en ph.d.-studerende: Michael Gjerstad

    Michael Gjerstad er ph.d.-studerende ved Center for War Studies. Han er i gang med sit sidste år af ph.d.-forløbet og beskæftiger sig med militære forandringsprocesser i Rusland. I artiklen kan du læse mere om hans forskning, og hvordan det er at skrive et ph.d.-projekt.

  • 13.09.2021

    Mød en ph.d.-studerende: Lisa Hjerrild

    Lisa Hjerrild er ph.d.-studerende ved Juridisk Institut. Hun afleverede sin afhandling i juni og skal forsvare den dette efterår. Hun har modtaget et EliteForsk-rejsestipendium på 200.000 kr., som uddeles til nogle af landets mest talentfulde forskerstuderende, så de kan gennemføre et længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. I artiklen kan du læse om hendes forskning, og hvorfor hun interesserer sig for energiret.

  • 09.09.2021

    Hvordan økonomien blev påvirket under den spanske syge

    I en ny videnskabelig artikel undersøger professor Peter Sandholt Jensen i samarbejde med to forskerkollegaer, hvordan den danske økonomi reagerede på den spanske syge i 1918. Der findes klare paralleller til covid-19 pandemien, og rapportens konklusioner giver grund til en tøvende optimisme omkring covid-19 epidemiens effekt på den danske økonomi, skriver Sandholt Jensen i denne kronik.

  • 08.09.2021

    På SDU kan drømme blive til egen virksomhed

    22-årige Johan Heidtmann læser HA - Entreprenørskab og innovation på SDU Business School, hvor han kombinerer studiet med opstart af sin egen virksomhed. Hvad der begyndte som en god idé er blevet til virksomheden Jagt og Udeliv, der har omsat for mere end 100.000 kroner.

  • 07.09.2021

    50 år med HA på SDU: Mød en af de første studerende

    I 1971 slog universitetet dørene op for de første studerende på HA-uddannelsen i Odense. Dengang var det ikke en helt traditionel erhvervsøkonomisk uddannelse, der mødte de studerende, og det var også tæt på, at der endte med at stå en anden titel på eksamensbeviset, lyder det fra en af de allerførste dimittender Helge Munk.

  • 02.09.2021

    Hvordan udfordrer nye teknologier demokratiet?

    Techgiganter har enormt stor magt – ikke blot over den offentlige samtale, men også den frie forskning. Senest blev forskere fra New York University udelukket fra Facebook, da de var i gang med at afdække problemer med annoncemålretningen på platformen. Professor Claes de Vreese påpeger, at der mangler to sæt klare spilleregler.

  • 26.08.2021

    Bæredygtighed, der gør en forskel, kræver samarbejde

    I vores egen forskning på Institut for Virksomhedsledelse ser vi flere og flere eksempler, som peger på, at der er mange praksisser, som skal ændres samtidig - både i industrien og i detail- og forbrugerleddet - for at sikre en stærk bæredygtighed, skriver forfatterne i denne kronik.

  • 23.08.2021

    Åbning af SDU Business School

    Fredag den 17. september 2021 kl. 13.00 markeres åbningen af SDU Business School. Til arrangementet sætter repræsentanter fra erhvervslivet og universitetet sammen fokus på, hvordan den nye Business School kan styrke samarbejdet mellem parterne om at sikre relevante og aktuelle uddannelser.

  • 20.08.2021

    Hvordan vil det gå Afghanistan?

    Taliban har på kort tid overtaget magten i Afghanistan. Hvorfor gik det så galt, og hvordan ser fremtiden ud? Det har vi spurgt professor Sten Rynning om.

  • 19.08.2021

    Eksterne udvalg og nævn er en del af jobbet som forsker

    Professor Jes Søgaard er til daglig direktør for forskningscentret CPop. Men derudover sidder han også i flere rådgivningsudvalg for offentlige myndigheder. Det er nemlig ofte en del af livet som forsker. I artiklen møder vi også Klaus Petersen, der samarbejder med Svendborg Museum om en ny undersøgelse for Socialstyrelsen, Nina Dietz Legind, der er formand for Finanstilsynets bestyrelse, og Egon Noe, som samarbejder med ministerier og folketingsudvalg om landdistriktsforskning.

  • 12.08.2021

    Lad os ikke frygte indvandringen

    Vi skal ikke blive bange for indvandringen udefra, men i stedet tage godt imod dem, der kommer hertil og prøve at finde frem til, hvad de kan bidrage med, og hvordan de kan udfylde de huller i arbejdskraften herhjemme, der allerede nu er ved at vise sig, skriver Frederik Harhoff i denne kronik.

  • 15.07.2021

    Interesserer investorer sig for, hvordan firmaer mindsker deres udledning af drivhusgasser?

    Nogle virksomheder forsøger at blive klimaneutrale ved at gennemføre driftsmæssige ændringer, imens andre køber sig til kompensationer, der sænker udledningen uafhængigt af virksomheden. Men betyder denne forskel egentlig noget for investorerne, spørger Jochen Theis i denne kronik.

  • 01.07.2021

    Magt i balance

    Krænkelser finder sted overalt, hvor der udøves magt uden respekt for andre, skriver Anna Schneider-Kamp i denne kronik. Hun mener, at HR-management skal prøve at ramme en fin balance mellem styring og frihed i grænselandet mellem ledelsesautoritet og medarbejderautonomi. 

  • 28.06.2021

    Ny institutleder på stort erhvervsøkonomisk Institut

    SDU etablerer et nyt institut, som professor Dannie Kjeldgaard skal stå i spidsen for. Navnet på instituttet bliver Department of Business & Management/Institut for Virksomhedsledelse.

  • 25.06.2021

    Din alder afslører, om du er til hjemmearbejde

    En ny undersøgelse viser, at mange danskere generelt foretrækker at arbejde hjemmefra. Tendensen er stærkere, jo ældre man er. Især unge under 24 år ser væsentlige ulemper ved hjemmearbejde.

  • 17.06.2021

    Pendulet svingede i retning af hierarki

    Det var de politiske strategier, den statslige styring, og den benhårde topdowndrevne disciplin, der muliggjorde den hurtige omstilling i nedlukning såvel som oplukning: pendulet svingede mod hierarkiet. Det skriver Kurt Klaudi Klausen i denne kronik.

  • 14.06.2021

    Ny ph.d.-skoleleder på Samfundsvidenskab

    Det bliver professor MSO Domen Bajde, der skal stå i spidsen for Ph.d.-skolen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

  • 07.06.2021

    Udflytning er godt nyt for fastholdelsen af nyuddannede, men den samlede effekt på beskæftigelsen er lille

    Selvom udflytning af statslige arbejdspladser har været et varmt emne de sidste mange år, er der ikke megen viden om, hvilken effekt udflytningerne har haft på de lokale arbejdsmarkeder. Et nyt studie viser nogle af tendenserne.

  • 03.06.2021

    De nyttige konkurser - hvor blev konkurserne af?

    De nuværende konkursregler kritiseres ofte for ikke at være fleksible nok og for dyre, men spørgsmålet er, om de foreslåede ændringer af konkursreglerne, både på europæisk og dansk plan, vil føre til mere effektive konkursomlægninger. Det ser to forskere nærmere på i denne kronik.

  • 03.06.2021

    Hvordan klarer musikfestivalerne endnu en sommer uden publikum?

    De store musikfestivaler er aflyst for andet år i træk pga. coronakrisen. Klarer de populære festivaler krisen, og hvordan ser fremtiden ud for dem?

  • 27.05.2021

    Leder fundet til SDU Business School

    Det bliver professor MSO Kristin B. Munksgaard, der skal være leder for universitetets nye Business School.

  • 20.05.2021

    Iværksætterpolitik skal styrke dansk initiativkultur

    I Danmark har vi et fleksibelt arbejdsmarked, hvor folk kan skifte mellem at være selvstændige og lønmodtagere, men der er et uudnyttet potentiale i de hybride iværksættere. Hybride iværksættere er dem, som både er selvstændige og lønmodtagere på samme tid.

  • 18.05.2021

    Nyt center kobler digital teknologi og demokrati

    Tværfagligt forskningscenter på SDU skal forske i, hvordan udviklingen inden for nye teknologier, algoritmer og kunstig intelligens påvirker den demokratiske proces. Til at stå i spidsen for centret henter universitetet en af verdens førende forskere på feltet.

  • 17.05.2021

    Ny institutleder på Juridisk Institut

    Hanne Søndergaard Birkmose bliver ny institutleder på Juridisk Institut på SDU.

  • 17.05.2021

    Forskeroplæg skaber værdi på gymnasierne

    Gymnasieklasser kan booke online oplæg med forskere fra SAMF. Oplæggene kan bruges som inspiration, supplement og brobygning. Det tilbud gjorde de brug af på handelsskolen IBC Fredericia Middelfart.

  • 12.05.2021

    Tid til at punktere fordomme om voldtægt

    Voldtægt er blandt de alvorligste sager i retssystemet og samtidig en akilleshæl for systemet. Ny bog vil vise vej til at håndtere de komplekse sager bedre - for der er brug for mere end en samtykkelov.

  • 07.05.2021

    Øje for både drift og udvikling er en effektiv krisestrategi

    Det er en særlig effektfuld krisestrategi at have øje for både drift og udvikling. 21% af danske små og mellemstore virksomheder anvender udviklingsorienteret-drift som strategi under covid-19-krisen; en strategi, der netop tilgodeser udvikling af nye forretningsmuligheder såvel som vedligeholdelse af driften. Strategien ser ud til at batte. Det viser en ny undersøgelse fra SDU.

  • 04.05.2021

    Nyt samarbejde skal styrke industriens supply chains

    Syddansk Universitet, Copenhagen Business School og Universität Bremen i Tyskland er gået sammen med Industriens Fond om at styrke små og mellemstore produktionsvirksomheders Supply Chain Resilience (SCR). Med øget resiliens, altså modstandsdygtighed, kan virksomhederne bedre håndtere udfordringer som pandemier, naturkatastrofer, cyberangreb og logistiknedbrud.

  • 03.05.2021

    Online-undervisning gav idé til podcast

    Da landet lukkede ned i marts 2020, og undervisningen rykkede online, forsøgte to undervisere sig med forskellige læringsmetoder. De opdagede, at de studerende var særligt begejstrede for podcast-formatet, og det er nu mundet ud i en rigtig podcast.

  • 26.04.2021

    Rummet kan blive det nye vilde vesten

    Ingen stat kan tilegne sig rummet. Men eventyrlystne milliardærer og andre private med rumdrømme udfordrer nu traktaterne, som hidtil har holdt styr på pligter og rettigheder i rummet. Forsker på SDU bidrager til at få styr på rodet i rummet.

  • 22.04.2021

    Fiaskoer skal frem i lyset

    Selvom det er en uundgåelig del af livet at fejle, går vi gerne stille med dørene, når det sker. Men måske er det en god idé at stoppe op og dvæle lidt mere ved fiaskoerne som et modsvar på performancekulturen i samfundet.

  • 22.04.2021

    Giver feedback bedre performance?

    Feedback er en vigtig del af arbejdslivet. Den værdsættes af ansatte, som bruger feedback til at blive bedre, mens arbejdsgivere bruger den til at udvikle deres teams til at blive mere effektive og produktive. Men hvad er god feedback egentlig? Det belyser Sibilla Di Guida i denne kronik.

  • 07.04.2021

    Fra minkskandale til klimakultur

    - landbrugets legitimitet i klimaforandringernes tidsalder.

  • 26.03.2021

    Hvordan kan forskere bruge sociale medier?

    Sociale medier er en god platform til at skabe netværk, udvide sin faglige horisont og nå bredere ud med sin forskning og viden, lyder det fra tre forskere fra fakultetet om deres tilstedeværelse på sociale medier.

  • 25.03.2021

    Covid fencing - grænsekontrol über alles?

    Martin Klatt tager i denne kronik et kig på grænser - også før corona - og han spørger, hvorfor grænser får betydning som værn mod det onde, alt imens global handel og store globale udfordringer kræver fælles løsninger og globalt samarbejde.

  • 18.03.2021

    Indfri det fulde menneskelige potentiale

    Der er ingen tvivl om, at målstyring spiller en vigtig rolle for at sikre en effektiv styring af en virksomheds ressourcer. Vi skal dog passe på med for mange performancemål, da de også kan modarbejde hinanden, lyder det fra Jan Stentoft i denne kronik.

  • 17.03.2021

    Flot søgning via kvote 2 til SAMF

    Flere unge har søgt ind på en af SDU’s samfundsvidenskabelige bacheloruddannelser, som har modtaget 12 procent flere 1. prioritetsansøgninger via kvote 2 sammenlignet med sidste år. Også fakultetets kandidatuddannelser oplever en fremgang på fire procent flere ansøgninger i forhold til året før.

  • 12.03.2021

    Kvinder i forskning: Mette Søgaard Nielsen

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 12.03.2021

    SAMF får fire Marie Curie-bevillinger

    Fire af EU’s meget prestigefyldte Marie Curie Fellowships går i år til unge forskertalenter, som rykker deres forskning til anerkendte forskningsmiljøer på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU.

  • 02.03.2021

    Unik master skal imødekomme nyt trusselsbillede

    Syddansk Universitet og Forsvarsakademiet lancerer en ny masteruddannelse – Master in Intelligence and Cyber Studies (MICS) – som bliver Danmarks første af sin slags med specialisering i og kombinering af både cyber- og efterretningsområdet.

  • 26.02.2021

    Forretningsforståelse og pitch-træning fik Roald direkte i ’Løvens Hule’

    21-årige Roald Dibbern læser til daglig ved SDU. I dag ejer han virksomheden DIBB Design - og torsdag aften var han med i seermagneten ’Løvens Hule’ på DR. Her investerede løverne Jesper Buch og Christian Arnstedt hver især 25.000 kroner i virksomheden.

  • 26.02.2021

    SDU etablerer en Business School

    En ny Business School skal bygge bro mellem universitetets erhvervsøkonomiske uddannelser og erhvervslivet og samfundet generelt. Den slår dørene op til september.

  • 26.02.2021

    Kampen om fosfor intensiveres

    Fosfor er et ganske simpelt grundstof, der udgør fundamentet for alt liv på Jorden. Men fosfor er også en begrænset ressource. Fosfor indgår derfor også i et geopolitisk stormagtsspil, der bliver intensiveret i disse år.

  • 25.02.2021

    Tillid og corona

    Det danske samfund bygger på en enestående verdensrekord i tillid, og det kan give os nogle fordele i forhold til andre lande, når coronaen skal bekæmpes. Det skyldes i høj grad de såkaldte hard-ridere, lyder det fra tre forskere i denne kronik.

  • 17.02.2021

    Eksperter er også mennesker: Frederik Waage

    I denne interviewserie skal vi møde fire forskere. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne. Og så er de almindelige mennesker.

  • 11.02.2021

    Hvilken indflydelse har rollemodeller i de kreative sektorer?

    Rollemodeller er vigtige for os mennesker, uanset om det er på arbejdspladsen, under vores uddannelse eller i de kreative professioner – og netop spørgsmålet om, hvor stor betydning rollemodeller og mentorer har i de kreative erhverv, belyser professor Karol Jan Borowiecki i sin kronik.

  • 28.01.2021

    Nyt innovationskoncept giver gevinst på dronemarkedet

    Når små startups skal på markedet med deres innovative løsninger, er det ofte svært at bryde døren ind til mulige kunder. Derfor har professor Mette Præst Knudsen udviklet et koncept på SDU, der skal hjælpe små og store virksomheder med at samarbejde om innovative droneløsninger.

  • 28.01.2021

    Skal vi regne om kap - eller tale sammen?

    Samfundsudviklingen er gang på gang blevet konfronteret med ubegribelige udfordringer. Det nye ved covid-19 er, at ethvert lokalsamfund i dag tydeligt mærker sammenhængen med et globale. Individer, grupper, organisationer, forvaltninger og stater føler sig fanget i et globalt netværk af radikalt nye og mangfoldige udfordringer. I sin kronik sætter professor Dominique Bouchet fokus på, hvordan udfordringen kan tages op.

  • 22.01.2021

    Talentspor skal fremme eliteforskning: Her er de første deltagere

    Det Samfundsvidenskabelige Fakultet søsætter et nyt initiativ for at støtte yngre ambitiøse forskere, der har potentialet til at yde markante bidrag til deres forskningsfelt.

  • 18.01.2021

    Sådan klarer de små virksomheder krisen

    Knap to tredjedele har klaret sig godt igennem coronakrisen, mens godt en tredjedel af de små og mellemstore virksomheder rammes hårdere. Det viser en ny undersøgelse fra SDU.

  • 14.01.2021

    Farvel og goddag til epidemiloven

    En ny epidemilov er på vej. Professor Bent Ole Gram Mortensen sætter i sin kronik fokus på det nye lovforslag og dets indhold – et lovforslag, der skal førstebehandles i Folketinget den 19. januar.

  • 06.01.2021

    Kommunalvalg 2021

    De 98 kommuner løser en bred vifte af opgaver, som har indflydelse på den enkelte borgers tilværelse. 16. november er der kommunalvalg igen, hvor den enkelte borger kan få indflydelse på de beslutninger, der træffes dér, hvor man er bosat. Forberedelser til valget er allerede i gang. Det uddybes her af professor i statskundskab, Ulrik Kjær.

  • 18.12.2020

    Ny podcast: Anders Lund Madsen og Pia Heike Johansen portrætterer livet på landet

    Podcastserien ’Trods dårlige odds’ tager dig med på en rejse væk fra de store byer og ud på landet for at finde svaret på, hvorfor livskvaliteten er så høj hos folk, der bor i de danske yderområder og landdistrikter. I serien træder Anders Lund Madsen i landdistriktsforsker Pia Heike Johansens fodspor.

  • 10.12.2020

    Mød Anna Schneider-Kamp

    Anna Schneider-Kamp er adjunkt ved Institut for Marketing & Management på SDU. Hendes forskningsinteresser kombinerer forbrugsforskning, medicinsk sociologi og medicinsk antropologi, og hun følger individers færden i og til tider også uden om sundhedsvæsenet.

  • 08.12.2020

    Ny undersøgelse kritiserer whistleblower-ordning

    Nyt direktiv for whistleblowere risikerer at give svag beskyttelse og begrænsede muligheder for at afsløre ulovligheder, viser undersøgelse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på SDU.

  • 04.12.2020

    SAMF-forskere modtager 9,1 mio. kroner fra Carlsbergfondet

    Seks forskere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU får del i årets Carlsberg-bevillinger. Forskerne får dermed mulighed for at forfølge nye forskningsideer og for at følge igangværende forskning helt til dørs.

  • 03.12.2020

    Sådan påvirkede COVID-19 sundhedsvæsenet

    Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen er aktuel med en ny bog, som kaster et kritisk blik på, hvordan vi var rustet til en pandemi som COVID-19, og hvilke konsekvenser virussens indtog har haft for sundhedsvæsenet og patienterne.

  • 01.12.2020

    Borgere skal sikres bedre retshjælp

    Jo flere ressourcer, mentale såvel som sociale og fysiske, den enkelte borger har, jo større er sandsynligheden for, at vedkommende vil opsøge og få adgang til hjælp og juridisk bistand. Det er konklusionen i et forskningsprojekt om borgeres veje til retshjælp.

  • 26.11.2020

    Hvordan kan robotindustrien bidrage til den grønne omstilling?

    Væksten i robotindustrien rummer et stort potentiale mod at skubbe den grønne omstilling endnu hurtigere fremad. En analyse, der er gennemført af SDU-forskere, viser, at der er tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling.

  • 19.11.2020

    Patienter skal have nemmere ved at søge information om behandling

    ”Det skal være tilgængeligt for alle mennesker, uanset hvilken lægefaglig viden de har, eller hvilket sprog de taler, at få information om sygehusvæsenet, der er relevant, overskuelig og letforståelig.” Sådan udtaler Julian Barker, stifter af virksomheden InterCare, der nu har modtaget 200.000 kr. i bevilling fra Innovationsfonden.

  • 17.11.2020

    Influencere erobrer medielandskabet

    Med coronakrisen og samfundsbevægelser som Black Lives Matter og #metoo har influencere fået en ny rolle i medielandskabet, og de gør et voksende indhug i det publicistiske kredsløb. Det viser et forskningsprojekt, som har udforsket, hvilken rolle influencere spiller blandt unge.

  • 12.11.2020

    Løvens hule for journaliststuderende

    Mediebranchen forandrer sig i et højt tempo, og der er behov for at få nye ideer og forretningsmuligheder sat i spil. Derfor indgår SDU og en investor en aftale om en ny medieinkubator.

  • 09.11.2020

    Da boligen blev et investeringsobjekt, voksede forskellen mellem land og by

    Boligmarkedet uden for de større byer er udfordret, og forskellen mellem land og by bliver større og større. Ofte er forklaringen, at der er sket en urbanisering, hvor flere søger mod de større byer, som gør det svært at få et boliglån i landdistrikterne. Men nu viser et forskningsprojekt, at det også har rod i den måde, finansieringen af boligmarkedet er skruet sammen på.

  • 05.11.2020

    Da covid-19 lukkede Roskilde Festival

    Da Danmark lukkede ned i marts på grund af Covid-19, fik det store konsekvenser for oplevelsesbranchen, herunder landets festivaler, der blev tvunget til at aflyse. Én af festivalerne er Roskilde Festival, og en netop udgivet rapport fra SDU har undersøgt, hvad aflysningen af festivalen betyder for festivaldeltagerne. Rapporten er den første af sin slags.

  • 02.11.2020

    Nyt corona-varslingssystem med input fra SDU

    Flere af landets førende eksperter er blevet inddraget i forbindelse med det nye varslingssystem, som Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke præsenterede på lørdagens pressemøde. Fra SDU er professor Jes Søgaard med i referencegruppen.

  • 29.10.2020

    Trump vs. Biden på sociale medier: Løgn, latin og fællesskab

    Både Trump og Biden bruger sociale medier aktivt som led i deres valgkamp, men hvem står stærkest af de to og løber med sejren på de sociale medier? Det giver ph.d.-studerende Didde Elnif fra Center for Journalistik på SDU sin vurdering af her.

  • 29.10.2020

    Iværksætterheltene: Drages vi af det irrelevante?

    "Vi skal væk fra at tale om, eller hentyde til, at nogle iværksættere er bedre end andre. Selvom ambitionsniveauet og resultaterne kan være meget forskellige, ændrer det ikke på det faktum, at rejsen er vild og voldsom for alle og til en vis grad ens", lyder det fra Mette Søgaard Nielsen og Kim Klyver i denne kronik.

  • 22.10.2020

    Og Undervisningsprisen 2020 går til…

    Igen i år uddeler vi på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet priser til engagerede og nytænkende undervisere, men ikke alt er, som det plejer at være.

  • 20.10.2020

    Kunstnere skaber økonomisk vækst

    Storbyer som New York og Los Angeles tiltrækker hvert år tusindvis af kunstnere, der drømmer om at slå igennem. Et nyt forskningsprojekt på SDU viser, at det rige kulturliv er med til at skabe økonomisk vækst i USA’s største byer.

  • 02.10.2020

    Hybride iværksættere har mindre chance for at få succes

    Prøver man at starte egen virksomhed, samtidig med at man søger job, er det langt mindre sandsynligt, at man lykkes med sin virksomhed. Det viser et nyt studie fra SDU.

  • 01.10.2020

    Tilbage til fortidens fremtid

    Corona-pandemien har vendt op og ned på mange ting – også på vores forbrugspraksisser, som har været præget af nostalgi. Og længslen efter, hvordan tingene var før corona, er en særlig form for nostalgi, som går imod en grundlæggende antagelse i nostalgiforskningen, nemlig at nostalgi er længslen efter en fjern og uopnåelig fortid. Læs mere i kronikken.

  • 25.09.2020

    Hvordan løser vi udfordringerne med biodiversiteten?

    Naturens mangfoldighed er i tilbagegang med stor hast, fordi vi som samfund bruger naturressourcer og landareal til bl.a. skovbrug og landbrug. Derfor bliver vi nødt til at gentænke, hvordan vi bruger vores ressourcer, så vi kan bevare naturen. Det mener professor Brooks Kaiser fra Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi.

  • 10.09.2020

    Nyt projekt skal klæde mindre virksomheder bedre på til kriser

    Når kriser som coronapandemien indtræffer, kræver det, at virksomheder har styr på kriseberedskabet. Det gælder også for danske virksomheder, og med et nyt projekt er der hjælp på vej til særligt de små og mellemstore virksomheder (SMV’er).

  • 04.09.2020

    Samarbejde under coronapandemi. It's the institutions, stupid!

    Hvordan har Danmark håndteret coronapandemien? Det giver professor Kurt Klaudi Klausen sin vurdering af i kronikken her.

  • 26.08.2020

    Ny bog: Sådan forandrer automatisering medierne

    Algoritmer vil revolutionere journalistikken. Det kan hjælpe redaktionerne, men hvis ikke mediebranchen er forberedt, kan automatisering true både kvalitet, etik og selve forretningsmodellen. Sådan lyder det fra Andreas Marckmann Andreassen, der har undersøgt emnet som fellow ved Center for Journalistik på SDU. Han er aktuel med en ny bog, som får en usædvanlig distribution.

  • 10.08.2020

    Da fitness flyttede hjem

    Den ugentlige tur i træningscenteret betyder mere for danskerne, end vi går og tror. For efter at corona lukkede landets motionscentre, er det gået op for danskerne, hvor stor en rolle daglig motion spiller for vores velvære. Det viser en undersøgelse fra SDU.

  • 07.08.2020

    Studerende strømmer til SAMF

    1441 studerende har i år takket ja til en studieplads på en af SDU’s samfundsvidenskabelige bacheloruddannelser, hvilket er 10% flere end sidste år.

  • 06.08.2020

    Fremtidens markeder skabes af virksomheder og forskere i fællesskab

    Mange har frygtet, at coronapandemien ville nedtone interessen for verdensmålene, men det ser ikke ud til at være tilfældet. Tværtimod mener mange eksperter, at den økonomiske genopretning kun er mulig, hvis vi også får udbredt verdensmålene globalt. Læs mere i kronikken af Julie Emontspool og Martin Hannibal fra Institut for Marketing & Management

  • 29.07.2020

    8 spørgsmål til Frederik Waage

    Frederik Waage er professor MSO på Juridisk Institut ved SDU. Han forsvarede i 2017 den første juridiske doktordisputats ved SDU. Den handler om det offentliges forpligtelser over for borgeren i retssagsførelsen. Frederik Waage har hovedfokus på retsstaten, og han kommenterer ofte aktuelle juridiske spørgsmål i medierne inden for det forfatnings- og forvaltningsretlige område.

  • 29.07.2020

    SAMF byder mere end 1.000 nye studerende velkommen i 2020

    I år er 1.607 unge blevet tilbudt en studieplads på en af SDU’s samfundsvidenskabelige uddannelser. Det er en fremgang på hele 11% sammenlignet med sidste år.

  • 16.07.2020

    Ny innovationsform er vokset ud af coronakrisen

    Whisky og gin fra Nyborg Destilleri bliver til håndsprit, Grundfos producerer 100.000 visirer, og fibermaterialer bliver til ansigtsmasker i stedet for bleer. Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt danske virksomheders omlægning til værnemidler under coronakrisen, og de har opdaget en helt ny innovationsform.

  • 09.07.2020

    Klynger skal adressere samfundsudfordringer

    Med etableringen af fire klynger vil fakultetet bidrage til at løse væsentlige udfordringer i samfundet og tage forskningen til nye højder.

  • 08.07.2020

    Eurozonens krise lurer igen

    Hen over sommeren forhandler EU’s ledere EU-budgettet på plads. Eurozonen er især hårdt ramt, og der er udsigt til den største økonomiske tilbagegang siden Anden Verdenskrig.

  • 07.07.2020

    Mindeord for Hans Stubbe Solgaard

  • 29.06.2020

    Flere fagfelter på SAMF klatrer op på international rangliste

    Både fagområderne offentlig administration og politologi er i top 100 på verdensranglisten Academic Ranking of World Universities, mens andre områder også opnår en flot placering.

  • 25.06.2020

    Det går tit godt - Nogle tanker om corona, globalisering og den internationale orden

    Hvilken betydning får coronapandemien for globaliseringen? Det sætter professor emeritus Frederik Harhoff fokus på i denne kronik.

  • 18.06.2020

    Når forældre-lærer relationen bliver digital

    Et nyt projekt sætter fokus på skole-hjem-samarbejdet i en tid, hvor al undervisning og kontakt til skolen har foregået digitalt. I en kort video fortæller lektor Barbara Fersch om projektet.

  • 12.06.2020

    Odense skal være Danmarks mest attraktive medieby

    De største medievirksomheder på Fyn og Syddansk Universitet har i dag etableret Media City Odense med Odense Kommune, som en vigtig og tæt samarbejdspartner. Ambitionen er at sikre Odense en national førerposition inden for medier og medieteknologi.

  • 08.06.2020

    Levetid: Din indkomst har mere at sige end din uddannelse

    Økonomer har udarbejdet en ny prognosemodel for, hvor længe vi kan forvente at leve. Den tager afsæt i indkomst og formue og viser, at alle de store indkomstgrupper i befolkningen generelt kommer til at leve længere, og at de følges nogenlunde ad.

  • 04.06.2020

    Grundlovssikrede rettigheder suspenderet under corona-krisen

    Borgernes frihedsrettigheder er blevet begrænset under corona-krisen med gennemførelsen af epidemiloven. Professor på Juridisk Institut, Frederik Waage, uddyber her, om disse begrænsninger er forenelig med grundloven.

  • 04.06.2020

    SDU undersøger, hvordan mindre virksomheder tackler coronakrisen

    Coronakrisen har påvirket mange i erhvervslivet. Det gælder også små og mellemstore virksomheder, men hvordan står det reelt set til med dem? Det har en forskergruppe fra SDU valgt at undersøge i et nyt projekt.

  • 02.06.2020

    Indvandring som en økonomisk gevinst

    To tredjedele af migrationen i verden er jobrelateret, og mens debatten om indvandring ofte fokuserer på negative aspekter, peger forskningen på, at indvandring i høj grad gavner værtslandet. Blandt de positive effekter peger lektor Maria Elo på, at indvandring er en saltvandsindsprøjtning til innovation, iværksætteri, eksport og internationalt udsyn i økonomien som helhed. Læs mere i hendes kronik.

  • 29.05.2020

    Fire forskere fra fakultetet: Derfor er vi aktive i samfundsdebatten

    Det er en central del af fakultetets strategi at aktivere viden til gavn for samfundet. Vi spørger fire forskere, hvorfor de engagerer sig i samfundsdebatten.

  • 28.05.2020

    Steffen Korsgaard bliver ny institutleder

    Den nye institutleder på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse bliver Steffen Korsgaard.

  • 26.05.2020

    Sten Rynning udpeget til dagsordenssættende netværk

    Det er emner som europæisk forsvar og sikkerhed, netværket tager op til debat og søger løsninger på – et netværk som SDU-professor Sten Rynning netop er blevet medlem af.

  • 20.05.2020

    SDU-professor medvirker i DR2's ‘Kampen om historien’

    I forbindelse med DR's nye dokudramaserie ‘Grænseland’ deltager professor Steen Bo Frandsen i et DR2-program, hvor eksperter sammen med Adam Holm debatterer historien.

  • 20.05.2020

    Nyt projekt skal styrke borgernes retssikkerhed

    Et netop opstartet forskningsprojekt undersøger, hvorfor nogle borgere ikke får den retshjælp, som de har ret til. De første resultater vil være klar til efteråret.

  • 18.05.2020

    Det europæiske demokrati skal styrkes

    To forskere fra SDU er med i et internationalt forskerteam, der skal undersøge, hvordan demokratiet i Europa påvirkes af ændringer i politisk information.

  • 05.05.2020

    Markus og Didde har succes med smoothies på abonnement

    Iværksættere oplever et stort boom i interessen for smoothies, efter de har åbnet en ny webshop under coronakrisen. Her sælger de kasser med ingredienser til sunde smoothies.

  • 05.05.2020

    Hjulene kom hurtigt i gang efter pandemi

    Den økonomiske nedtur efter den spanske syge var overstået på få år, lyder konklusionen i et nyt studie, som dermed rummer et håb om, at den igangværende recession får et kort liv.

  • 30.04.2020

    Lyt, tilpas og forventningsafstem, hvis du vil eksport

    Ifølge FN har over 500 millioner mennesker ikke adgang til rent vand. Et tal som desværre ikke ser ud til at blive mindre i fremtiden. Vandsektoren og danske vandteknologivirksomheder har erfaringer og løsninger til at adressere udfordringen, og et samarbejde mellem Ferskvandscentret, Danish Water Technology House og Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på SDU er bl.a. blevet omsat til fire konkrete eksportanbefalinger. Læs mere i kronikken.

  • 27.04.2020

    Nyhedsbrugere savner faktatjek og løsninger

    Næsten halvdelen af danskerne er tilfredse med mediernes dækning under corona-pandemien, men en del nyhedsbrugere efterlyser mere faktatjek og historier med fokus på håb og løsninger, viser en ny undersøgelse fra SDU.

  • 22.04.2020

    Magthavernes lydige skødehund eller en konfliktsulten jagthund?

    Det har været heftigt debatteret, om journalisterne har været for kritiske eller for ukritiske i dækningen af coronakrisen. En ny undersøgelse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter viser, at pressen formår at dække coronakrisen balanceret.

  • 16.04.2020

    Globalisering og genforening

    I år er det 100 år siden, at Sønderjylland efter to folkeafstemninger igen blev en del af Danmark. Med jubilæet er det ifølge professor Steen Bo Frandsen vigtigt at huske på, at vi er en del af noget større. Læs mere i hans kronik.

  • 08.04.2020

    Sociale netværk var vigtige for eliten

    Da slaveriet blev forbudt i USA, frygtede slaveejere at miste deres økonomiske velstand. Et nyt forskningsprojekt kan dog konkludere, at slaveejernes efterkommere forblev på samfundets top.

  • 01.04.2020

    Professor modtager eftertragtet EU-bevilling

    Et nyt forskningsprojekt skal kaste lys over uligheden i levetid, og hvilke konsekvenser det kan få for pensionssystemerne. Professor James Vaupel skal lede projektet, der er støttet af det Europæiske Forskningsråd.

  • 26.03.2020

    Hjemmearbejde: ”Det går over al forventning”

    Louise Folkestad er studienævnssekretær i Studieadministrationen. Hun fortæller her om, hvordan det går med at forene fuldtidsjobbet med familielivet.

  • 18.03.2020

    Undervisningen er rykket online

    På hele fakultetet bliver der arbejdet på højtryk for at omlægge undervisning og vejledning til online- og fjernundervisning.

  • 06.03.2020

    Ledere skal kunne forstå andre kulturer

    Ud over kompetencer som åbenhed, kommunikation og fordomsfrihed er kulturel intelligens et fundament for at skabe et godt samarbejde på tværs af kulturer. I sin kronik sætter Nicole F. Richter fokus på, hvad kulturel intelligens er for en størrelse.

  • 02.03.2020

    Middelklassen bestemmer mest

    Mange nyere studier viser, at den økonomiske politik passer bedst til de riges ønsker. Ny forskning udfordrer denne opfattelse og udpeger middelklassen som den gruppe, der har fået mest ud af den politik, der føres.

  • 27.02.2020

    Mediacamp går digitalt

    Elever på alle landets gymnasier kunne i år prøve kræfter med journalistik, da SDU gik i luften med en digital Mediacamp. Se en video om campen.

  • 26.02.2020

    Kom til borgermøde om Danmarks rapport til FN's Menneskerettighedsråd

    Hvor ser du udfordringer for menneskerettighederne i Danmark? Hvor mærker du menneskerettighederne i din hverdag? Og hvad ville du lave om, hvis du kunne? Nu har du anledningen til at fortælle os, hvordan Danmark bedre kan sikre vores allesammens rettigheder. Det foregår onsdag den 4. marts kl. 11-13 på SDU i Odense.

  • 25.02.2020

    Forskere efterlyser bedre data om ulighed

    For at vi kan reducere uligheden i og mellem verdens lande, har vi brug for bedre data om ulighed. Der mangler et internationalt system til at måle ulighed, lyder budskabet fra professor Paul Sharp og mere end 50 andre økonomer.

  • 20.02.2020

    Undervisere opruster på den digitale front

    Undervisere fra SDU, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og CBS går sammen om at udvikle et undervisningsforløb, der skal løfte undervisernes digitale kompetencer og ruste de studerende til et digitalt arbejdsmarked. Det er et af i alt ni projekter, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har valgt at støtte.

  • 19.02.2020

    Foreninger kan give turismen et skub

    Samspil mellem frivillige kræfter og turismesektoren kan skabe stor værdi for begge parter, men det rummer også udfordringer, hvis parterne ikke involveres på lige fod, lyder det fra SDU-forsker.

  • 18.02.2020

    Lederes indflydelse på samarbejde

    En eksperimentel undersøgelse fra SDU viser, at ledere kan handle opportunistisk og forsøge at manipulere deres underordnede. Se en video om studiet.

  • 06.02.2020

    "Øjet" i det offentlige rum

    Data gavner samfundet og kan f.eks. mindske trængslen på vejene - men er det også ensbetydende med overvågning? De spørgsmål har fået forskere fra Juridisk Institut og Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet til at samarbejde om at finde balancen mellem data til teknologisk optimering og beskyttelse af privatlivets fred.

  • 04.02.2020

    Ny institutleder på Statskundskab er fundet

    Signe Pihl-Thingvad bliver den nye leder for Institut for Statskundskab på SDU. Den røde tråd igennem hendes karriere er ledelse.

  • 29.01.2020

    Ny direktør for førende forskningsmiljø på SDU

    Jes Søgaard skal stå i spidsen for det tværdisciplinære forskningscenter CPop, der adresserer væsentlige samfundsudfordringer inden for demografi og aldring.

  • 21.01.2020

    Influencere – de nye mediehuse

    Youtubere, instagrammere og bloggere har gjort deres indtog i mediebilledet, og det handler om meget mere end reklame. Et nyt projekt skal derfor afdække, hvordan influencerne påvirker både mediebrugerne og -branchen.

  • 09.01.2020

    Hvorfor skal ledere lade medarbejderne tale?

    Virksomheder, der lytter til og involverer medarbejderne, er bedre til at tiltrække kvalificerede medarbejdere og opnå større arbejdsglæde, lyder det fra Simon Fietze, der er med i et stort Horizon2020-projekt.

  • 20.12.2019

    SDU vil styrke samfundsinstitutioner i udlandet

    Med en ny strategisk satsning vil SDU være med til at opbygge og styrke stabile og legitime institutioner i lande, der er udfordret på de områder.

  • 20.12.2019

    Ny institutleder på Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi

    Det bliver Torben Munk Damgaard, der snart skal stå i spidsen for Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi på SDU.

  • 12.12.2019

    Opråb til iværksættere – bryd med jeres dårlige kontakter

    At netværke effektivt handler ikke kun om at skabe nye kontakter, men i lige så høj grad også om at ændre eksisterende kontakter eller ligefrem afslutte kontakter, som ikke længere er relevante.

  • 06.12.2019

    Carlsberg-bevillinger til SAMF-forskere

    Tre forskere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet fik tildelt monografi-bevillinger fra Carlsbergfondet ved årets uddeling, og en fik en mindre bevilling.

  • 04.12.2019

    Kvindelige kandidater får mindre spalteplads

    Ny undersøgelse fra SDU viser, at mænd, der stiller op til Folketingsvalg, får mere medieomtale end kvinder gør. Og forskellen er blevet større ved det seneste valg.

  • 03.12.2019

    Truslerne mod Europas sikkerhed

    NATOs 70-års jubilæum fejres i dag og i morgen i London i en tid, hvor økonomisk afmatning og opbrud i den internationale verdensorden mellem USA, EU, Rusland og Kina truer vores sikkerhed.

  • 29.11.2019

    Mangfoldige højtider rykker ind i supermarkedet

    Flere kulturelle højtider bliver i højere grad fejret i supermarkeder verden over. Også her i Danmark. Det er med til at skabe kulturel forståelse, men der kan også opstå problemer med det, viser et nyt studie.

  • 27.11.2019

    Kristian Jensen stiller skarpt på FN’s verdensmål på SAMF

    Mød Kristian Jensen den 9. december, hvor han holder et inspirationsoplæg om verdensmålene.

  • 14.11.2019

    Lovlige samarbejder forklædt som karteller. Eller var det omvendt?

    Alarmklokkerne ringer hos konkurrencemyndighederne, når konkurrerende virksomheder udveksler priser i forbindelse med tilbudsgivning. Men hvor forbudt er det overhovedet at samarbejde med sine konkurrenter i konkurrencen om offentlige kontrakter?

  • 12.11.2019

    Årlig støtte på 1,5 mio. kroner til landdistriktsforskning på SDU

    Et bredt politisk flertal står bag aftale, som sikrer en fast basisbevilling til Center for Landdistriktsforskning på SDU.

  • 12.11.2019

    Kritikken af SDU’s brug af verdensmålene er unuanceret

    Debat: SDU prioriterer at arbejde med alle FN’s verdensmål, men kritikken heraf er forfejlet. Vi arbejder ikke ”for” men ”med” verdensmålene, lyder det fra Jens Ringsmose og Sten Rynning i dag på Altinget.

  • 08.11.2019

    Danske udvandrere revolutionerede USA’s mejerisektor

    Mellem 1865 og 1914 emigrerede cirka 300.000 danskere til USA for at prøve lykken. En del af udvandrerne var landmandssønner, som særligt etablerede sig i Wisconsin, Minnesota og Iowa, hvor de med succes reformerede mejerisektoren.

  • 05.11.2019

    Ny institutleder på Virksomhedsledelse og Økonomi

    Lone Grønbæk er den nye leder for SDU’s Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi. Her vil hun blandt andet arbejde for at aktivere og skabe endnu mere viden til gavn for samfundet.

  • 04.11.2019

    Viden om økonomi styrer væksten

    Når du køber dig en ny iPhone, er du styret af andet end lysten til en ny gadget, der kan lidt mere end den gamle. For din viden om, hvordan det står til med økonomien, påvirker i høj grad din tillid som forbruger og dermed din købelyst.

  • 28.10.2019

    Årets Underviser på SDU 2019: Hun interesserer sig i den grad for sine studerende

    Mette Søgaard Nielsen er en underviser, der har blik for hver enkelt studerende, og som altid er klar på at hjælpe sine studerende. Derfor får hun nu tildelt SDU’s pris som Årets Underviser.

  • 10.10.2019

    Nano-undervisningsmoduler indtager journalistuddannelsen

    Videoer, podcasts og et kapitel fra en lærebog som pdf. Det er studieformer som disse, der har fundet vej til cand.public.-uddannelsen. For SDU handler det om at komme de studerende i møde, uanset hvor og hvornår det er. Få en smagsprøve på to nanomoduler her.

  • 10.10.2019

    Lad os gøre op med den traditionelle tænkning af kommunal erhvervsfremme

    Der skal nye perspektiver i spil for at gøre op med den traditionelle og snævre måde at tænke kommunal erhvervsfremme på, lyder det fra tre forskere i kronikken.

  • 09.10.2019

    Enormt potentiale gemt i 200 år gamle data

    Forskere på SDU har udviklet en teknologi, baseret på kunstig intelligens, der hurtigt kan transskribere og digitalisere gamle håndskrevne dokumenter som journaler, dødsattester og folketællinger. Det vil give adgang til en guldgrube af historisk viden.

  • 19.09.2019

    Kollektiv branding: Alle for én

    Kollektiv industribranding er til stor gavn for de individuelle virksomheder i sektoren. Meget ofte har både muligheder og udfordringer mere at gøre med industrien som helhed end med den enkelte virksomhed. Det gælder både for unge start-ups på spirende markeder og for veletablerede virksomheder i modne sektorer.

  • 13.09.2019

    Hvordan får vi reduceret tuberkulosedødeligheden?

    SDU-forsker har undersøgt effekten af de tiltag, der i årenes løb er blevet sat ind for at bekæmpe tuberkulose. Ud over medicinsk behandling er den rette information og økonomisk udvikling afgørende for at nedbringe antallet af dødsfald.

  • 11.09.2019

    Europæisk topbevilling til politolog

    Nyt projekt på SDU skal forske i normer for brug af autonome våbensystemer og normernes betydning for den internationale sikkerhedsorden. Politolog Ingvild Bode står i spidsen for projektet, som støttes af Det Europæiske Forskningsråd.

  • 28.08.2019

    Konference ser på NATO’s rolle og udfordringer

    Tidligere statsminister og generalsekretær for NATO Anders Fogh Rasmussen er hovedtaler, når officerer, NATO-embedsmænd og politikere samles med forskere og studerende for bl.a. at diskutere, hvilke udfordringer og trusler NATO står over for nu og i fremtiden. Det sker den 6. september på Frederiksberg Slot og er arrangeret af Center for War Studies ved SDU.

  • 22.08.2019

    Lederne har nøglen til vækst i små virksomheder

    Lederne af små virksomheder, som ofte er ejerledere, har nøglen til vækst i disse virksomheder, men ofte udnytter de ikke vækstmulighederne.

  • 29.07.2019

    Hvad skal vi med juridisk forskning?

    I juridiske forskerkredse har vi den fælles opfattelse, at jura som forskningsdisciplin har en selvstændig relevans. Vi fortæller hinanden, at vores specialisering og videndeling er en samfundsmæssig opgave, som bedst varetages af, nå ja, os. Men hvorfor karakteriserer vi overhovedet jura som en videnskab – hvad er retsvidenskabelig forskning – og er denne forskningskategori ikke bare reaktionær og cirkulær i det den primært henvender sig til andre jurister? Læs kronikken af Daniel Skov.

  • 17.06.2019

    Danmarks førende medieby: Media City Odense

    De regionale medier på Fyn og SDU går sammen om at fremme og forene kvalitetsjournalistik, fri forskning og den nyeste teknologi. Målet er, at Fyn udvikler sig til Danmarks førende motor og udviklingssted for fremtidens medier og journalistik.

  • 14.06.2019

    Droner rykker ind på slagmarken

    Brugen af droner har ændret krigens karakter, så nutidens krigsførelse er blevet mere blodig og uberegnelig.

  • 29.05.2019

    Nye prodekaner på Samfundsvidenskab

    Professor Sten Rynning bliver prodekan for forskning, mens institutleder Jan Guldager Jørgensen fremover vil varetage posten som prodekan for uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

  • 22.05.2019

    Løkke har fået mest skærmtid

    Analyse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på SDU viser, at Lars Løkke har været i tv sammenlagt 20 timer under valgkampen. Mette Frederiksen ligger på 12, mens Anders Samuelsen indtager tredjepladsen med 6 timer.

  • 20.05.2019

    Det kræver tillid at sætte borgeren i centrum

    Kolding Kommune har i flere år arbejdet med en vision om ’Borgerens centrum’, og her har en åben kommunikation mellem medarbejdere og ledere og tillid i relationer ført til løsninger, som i højere grad opleves som værdiskabende for borgerne, påpeger Karina Solsø Iversen og Henry Larsen.

  • 09.05.2019

    Tyske tilflyttere satte skub i dansk økonomi

    Forskere nyfortolker dansk økonomisk historie, som går længere tilbage end 1880’ernes omdannelse af det danske landbrug. Grunden til andelsbevægelsen blev lagt af tysktalende godsejere sidst i 1700-tallet, lyder konklusionen.

  • 09.05.2019

    DFF-bevillinger til to forskere på Samfundsvidenskab

    Professor Paul Sharp og lektor Giovanni Mellace har netop fået bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond.

  • 23.04.2019

    Ny dekan på samfundsvidenskab

    Med Jens Ringsmose som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en leder, som brænder for universitetsledelse.

  • 22.04.2019

    Er det stadig skak, vi spiller?

    Om jurister og samfundsdebatten i en retsstat: Hvor er det, at juristers viden om, hvorvidt noget er lovligt, ulovligt eller måske bare risikabelt, medfører værdi for andre end advokater eller sagsbehandlere i kommunen? Læs kronikken af Kristina Siig, professor MSO ved Juridisk Institut.

  • 08.04.2019

    Seks motiver til at arbejde med bæredygtighed

    Økonomiske gevinster, miljømæssige fordele og positioneringsmuligheder er nogle af de motiver, der får virksomheder til at sætte kurs mod cirkulær økonomi.

  • 07.03.2019

    Har du leget og bevæget dig på dit arbejde i dag?

    Når innovative idéer skabes, er leg ofte involveret, og leg kan være med til at fremme bevægelse og motion på arbejdspladsen, lyder det fra Ulrik Wagner, lektor ved Institut for Marketing & Management.

  • 28.02.2019

    Tre Marie Curie Fellowships

    EU-finansieringen giver fakultetet mulighed for at tiltrække tre stærke forskningsprofiler.

  • 08.02.2019

    Forandringsprocesser der lykkes – og mislykkes

    Forskning viser, at 70% af alle forsøg på organisatoriske forandringer fejler. Justyna Starostka, postdoc ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, peger på, at der bør fokuseres mere på markedet og på designtænkning i forandringsprocessen.

  • 11.01.2019

    Store IT-virksomheder placerer datacentre i Danmark – hvad gør vi med overskudsvarmen?

    I disse år ønsker flere store IT-virksomheder at placere datacentre i Danmark. Kølebehovet i disse anlæg vil frembringe et affaldsprodukt i form af overskudsvarme. Danmarks store fjernvarmesektor vil kunne aftage en del overskudsvarme, så det er muligt at gøre affaldsproduktet til en ressource. Problemet er bare, at der kan være afgift på overskudsvarmen, selv hvis denne foræres væk. Læs kronikken af Bent Ole Gram Mortensen og Jette Thygesen.

  • 30.11.2018

    Der mangler fokus på udvikling i tiden efter ejer- og generationsskifter

    Når en virksomhed står over for et ejer- eller generationsskifte, er der behov for flere tilbud, som støtter den næste generation af ejere og ledere med at videreudvikle og vækste virksomheden. Læs mere i kronikken af Pia Storvang og Suna Løwe Nielsen.

  • 23.11.2018

    CBS henter ny rektor på SDU

    Nikolaj Malchow-Møller er udnævnt til rektor på CBS. Han har været dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU siden 2014.

  • 02.11.2018

    3D-print: Hype eller potentiale?

    Der er høje forventninger til 3D-printteknologiens potentiale. I denne kronik belyser lektor Martin Hannibal, hvordan både små og store virksomheder kan bruge teknologien til at revolutionere deres produkter og services og derved styrke deres konkurrenceevne.

  • 29.10.2018

    Jonas Nygaard Blom: Årets Underviser på SDU 2018

    Stort tillykke til Jonas Nygaard Blom, der modtager universitetets pris som Årets Underviser. Dermed får han for anden gang i år tildelt en pris for at skabe engageret undervisning af højeste kvalitet.

  • 05.10.2018

    Hvorfor straffer vi?

    I den danske retsstat straffes borgere kun, hvis der findes en lov, som gør handlingen strafbar. Men straffeloven mangler en formålsbestemmelse, og det er et af strafferettens vanskeligste spørgsmål, mener to forskere. Læs mere i kronikken.

  • 03.10.2018

    Studerende og virksomheder mødte hinanden

    Omkring 300 studerende på de samfundsvidenskabelige uddannelser og 20 lokale virksomheder mødtes på SDU for at tale projektorienteret forløb, studiejob og specialesamarbejder.

  • 26.09.2018

    Børn får mere fra samfundet end ældre - men ikke fra staten

    Børn får to gange så meget ud af samfundet, som ældre gør. Det viser en europæisk opgørelse, som ikke bare medregner offentlige velfærdsydelser, men også de ressourcer som forskellige generationer giver hinanden i form af tid og penge.

  • 12.09.2018

    Business-guru besøger SDU

    Mød ophavsmanden til The Business Model Canvas, Alexander Osterwalder, når han kommer til SDU den 25. september.

  • 27.08.2018

    Kan vi blive bedre til at koble teori og praksis?

    Nyt initiativ: Udvalgte undervisere skal i en periode tilknyttes en organisation for at få viden om, hvilke kvalifikationer og kompetencer aftagerne efterspørger. Læs mere i kronikken af Morten Kallestrup.

  • 05.07.2018

    Bevillinger til internationale forskningsophold

    Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt fem bevillinger til forskningsophold i udlandet. To af bevillingerne går til forskere ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet.

  • 04.07.2018

    Fremtidens uddannelse er hyperfleksibel

    Over de kommende år vil SDU eksperimentere med nye undervisningsmetoder. Rektor Henrik Dam fortæller om, hvorfor og hvordan SDU vil forny måden, som universitetet organiserer uddannelser på.

  • 25.06.2018

    Kan man blive fanget i sit eget netværk?

    Når netværket kan være en bremseklods.

  • 31.05.2018

    Madspild: Hvilke initiativer virker?

    Indsatsen har størst effekt, når flere aktører går sammen om at reducere spild af mad, påpeger SDU-forsker Johanna Gollnhofer, der i en uge selv begav sig ud i at skralde containere.

  • 30.05.2018

    Offentlighedens betydning for dronemarkedet

    Offentlighedens oplevelse af privatliv skal på dagsordenen, før dronernes potentiale kan udnyttes i tilstrækkelig grad.

  • 09.05.2018

    Fremtidens uddannelse skabes på SDU

    SDU vil eksperimentere med nye undervisningsmetoder som nano-undervisningsmoduler og digitale kursusforløb. Det bliver journalist-uddannelserne, som skal udvikle og afprøve den nye prototype på fremtidens universitetsuddannelse.

  • 01.05.2018

    Nye bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond

    Fem forskere ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får del i de bevillinger, som Danmarks Frie Forskningsfond netop har uddelt.

  • 01.05.2018

    Hvem skal eje fremtidens jordbrug?

    Landbrugserhvervet befinder sig i en historisk brydningstid. Hvordan skal dansk landbrug derfor se ud i fremtiden, hvem skal eje og drive fremtidens landbrug i Danmark, og hvilken betydning kommer disse ændringer til at få?

  • 27.03.2018

    Har din elmåler været på nettet i dag?

    Hvem ejer egentlig vore forsyningsdata? Forbrugerne, forsyningsselskaberne eller myndighederne? Ejerskabet er øjensynligt delt, hvilket betyder, at vi som forbrugere og borgere skal passe på vores privatliv.

  • 09.03.2018

    Line Vaaben bliver ny fellow ved journalist-uddannelserne på SDU

    Den nye fellow ved SDU skal afdække, hvordan journalister – både nutidens og fremtidens – kan blive bedre til at fortælle historier. Korte såvel som lange, analoge såvel som digitale.

  • 27.02.2018

    Virksomheders udvikling mangler fælles fodslag

    Virksomheders konkurrencekraft kan styrkes gennem Sales & Operations Planning. Det kræver for de fleste virksomheders vedkommende en gennemgribende ændring i værdikædeprocessen med inddragelse af medarbejderne, så man fremadrettet kan gå skulder ved skulder, skriver Jan Stentoft i en kronik.

  • 22.02.2018

    Digitalisering styrker forretningen – og alle kan være med

    Et nyt projekt skal inspirere små og mellemstore virksomheder til at digitalisere deres forretningsmodel ved at udnytte potentialet i data.

  • 30.01.2018

    Jeanette Lemmergaard bliver på posten som institutleder

    Institutlederen for SDU’s Institut for Marketing & Management er blevet ansat.

  • 29.01.2018

    Kommunalpolitikernes svære omstillingsspil

    Fra valgkamps- til hverdagspolitiker.

  • 18.01.2018

    Forskere tester folks reaktioner på droner

    Flyvehøjden er afgørende for, om droner forstyrrer og vækker bekymring, når de flyver over folks huse og haver.

  • 14.12.2017

    Nye bevillinger til Samfundsvidenskab

    Fem forskere ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har fået støtte til at igangsætte nye forskningsprojekter.

  • 28.11.2017

    Robotterne tager vores arbejde. Heldigvis.

    Ny teknologi gør os rigere. Men det tager tid.

  • 27.11.2017

    Hemmeligheden bag Nobelpriserne

    Bogen "Aha-oplevelsen: Arven fra Alfred Nobel" belyser den hemmelige opskrift på aha-oplevelsen, og hvordan alle kan lære at få og give aha-oplevelser til andre mennesker. Det er Peter Bro, professor mso i journalistik, der står bag bogen.

  • 01.11.2017

    Lokale aktionsgrupper skaber liv i landdistrikterne

    Landdistrikterne står imidlertid fortsat over for et fundamentalt valg: Enten må der skabes nye jobs på nye felter, eller også vil afviklingen fortsætte. Det skriver Annette Aagaard Thuesen og Villy Søgaard i deres kronik

  • 31.10.2017

    SDU-forskere vil hjælpe virksomheder til bedre drift

    Nyt projekt skal kaste lys over de menneskelige aspekter i virksomheders Sales and Operations Planning, som rummer et stort potentiale for erhvervslivet.

  • 26.10.2017

    Web-tv i vækst

    Ny undersøgelse fra SDU sætter fokus på de aktuelle web-tv-genrer, der dominerer netop nu. Undersøgelsen er baseret på hundredvis af web-tv-indslag og interviews med ind- og udenlandske eksperter.

  • 02.10.2017

    Energivirksomheder får hjælp til forretningen

    SDU’s nye center – The Energy Management Centre – skal samarbejde tæt med virksomheder i energisektoren om at løse en række udfordringer.

  • 29.09.2017

    Bør offentlige kontrakter opdeles i mindre dele for at tilgodese små virksomheder?

    Er der reelt et politisk ønske om, at offentlige kontrakter skal tilgodese mindre virksomheder, spørger Carina Risvig Hamer i sin kronik.

  • 27.09.2017

    Ny lov om sundhedsdata stiller nye krav til forskning

    Betingelserne for forskeres adgang til sundhedsregistre og brug af sundhedsdata ændrer sig, når Danmark i maj 2018 skal leve op til EU’s databeskyttelsesforordning. Derfor støtter Lundbeckfonden et nyt forskningsprojekt, som skal skabe klarhed over de fremtidige regler. Kent Kristensen fra Juridisk Institut står i spidsen for forskergruppen.

  • 30.08.2017

    Snart er der valg, og så skal der forhandles om posterne

    Sune Welling Voigt og Robert Klemmensen ser i en kronik på, hvordan de kommunale konstitueringsprocesser foregår, og hvorfor de nogle gange falder ud, som de gør.

  • 17.08.2017

    Marie Curie-bevilling til SDU-forsker

    Postdoc Danita Catherine Burke modtager et ’Marie Curie Individual Fellowship’ på 1,4 millioner kroner. Pengene skal bruges til at undersøge, hvorfor nogle interesseorganisationer kan få observatørstatus i det mellemstatslige samarbejde i Arktisk Råd, mens andre er mindre velkomne.

  • 27.06.2017

    Evnen til at bruge data kan blive guld værd

    Kronik: Virksomheder kan komme langt ved at bruge data som led i forretningsskabelse, viser et studie blandt mindre produktionsvirksomheder.

  • 23.06.2017

    2,6 millioner kroner til at udforske kreativitets oprindelse

    Professor Karol Jan Borowiecki får støtte fra Det Frie Forskningsråd til sit forskningsprojekt om, hvordan menneskelig interaktion er en katalysator for kreativ udfoldelse.

  • 15.06.2017

    Droner: Folk er bekymrede for deres privatliv

    Ny undersøgelse viser, at befolkningen er skeptisk over for, at droner trænger ind i deres privatsfære.

  • 01.06.2017

    Bevillinger til forskningsophold på førende, internationale universiteter

    To forskere fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet modtager bevillinger fra Det Frie Forskningsråd til et forskningsophold i udlandet.

  • 31.05.2017

    For få virksomheder satser på ny teknologi

    Ny forskning viser, at danske virksomheder ikke udnytter nye teknologier og digitale løsninger og derfor sakker bagud i den internationale konkurrence.

  • 30.05.2017

    Digitalisering påvirker mennesker og samfundet

    Kronik: Menneskers brug og udvikling af digital teknologi påvirker vores hverdag og det samfund, vi lever i. Men det former også vores identitet og krop, som er digitaliseret til en grad, hvor det nærmest ikke længere er muligt at forstå os selv, uden også at inddrage det teknologiske aspekt.

  • 30.05.2017

    Forskere finder løsninger i samspil med virksomheder

    SDU har uddelt 12,9 millioner kroner til tværfaglige forskningsprojekter, der skal bringe viden i spil i offentlige og private virksomheder. Projekterne hører under SDU’s satsning på udvalgte forskningsområder.

  • 05.05.2017

    Forskere får millioner fra Det Frie Forskningsråd

    Det Frie Forskningsråd finansierer forskningsprojekter, der skal igangsætte banebrydende forskning med betydning for samfund og erhverv. Fem forskere fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU får del i bevillingerne.

  • 02.05.2017

    Et skævt styrkeforhold i retssager mellem borger og stat

    I en ny doktorafhandling adresserer adjunkt Frederik Waage en række principielle problemer ved civile retssager, hvor en borger kommer i konflikt med staten. Han forsvarer afhandlingen 10. maj.

  • 01.05.2017

    Disruption – en enestående chance for regionen?

    I en kronik belyser to forskere fra Juridisk Institut, hvordan vi ved at fokusere på den positive side af disruption kan skabe udvikling i regionen.

  • 19.04.2017

    SDU bliver samlingspunkt for grænseforskning

    Lektor Martin Klatt fra Center for Grænseregionsforskning på SDU’s Institut for Statskundskab bliver generalsekretær for international forening af forskere inden for feltet grænser og grænseregioner.

  • 29.03.2017

    Opgøret med oprøret

    På tærsklen til 50-året for 1968 giver postdoc Tobias Haimin Wung-Sung et regionalt perspektiv på de glade tressere og de nationale spørgsmål i den dansk-tyske grænseregion.

  • 27.03.2017

    Nyt projekt skal sikre bedre integration af energimarkedet

    Det danske energimarked oplever omfattende ændringer og krav om forbedret integration mellem el, naturgas og fjernvarme. Et nyt projekt skal udforske fremtidens integrerede energisystem ud fra et markedsperspektiv.

  • 21.03.2017

    Mød SDU-forsker til TEDxOdense

    Postdoc Ulrik William Nash er blandt foredragsholderne, når den internationalt kendte event TED Talks kommer til Odense den 1. april 2017. Her holder han foredraget med titlen ”Skew is a cure for our collective error”.

  • 14.03.2017

    Frederik Waage: Forsvar af doktordisputats

    Forsvar af doktordisputats – Frederik Waage

  • 27.02.2017

    Vi stiller selv diagnosen

    Moderne patienter henter viden om sygdomme på internettet og køber medicin i udlandet udenom sundhedsvæsenet. Anna Schneider-Kamp, ph.d.-studerende ved Institut for Marketing & Management, følger tendenserne.

  • 27.02.2017

    Sladderens ondskab lurer lige om hjørnet, men...

    Trods sit blakkede rygte, så bidrager sladder - til manges overraskelse - positivt til "samfærdslen", lyder det fra Jeanette Lemmergaard, institutleder ved Institut for Marketing & Management.

  • 10.02.2017

    Seks forsøg, én fuldtræffer

    Analyse: Hvor har den demokratiske styreform haft de bedste og de ringeste kår fem år efter Det Arabiske Forår?

  • 07.02.2017

    Professor fortsætter som formand for taksationsmyndighed

    Professor Bent Ole Gram Mortensen er genudnævnt som formand for den taksationsmyndighed, der vurderer, om boligejere lider et værditab, når der bliver opført vindmøller i nabolaget.

  • 07.02.2017

    Energisk uddannelse på vej til Esbjerg

    Syddansk Universitet opretter en ny uddannelse, som skal være med til at sikre flere kvalificerede medarbejdere i energisektoren i fremtiden.

  • 01.02.2017

    Projekt sætter skub i virksomheders eksport

    I projektet ”Vækst via Viden og eXport” har 14 virksomheder arbejdet med nye metoder til, hvordan de kan øge deres eksport. Virksomhederne vurderer, at de inden for de næste to år har et eksportpotentiale på 60 millioner kroner. På en konference den 9. februar vil virksomhederne og forskere fra SDU dele erfaringerne fra projektet.

  • 30.01.2017

    Tillid er olien i samfundets motor

    Tillid er et grundvilkår i det danske samfund, hvor det er en vigtig ressource i såvel erhvervslivet som civilsamfundet. I en kronik giver Gunnar Lind Haase Svendsen, professor ved Center for Landdistriktsforskning, en række eksempler på, hvordan tillid "smører" samfundslivet.

  • 14.12.2016

    Personligheder i politik – gør de en forskel?

    SDU-professor Asbjørn Sonne Nørgaard modtager 1.004.326 kroner fra Carlsbergfondet. Pengene skal bruges til et bogprojekt om politikeres personlighedstræk, og hvilken betydning det har for deres adfærd.

  • 17.11.2016

    SDU-professor og interAct-direktør får DSEB´s Innovations- og Entreprenørskabspris

    Torben Bager og Ivan Tyrsted modtager 100.000 kr. til at udvikle træningsforløb for SDU-studerende, der ønsker at udvikle og internationalisere deres nystartede virksomhed.

  • 14.11.2016

    SDU sætter fokus på lederskab

    Lederskab i det offentlige bliver belyst fra forskellige sider på Syddansk Universitet den 17. november.

  • 11.11.2016

    Store aktører inden for forskning, politik og erhvervslivet diskuterede Europas problemer

    Mandag den 31. oktober mødtes ledende beslutningstagere og eksperter på Syddansk Universitet for at diskutere årsager til og løsninger på de udfordringer, Europa i øjeblikket står overfor. Det skete på en stor konference, som Det Samfundsvidenskabelige Fakultet stod bag i anledning af universitetets 50-års jubilæum.

  • 24.10.2016

    Den europæiske situation debatteres på SDU

    Hvordan tegner fremtiden sig for det europæiske projekt, som står over for en række store udfordringer i disse år? Og udgør Europa selv en del af problemet? Det mødes eksperter og beslutningstagere for at diskutere den 31. oktober på Syddansk Universitet.

  • 17.10.2016

    Ny institutleder på Statskundskab

    Christian Elmelund-Præstekær er ny leder på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

  • 11.10.2016

    Forskeres samspil med erhvervslivet skaber nye muligheder for vækst

    Det med at få ideer til udvikling af forretningen kommer ikke bare dumpende af sig selv. Men virksomheder kan hente hjælp hos universitetets forskere, som med deres skæve måder at anskue verden på kan være med til at skabe nye muligheder for vækst. Der vil være masser af eksempler at hente på en erhvervskonference torsdag d. 27. oktober på SDU Kolding, som er åben for alle med interesse for samarbejde om innovation og entreprenørskab.

  • 05.10.2016

    Velfærdsinnovation: Nye løsninger skal hjælpe patienter efter kræftsygdom

    SDU deltager i et tværfagligt forskningsprojekt, som skal forbedre rehabiliteringen for raske kræftpatienter. Projektet er støttet med 15,7 millioner kroner fra Europa-Kommissionen.

  • 24.08.2016

    Velfærdsløsninger: Tænk som en designer

    Nyt forskningsprojekt trækker på disciplinen designtænkning, som kan bidrage til, at flere offentlige organisationer kan bruge de samme velfærdsløsninger.

  • 15.08.2016

    Juridisk Institut får ny leder

    Camilla Hørby Jensen er tiltrådt som institutleder på Juridisk Institut på SDU.

  • 22.06.2016

    Fem forskere får midler til forskning

    Det Frie Forskningsråd investerer i forskningsprojekter med potentiale for at forbedre vores liv og levevis. Fem forskere fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU modtager hver især en bevilling.

  • 13.06.2016

    5,9 mio. kroner til at nyfortolke dansk økonomisk historie

    Professor Paul Sharp er blandt modtagerne af Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program, som tildeles excellencen i dansk forskning.

  • 26.05.2016

    Millioner fra EU til at forbedre kvaliteten af behandling

    Et nyt tværfagligt forskningsprojekt skal forbedre kvaliteten i sundhedssektoren i Europa. SDU er partner i projektet, som støttes med knap 29 millioner kroner af Europa-Kommissionen.

  • 18.05.2016

    20 mio. kroner til nyt Center For Innovation – SDU er med om bord

    Med støtte fra Industriens Fond etableres et nyt Center For Innovation.

  • 12.05.2016

    Nyt center blander politik og psykologi

    SDU kommer til at huse et nyt center, som skal forske i, hvordan samspillet mellem psykologiske mekanismer og politisk skabte situationer indvirker på politisk adfærd.

  • 09.05.2016

    Byt din viden og få selv hjælp

    SDU-forsker står bag en ny platform, hvor eksperter og praktikere kan bytte viden med hinanden.

  • 20.04.2016

    Kulturer mødes i supermarkedet

    Indvandring medfører, at eksotiske madvarer finder plads på supermarkedernes hylder. Men adaptionen foregår på flere måder.

  • 08.04.2016

    Dødsfald: Per Østergaard

    Mindeord over Per Østergaard.

  • 31.03.2016

    Nina Legind i spidsen for udvalg om realkredit

    Professor Nina Dietz Legind bliver formand for et ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet bedst styrkes.

  • 03.03.2016

    To forskere får bevillinger på 1,7 millioner hver

    Niels Skovmand Rasmussen og Nina Boberg-Fazlic modtager bevillinger fra Det Frie Forskningsråd.

  • 17.02.2016

    Harvard bogpris til danske journalistikforskere

    Fire SDU-forskere modtager årets Goldsmith Book Prize for den bog, der bedst forbedrer den demokratiske styreform.

  • 18.01.2016

    SDU-effekten

    Kandidater fra Samfundsvidenskab på SDU klarer sig lige så godt som studerende ved de øvrige universiteter målt på beskæftigelse og indkomst, på trods af at flere SDU-studerende er mønsterbrydere. I en kronik giver dekan Nikolaj Malchow-Møller og institutleder for Statskundskab Jens Ringsmose en række bud på, hvad det kan skyldes.

  • 12.01.2016

    Ny institutleder på Virksomhedsledelse og Økonomi

    Jan Guldager Jørgensen er startet i sin nye stilling den 1. januar.

  • 12.01.2016

    Ny institutleder på Miljø- og Erhvervsøkonomi

    Niels Vestergaard tiltrådte 1. januar.

  • 07.01.2016

    Highlights fra seminar med Fogh

    Gik du glip af seminaret med Anders Fogh Rasmussen, så viser denne video lidt højdepunkter.

  • 03.12.2015

    Anders Fogh debatterer NATO på SDU

    SDU får besøg af Anders Fogh Rasmussen, forhenværende NATO-generalsekretær og dansk statsminister, som giver sin vurdering af NATO's betydning i en brydningstid.

  • 09.11.2015

    Studerende fik erfarne partnere i Løvens Hule

    Iværksætterne fra SDU har haft stort udbytte af at deltage i DR-program.

  • 26.10.2015

    Æresdoktor giver oplæg om velfærdsstatens rolle i lyset af kapitalismen

    En af Europas førende samfundsforskere, professor Wolfgang Streeck, besøger i denne uge SDU, hvor han både udnævnes til æresdoktor og holder forelæsning for interesserede.

  • 08.10.2015

    Frankrigs ambassadør på besøg

    Francois Zimeray, der er Frankrigs ambassadør i Danmark, besøgte Syddansk Universitet, hvor hans oplæg "FN, sikkerhedsrådet og menneskerettighederne – set med franske øjne" fængede tilhørerne.

  • 28.09.2015

    Gymnasieelever prøver kræfter med journalistikken

    Fem fynske gymnasieklasser deltager hele ugen i en mediacamp på Syddansk Universitet. Campen skal gøre de unge klogere på, hvordan journalistikken fungerer.

  • 25.09.2015

    En demokratisk overraskelse

    "MONGOLIET. Landet ligger klemt inde mellem Kina og Rusland, alligevel har demokratiet nu holdt ud i 25 år. Det burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre". I en kronik gør Michael Seeberg, adjunkt ved Institut for Statskundskab, rede for, hvorfor demokratiet i Mongoliet har holdt i 25 år.

  • 16.09.2015

    Supply chain innovation som kilde til konkurrencekraft

    Seminar sætter fokus på supply chain innovation den 25. september på Syddansk Universitet i Kolding.

  • 11.09.2015

    Forskere diskuterer krig med droner

    SDU-konference ser på droner fra mange forskellige vinkler. Blandt andet et etisk og kulturelt perspektiv, som følger med den stigende brug af droner i militære sammenhænge.

  • 03.09.2015

    Iværksætter-studerende udviklede idéer i Berlin

    17 studerende fra Syddansk Universitet er netop hjemvendt fra en international iværksætter-sommerskole i Berlin.

  • 02.09.2015

    Nobelpristager: Vi kan aldrig skabe den perfekte model

    Syddansk Universitet havde besøg af en særlig mand i torsdags. En mand, som ved, at han aldrig vil opnå det perfekte. En mand, der er en af verdens skarpeste hjerner på sit område. En amerikansk professor med danske rødder. Den mand er nobelpristageren Lars Peter Hansen.

  • 27.08.2015

    Nobelpristager besøger SDU

    I dag torsdag tilbringer den amerikanske økonom og nobelpristager Lars Peter Hansen dagen på SDU i Odense.

  • 24.08.2015

    Syddansk Universitet leverer ny direktør til KORA

    Når der i fremtiden skal tages centrale beslutninger for vidensorganisationen KORA, er det en forsker fra Syddansk Universitet, som sidder for enden af bordet.

  • 21.08.2015

    Mediehuses brug af web-tv undersøges

    Århus Stiftstidendes Fond støtter ny undersøgelse af den nærmest eksplosive udvikling og brug af web-tv på både danske og udenlandske medier.

  • 19.08.2015

    900.000 kroner til arktisk forskning

    Bevillingen går til at undersøge, hvilke metoder og reguleringer som er nødvendige for at sikre en bæredygtig bioøkonomi i Arktis.

  • 04.08.2015

    850.000 kroner til forskning i jordfordeling

    Borgerne på landet får en bedre livskvalitet, hvis vi opdeler åbne arealer på en anden måde end i dag.

  • 04.08.2015

    Journalist-uddannelse for børn

    21 børn fra hele landet mødes i dag i Billund for at deltage i en bootcamp, som skyder uddannelsen i gang. Et forskerhold fra SDU følger projektet.

  • 25.06.2015

    Askegaard bliver generalsekretær for NIBES

    Søren Askegaard er blevet udnævnt til generalsekretær for NIBES, der er et internationalt netværk af business schools.

  • 19.06.2015

    Ph.d.-projekt i samarbejde med UC Syd: Hvilken betydning har skolelederen for inklusion?

    Et nyt ph.d.-projekt skal sætte fokus på skolelederens betydning for øget inklusion i den danske folkeskole. Det er kommet i stand i samarbejde mellem Syddansk Universitets campus i Esbjerg og University College Syddanmark.

  • 12.06.2015

    Hvad brygger de på i BrandBase?

    Øllen skal frem i lyset, så innovationsnetværket BrandBase har iværksat et projekt, der skal skabe fællesskab mellem Fyns store og små bryghuse.

  • 11.06.2015

    7,7 millioner til forskere på Samfundsvidenskab

    Hvilke effekter har det for kvinden og hendes familie, når brystkræft behandles i et tidligt stadie? Hvad betyder personlighedstræk for politikeres adfærd? Og hvilke konsekvenser har antidepressiv behandling for patienters og pårørendes livsforløb? Det har tre forskere ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet tilsammen modtaget 7,7 millioner fra Det Frie Forskningsråd til at finde svarene på.

  • 04.06.2015

    Er mediernes dækning af de politiske fløje skæv

    Professor Erik Albæk fra Institut for Statskundskab forklarer, hvad der er fup og fakta.

  • 01.06.2015

    Politikere skaber holdninger

    Professor Asbjørn Sonne redegør for, hvor meget præsentationen af et politisk problem betyder for vælgernes holdninger.

  • 28.05.2015

    Peter Viggo Jakobsen knyttes til Center for War Studies

    Den kendte debattør og forsvarsekspert holder tiltrædelsesforelæsning tirsdag den 2. juni om europæiske landes manglende vilje til at sende soldater til operationer uden for Europa.

  • 27.05.2015

    Er valgkampe blevet grovere

    Valgforsker Christian Elmelund-Præstekær udfordrer den almindelige opfattelse.

  • 18.05.2015

    3D-printer mindsker skel mellem virksomhed og forbruger

    Der er store forventninger til, at 3D-printere vil revolutionere vores verden inden for en årrække. Et forskningsprojekt skal afklare, hvad det kommer til at betyde for virksomheder såvel som forbrugere.

  • 29.04.2015

    Professor skal undersøge de økonomiske motiver i Arktis

    Professor Niels Vestergaard har modtaget et Fulbright legat. Han skal udarbejde ressource-økonomiske analyser af de forskellige interesser i Arktis, som kan danne rammen for politiske beslutninger.

  • 20.04.2015

    For få virksomheder er innovative

    Over en treårig periode introducerer mindre end halvdelen af danske produktionsvirksomheder nye produkter. Professor Mette Præst Knudsen giver sit bud på, hvordan manglen på innovation påvirker samfundet.

  • 24.03.2015

    Mindeord over Karsten Baagø

  • 19.03.2015

    Nyudnævnt professor om velfærdsstatens udfordringer: Politik gør en forskel

    Pieter Vanhuysse forsker i samspillet mellem velfærdspolitik og økonomi. Han har især interesseret sig for betydningen af den aldrende befolkning i Europa, og hvordan sociale investeringer i yngre generationer kan være med til at ruste velfærdsstaten til fremtidens befolkningssammensætning.

  • 13.03.2015

    Ytringsfrihed og privatliv i en digitaliseret medieverden

    Torsdag debatterer førende eksperter ytringsfrihed i en tid, hvor mediebilledet har ændret sig markant.

  • 09.03.2015

    Verdenskendt politolog forelæser på SDU

    Robert O. Keohane, der er en af de mest fremtrædende akademikere på den globale politiske scene, taler fredag om fremtidsperspektiverne for amerikansk lederskab og globalt samarbejde i en tid, hvor USA ikke længere er ene om at være supermagt.

  • 03.02.2015

    Fokus på forholdet mellem embedsmænd og politikere

    Undervisningsminister Christine Antorini og folketingsmedlem Johanne Schmidt-Nielsen deltager sammen med en række andre politikere og eksperter i Statskundskabs årlige politik-uge.

  • 26.01.2015

    Forsker skal se på Vestafrikas samarbejde

    Olivier J. Walther står i spidsen for det første forskningsprojekt, som skal kaste lys over samarbejdet mellem vestafrikanske nationer. SDU-lektoren har modtaget 900.000 kroner fra OECD til projektet.

  • 12.01.2015

    Bryggerier hjælper hinanden med at udvikle forretningen

    Selvom virksomheder umiddelbart er konkurrenter, kan det godt betale sig at stå sammen som branche, som 16 fynske bryggerier har gjort. Det handler om at fremme sektoren for at konkurrere i et marked uden grænser, viser forskningsprojektet 'Den Glokale Virksomhed'.

  • 01.01.0001

    Dette enkle værktøj kan hjælpe dig med at træffe bedre forretningsbeslutninger